Otthoni alvásvizsgálat

Szerző: JóAlvás Központ

Az otthon elvégezhető alvásvizsgálat előnye, hogy Ön  saját, megszokott környezetében alszik. Ilyen módon a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy az alvás alatt jelentkező kóros események észlelésre kerülnek.

Ha ön horkol, és a tünetei vagy a szűrővizsgálat alapján kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a panaszokat légúti problémák okozhatják, a probléma nagyságának, pontos mibenlétének megállapítására poligráfiás vizsgálat elvégzése indokolt.

Az otthoni alvásvizsgálatot egy un. poligráfiás készülékkel végezzük. Ezt a készüléket egy éjszakára, az alvás idejére kell felvennie. A készüléket mi biztosítjuk Önnek. A vizsgálatot követő napon Ön visszahozza a készüléket, mely minden adatot eltárolt. A készülékről mi kiolvassuk az adatokat, melyeket Dr.Vida Zsuzsanna főorvos, alvásspecialista kiértékel.

Mit jelent az otthoni alvásvizsgálat?

Az otthoni alvásvizsgálat eszközei

Mi az a poliszomnográfiás készülék?

Milyen esetben alkalmazandó az otthoni alvásvizsgálat?

Kinél alkalmazható az otthoni alvásvizsgálat?

Az otthoni alvásvizsgálat előnyei

Az otthoni alvásvizsgálat hátrányai

Mit jelent az otthoni alvásvizsgálat?

Az otthoni alvásvizsgálat egy olyan eljárás, amelyet az alvászavarok diagnosztizálására és monitorozására használnak anélkül, hogy a betegnek egy hagyományos alváslaborba kellene mennie. Ez a módszer segít az alvászavarok, például az alvási apnoé, az alvási légzési zavarok vagy az alvás közbeni mozgások észlelésében.

Az otthoni alvásvizsgálat könnyebb elérhetőséget és kényelmet nyújt a betegeknek, mivel nem kell egy éjszakát eltölteniük egy alváslaborban. Azonban fontos megjegyezni, hogy az otthoni alvásvizsgálat eredményeit szakembernek kell értékelnie és értelmeznie a helyes diagnózis és kezelés meghatározása érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az otthoni alvásvizsgálat eszközei

Az otthoni alvásvizsgálat különböző hordozható eszközök segítségével végezhető el. Ezek az eszközök általában könnyűek, kényelmesek és egyszerűen használhatók. Néhány a leggyakrabban alkalmazott eszköz a poliszomnográf mellett otthoni alvásvizsgálat esetén:

 • Hordozható alvásmérők: Ezek a kis eszközök a páciens csuklójára vagy derékra rögzíthetők, és az alvászokásokat, aktivitást és ébrenléti időt rögzítik.
 • Pulzoximetriás eszközök: Ezek a készülékek az oxigénszintet mérhetik a vérben. Az alvás közbeni oxigénszint csökkenése egyes alvászavarokat, például az alvási apnoét jelezhet.
 • Légzésmérők: Olyan eszközök az otthoni alvásvizsgálat során, amelyek érzékelik a légzést és a légzési mintázatokat, például az alvás közbeni szüneteket.

Az otthoni alvásvizsgálat eszközeit orvos vagy szakember rendeli el, és azok használatát általában előzetesen meg kell tanítani a betegnek. Az otthoni alvásvizsgálat eszközei által rögzített adatokat azután értékelik, és az eredmények alapján lehet diagnosztizálni az esetleges alvászavarokat. Fontos megjegyezni, hogy bármilyen alvászavar diagnózisát és kezelését szakemberrel kell megkonzultálni.

Kapcsolódó cikkünk

Álmatlanság, alvászavarok, kimerültség

Álmatlanság, alvászavarok, kimerültség

Beszélgetés Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus szakértővel a Juventus Rádió , Hello Budapest című reggeli műsorában.

Mi az a poliszomnográfiás készülék?

A poliszomnográfiás készülék két érzékelőből áll: A kéz egyik ujjára felhelyezett érzékelő a szervezet oxigén ellátottságát és a szívfrekvenciát méri, az orr elé illesztett szenzorral regisztráljuk a ki-, és belélegzett levegő áramlását.

A poliszomnográfiás készülékkel fel tudjuk ismerni azokat a finomabb eltéréséket az éjszakai légvételek során, melyek még nem okoznak jól regisztrálható oxigén szint csökkenést, de az alvás minőségét akár súlyos mértékben rontják, napközbeni álmosságot, felületes alvást, vérnyomás ingadozást, szívfrekvencia ingadozást, esetleg éjszakai szívritmuszavart okozhatnak.

A mért adatokat a mellkasi pánton elhelyezkedő mobil telefonhoz hasonló műszer regisztrálja.

Milyen esetben alkalmazandó az otthoni alvásvizsgálat?

Az otthoni alvásvizsgálat alkalmazása számos esetben indokolt lehet, különösen, ha az alábbi tünetek vagy körülmények jelentkeznek:

 • Horkolás: Az otthoni alvásvizsgálat segíthet az alvási apnoé vagy más légzési probléOtthoni alvásvizsgálatmák azonosításában, amelyek gyakran horkolással járnak.
 • Éjszakai erős izzadás, nyugtalan alvás: Az éjszakai izzadás és nyugtalanság lehet alvászavarok, például a nyugtalan láb szindróma vagy az alvási apnoé jele.
 • Impotencia: Az alvászavarok és a szexuális problémák közötti kapcsolatot vizsgálhatja az otthoni alvásvizsgálat.
 • Fáradt ébredés, szájszárazság, néha fejfájás: Ezek a tünetek utalhatnak alvászavarokra, például az alvási apnoéra vagy egyéb alvási rendellenességekre.
 • Koncentrációzavar: Alváshiány vagy alvászavarok következtében kialakuló koncentrációs problémákra utaló jelek esetén is elvégezhető az otthoni alvásvizsgálat.
 • Fizikai teljesítőképesség romlása: Az alváshiány és alvászavarok negatívan befolyásolhatják a fizikai teljesítőképességet és az általános jólétet, így ilyen esetekben is javasolt az otthoni alvásvizsgálat elvégzése.
 • Elhízás: Az alváshiány és bizonyos alvászavarok hozzájárulhatnak az elhízáshoz, és fordítva is.
 • Autóvezetés közbeni bóbiskolás: Az alváshiány vagy alvászavarok kockázatot jelenthetnek a járművezetés során, és az otthoni alvásvizsgálat segíthet az alvásproblémák azonosításában.
 • Hálótárs panaszai: Ha a hálótárs panaszkodik az Ön alvási szokásaira, az otthoni alvásvizsgálat segíthet a probléma forrásának azonosításában.
 • Műtétre készülés: Ha valaki műtétre készül, az otthoni alvásvizsgálat segíthet az anesztézia kockázatának értékelésében és az alvási problémák kezelésében a műtét után.

Az otthoni alvásvizsgálat célja tehát, hogy könnyen hozzáférhető és kényelmes módon rögzítse az alvási szokásokat, így az orvosok pontosabb képet kaphatnak a beteg alvásállapotáról és az esetleges alvászavarokról. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szakemberre bízott diagnózis és kezelés elengedhetetlen, és az otthoni alvásvizsgálat csak az első lépés lehet a megfelelő ellátás felé.

Kinél alkalmazható az otthoni alvásvizsgálat?

Az otthoni alvásvizsgálat mindenkinél alkalmazható. Egy feltétele van, az pedig az előzetes szakorvosi vizit alvásspecialista szakorvosnál.Így ez alapján az otthoni alvásvizsgálatot általában azoknál a személyeknél alkalmazzák, akiknél gyanú merül fel alvászavarokra, de nem szükséges vagy nem kívánatos, hogy hagyományos alváslaborban (alvásdiagnosztikai laborban) történjen a vizsgálat. Az otthoni alvásvizsgálat különösen ajánlott lehet az alábbi kategóriákba tartozó emberek számára:

 • Könnyen hozzáférhető eszközök: Az otthoni alvásvizsgálat könnyen használható, hordozható eszközökkel végezhetők, így kényelmesek és könnyen elérhetők számos beteg számára.
 • Azok, akiknél gyanú merül fel alvási apnoéra vagy más légzési problémákra: Az otthoni alvásvizsgálat hatékonyan észlelheti az alvási apnoé és más légzési zavarokat, így azok, akiknél ezekre a problémákra gyanakodnak, ideális esetben otthoni vizsgálatot is végezhetnek.
 • Korábbi műtéten átesett betegek: Az otthoni alvásvizsgálat hasznos lehet azok számára, akik korábban műtéten estek át, és a szakemberek szeretnék felmérni az esetleges alvászavarokat vagy légzési problémákat a műtét után.
 • Azok, akik nem tudnak aludni az alváslaborban: Néhány ember számára az alvásdiagnosztikai laboratóriumban eltöltött éjszaka kényelmetlen lehet. Az otthoni alvásvizsgálat ebben az esetben egy jobban elfogadható alternatíva lehet.
 • Azok, akiknél a tünetek könnyen észlelhetők otthon: Ha az alvászavarokra vagy alvásproblémákra utaló tünetek otthon könnyen észlelhetők, az otthoni alvásvizsgálat hatékony lehet a diagnózis felállításában.

Az otthoni alvásvizsgálat előnyei

Az otthoni alvásvizsgálat számos előnnyel járhat, különösen bizonyos körülmények között. Itt vannak az otthoni alvásvizsgálat előnyei:

 • Kényelem: Az otthoni alvásvizsgálat során a pácienseknek nem kell az otthonukból kimozdulniuk, és nem kell egy idegen környezetben aludniuk, mint például egy alváslaboratóriumban. Ez növeli a kényelmet és a vizsgálat természetességét.
 • Természetes környezetben történő rögzítés: Az otthoni alvásvizsgálat során a páciensek a saját ágyukban alszanak, így a környezetük sokkal természetesebb, mint egy laboratóriumi környezet.
 • Költségmegtakarítás: Az otthoni alvásvizsgálatok gyakran költséghatékonyabbak lehetnek, mivel nincs szükség a laboratóriumi infrastruktúrára és a személyzetre, mint az hagyományos alváslaboratóriumi vizsgálatok esetében.
 • Időmegtakarítás: Az otthoni alvásvizsgálatok általában rövidebb időt vesznek igénybe a páciensek részéről, mivel nincs szükség az utazásra és az éjszakai ott-tartózkodásra az alváslaboratóriumban.
 • Az alvási szokások természetes megfigyelése: Az otthoni alvásvizsgálat lehetővé teszi az alvási szokások természetes és hétköznapi megfigyelését, mivel a páciensek a saját ágyukban alszanak.
 • Rugalmasabb időpontok: Az otthoni alvásvizsgálatok rugalmasabbak lehetnek az időpontokat illetően, ami a pácienseknek lehetőséget ad arra, hogy az alvási szokásaiknak megfelelően időzítsék a vizsgálatot.
 • Kontextuális adatok: Az otthoni alvásvizsgálat során a páciensek életmódi szokásai, mint például a fizikai aktivitás és étkezés, könnyebben követhetők, ami segíthet a szakorvosnak az alvászavarok okainak jobb megértésében.

Fontos megjegyezni, hogy az otthoni alvásvizsgálatoknak vannak korlátai, és nem minden esetben elegendőek a diagnózis felállításához. Az orvosok döntik el, hogy az otthoni alvásvizsgálat vagy a hagyományos alváslaboratóriumi vizsgálat a legmegfelelőbb az adott beteg számára, attól függően, hogy milyen információkat kell összegyűjteni az alvászokásokról és az esetleges alvászavarokról.

Az otthoni alvásvizsgálat hátrányai

Az otthoni alvásvizsgálat néhány hátránnyal is járhat, és ezeket figyelembe kell venni a diagnózis és a kezelés tervezésekor. Az alábbiakban néhány lehetséges hátrányt lehet olvasni:

 • Korlátozott monitorozás: Az otthoni alvásvizsgálat általában korlátozottabb mértékű monitorozást tesz lehetővé az összehasonlításban a hagyományos alváslaboratóriumi vizsgálatokkal. Ez azt jelenti, hogy bizonyos összetett alvási problémák nehezebben észlelhetők vagy diagnosztizálhatók.
 • Szakember nélküli felügyelet: Míg az otthoni alvásvizsgálat során a páciens egyedül van, a hagyományos alváslaboratóriumban a szakemberek folyamatosan felügyelik az alvást. Ez a szakmai felügyelet segít az esetleges problémák gyorsabb azonosításában és kezelésében.
 • Technikai hibák: Az otthoni alvásvizsgálat során technikai hibák vagy a készülékek nem megfelelő használata befolyásolhatja az adatok megbízhatóságát, és ezáltal a diagnózis pontosságát.
 • Az alvás szokásainak módosítása: A páciensek hajlamosak lehetnek tudatosan vagy öntudatlanul megváltoztatni az alvási szokásaikat az otthoni alvásvizsgálat ideje alatt, ami torzíthatja az eredményeket.
 • Nem minden probléma észlelhető: Az otthoni alvásvizsgálat lehet, hogy nem észlel minden alvászavart vagy problémát, különösen azokat, amelyek csak bizonyos körülmények között jelentkeznek.
 • Korlátozott információ az agyi aktivitásról: Az otthoni alvásvizsgálat általában nem mér agyi aktivitást, mint például az EEG vizsgálatok, így bizonyos alvási rendellenességek esetén hiányozhat fontos információ.
 • Nem alkalmas minden esetre: Az otthoni alvásvizsgálat nem mindig elegendő az összetettebb alvási problémák vagy a speciális esetek esetében, például ha más egészségügyi problémák is jelen vannak.

Mindig fontos, hogy az otthoni alvásvizsgálatot egy orvos vagy alvásspecialista ajánlásával és felügyeletével végezzék, és a kapott eredményeket szakember értékelje ki a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.