Fül-orr gégészet

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2023.01.10 11:28

A tüdő felé haladó belégzett levegő útját több anatómiai képlet határozza meg: orrüreg átjárhatósága, állkapocs, nyelv, mandulák, lágyszájpad, a garat és algarat oldalfala. Az éjszakai alvásproblémák egy részét fül-orr-gégszeti rendellenességek okozhatják. Ezek megjelenlési formái széles körűek: ilyen a horkolás, az éjszakai légzéskimaradás, a garati képletek túlburjánzásai, az orrsövény-ferdülés.

Ön a jóAlvás Központban olyan szakértő segítségre számíthat, ahol a neurológus-szomnológus (alvásszakértői) kivizsgáláson túl, házon belül lehetőség van a szükésges fül-orr-gégészeti kivizsgálásra, horkoásgátló kisműtétekre, továbbá esetleges allergológiai; endokrinológiai, tüdőgyógyászati kivizsgálásokra is. A Prima Medica Egészségközpont tagjaként a jóAlvás Központban házon belüli ellátásszervezéssel az Ön kényelme érdekében minderre lehetőség van.

Horkolás

A horkolás az alvás alatt a laza szövetek rezonanciája miatt hangjelenség jöhet létre, mely a felső légutakban alakul ki. Ez az úgynevezett jóindulatú, „ benignus” horkolás. Gátolt orrlégzés mellett fokozódik a panasz. A hálótársat zavarhatja, de egészségkárosodást nem okoz.

Alvási apnoe

Alvás alatt izmaink, így a garatizmok is ellazulnak. Az emberek többségénél ez nem zavarja a légzést. Alvásfüggő légzészavar során a laza szövetek a légáramlással rezonálnak és a légutak szűkületét, időnkén teljes elzáródását okozzák.
Alvási apnoe minden életkorban, így gyermekkorban is előfordulhat. Gyermekkorban leggyakoribb ok az orrmandula-garatmandula jelentős megnagyobbodása.
Hajlamosító anatómiai struktúra lehet a szájüreg-garat területén az állkapocs formája, helyzete, megnagyobbodott mandulák, orrmandula, nyelvgyök, nyelvcsap.
Fül-orr gégészeti vizsgálat során az orr-garat-algarat-gége endoszkópos vizsgálata kapcsán feltárjuk azokat az elváltozásokat, amelyek hozzájárulnak az alvási apnoe kialakulásához.

Kapcsolódó cikkünk

Mit tegyen, ha 20 perc után sem tud elaludni?

Mit tegyen, ha 20 perc után sem tud elaludni?

Esténként fáradtan zuhan ágyba, de hosszabb idő elteltével még mindig csak álmatlanul forgolódik? Nincs egyedül a problémájával, az alvászavarok egyre ...

Alvásfüggő légzészavar műtéti megoldásaifül-orr-gégészeti kivizsgálás

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás és műszeres alvásvizsgálat után a szükséges beavatkozást segít meghatározni a kor, a testalkat, a légzészavar súlyossága, a szűkület helye.

Cél az életminőség javítása az alvásfüggő légzészavaros epizódok kiküszöbölésével, a vér oxigén telítettségének emelésével.

Gyermekek horkolása

Gyermekkorban történő horkolás a megnagyobbodott garatmandulák / orrmandulam miatt történik. Ezek eltávolítása, bizonyos esetekben a garatmandulák megkisebbítése a legtöbb esetben megoldást jelent.

Radiofrekvenciás horkolás-kezelés

Radiofrekvenciás horkolás-kezelés segítségével csökkenthető az alsó orrkagylók, a lágyszájpad, nyelvgyök, nyelvcsap mérete. Nagy előnye, hogy pontosan a célzott területre irányítható. A szövetek hőmérséklete csak 60-90 fokra emelkedik, így nem károsodnak a környező szövetek.

A beavatkozás helyi érzéstelenítés mellett, ambulanter végezhető. Eredményeképpen kb 3 hét alatt a szövetekben hegesedés alakul ki, ezáltal tömegük megkisebbedik.

Orr sebészeti beavatkozások

Tartós orrlégzési zavart okozhat, ezáltal rontja az alvásfüggő légzészavar tüneteit az orrsövényferdülés, az alsó orrkagylók megnagyobbodása, allergiás nátha vagy idült orrmelléküreggyulladás okozta nyálkahártyaduzzanat esetleg orrpolipokkal.

A műtétek egy része kórházi befekvést igényel, több beavatkozás elvégezhető ambuláns kezelés vagy egynapos sebészet keretében.

Orrkagylók radiofrekvenciás kezelése

Cél a megnagyobbodott alsó orrkagylók megkisebbítése, ezáltal javul az orrlégzés és a CPAP használat hatékonyabb lesz. Ambulanter végezhető helyi érzéstelenítésben.

15 percet vesz igénybe minimális kellemetlenséget okozva. A kezelés után 3-5 napon keresztül átmenetileg orrdugulás alakulhat ki.

Garat sebészeti megoldások

A túltengő lágyszájpadi szövetek, megnagyobbodott nyelvcsap jelentős szerepet játszhatnak az alvásfüggő légzészavar létrejöttében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Lágyszájpad radiofrekvenciás kezelése

Rádiófrekvenciás Lágyszájpad Plasztika (SRUP – Submucosal Radiofrequency Uvulo Palatoplasty) – a kezelés hatására a nyálkahártya alatti lágyrészekben (izmok, zsírszövet, kötőszövet) hegesedés alakul ki. Feszesebbé válik a lágyszájpad, éjszaka ellazult állapotban csökken a légvételeket kísérő rezonancia.

Ambulanter végezhető helyi érzéstelenítésben.

 • 10 percet vesz igénybe minimális kellemetlenséget okozva.
 • 2 napon át az átmeneti szöveti duzzanat miatt enyhe nyelési fájdalom alakulhat ki.
 • A kezelést 4-6 hét múlva célszerű megismételni.

Lézer kezelés

A lézer monokromatikus, jól irányítható, nagy teljesítményű sugár. Segítségével a megnagyobbodott nyelvcsap vérzésmentesen megkisebbíthető.

Lézerrel a felesleges szöveteket magas hőmérsékleten szinte elpárologtatjuk. Kiterjedt elszenesedett sebfelszín alakul ki, ezért a nyelés műtét utáni 2 héten át fájdalmas.

Ambuláns radiofrekvenciás műtét előtti kivizsgálás:

 • EKG
 • vérkép, véralvadás vizsgálata
 • bármilyen szívpanasz esetén kardiológiai vizsgálat

A kezelés előtt 10 napon belül nem javasolt aszpirin, ibuprofen tartalmu gyógyszerek valamint a tartósan használt véralvadásgátlók szedése, mivel befolyásolják a véralvadást.

A kezelést nem végezzük

 • terhesség esetén
 • heveny hurutos, lázas betegségben
 • szezonális allergiában kifejezett tünetek esetén
 • pacemaker viselőnél
 • megnyúlt vérzési-alvadási idő mellett

Téma szakértője

Dr. Csóka János

fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész

 • Specialitások:
  • Specialitások:

   • garat és mandula specialista

   • orrdugulás és orrsövény-ferdülés megszüntetése

   • horkolás gátlás 

   • felnőtt és gyermek fül orr gégészet

   • fül-orr-gégészeti műtétek / kisműtétek

  • Rendelés típusa:

   • Személyes, rendelői vizit

  További vélemények Dr. Csóka Jánosról >>>

  Fül-orr-gégészek vizitdíjait és egyéb fül-orr-gégészeti díjakat ld. Fül-orr-gége Központ honlapján >>