Alvásból felriadás

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2024.01.09 16:24

Az éjszakai felriadás, illetve annak sűrűsödése tekinthető a szervezet vészjelzésének is. Mindenképpen érdemes odafigyelni a jelekre és saját magunkra, alvásunk minőségére és szükség esetén szakemberhez fordulni, ha a tünetek nem múlnak.

Az alvásból felriadás okai

Milyen egészségügyi következményekkel járhat az alvásból felriadás?

Az alvásból felriadás és a menopauza összefüggése

Az alvásból felriadás oka lehet endokrin betegség

Gyógyszerek mellékhatása is lehet az alvásból felriadás

Alvásból felriadással kapcsolatos szolgáltatásaink

Az alvásból felriadás okai

Az alvásból felriadás azt jelenti, hogy valaki hirtelen, váratlanul ébred fel az alvásból. Ez lehet teljes ébredés, vagy csak egy rövid időre történő felébredés, felriadás, majd visszatérés az alvási állapotba. Az alvásból felriadás különböző okokra vezethető vissza, és azok a következők lehetnek:

 • Alvászavarok: Például az alvási apnoé, insomnia vagy paraszomniák (például alvajárás, rémálmok), amelyek hirtelen ébredéseket okozhatnak az alvás során.
 • Álmok vagy rémálmok: Intenzív vagy rémisztő álmok is vezethetnek az alvásból történő felriadáshoz.
 • Fizikai fájdalom vagy kényelmetlenség: Fájdalom, például fejfájás, fogfájás vagy egyéb fizikai kényelmetlenség is okozhat alvásból felriadást.
 • Éjszakai izzadás: Ha valaki éjszakai izzadásban szenved, akkor az hirtelen ébredést okozhat.
 • Légúti problémák: Az alvás közbeni légzési nehézségek, például horkolás vagy alvási apnoé is vezethetnek az alvásból történő felriadáshoz.
 • Szorongás vagy stressz: A szorongásos vagy stresszes érzések az alvásból való felriadásokhoz vezethetnek.

Fontos megérteni, hogy az alvásból való felriadást időről időre mindenki megtapasztalhatja, és ez nem feltétlenül jelent komoly problémát. Azonban, ha az alvásból felriadás rendszeres vagy zavaró, és hatással van az alvás minőségére vagy az ébredést követő állapotra, érdemes konzultálni egy alvásszakértővel vagy orvossal. Az alvásból felriadás gyakran jelezhet alvászavarokat vagy más egészségügyi problémákat, amelyek kezelését érdemes megfontolni.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen egészségügyi következményekkel járhat az alvásból felriadás?

Az alvásból felriadás abban az esetben, ha hosszú távon fennáll, komoly problémákat okozhat egészségügyi tekintetben illetve a mindennapi életben. Néhány rövid ideig tartó ébredés általában nem okoz komoly egészségügyi problémákat, de ha az alvásból felriadás rendszeres vagy tartós, számos negatív hatás kialakulhat:

 • Alvászavarok kialakulása: A gyakori alvásból felriadás hozzájárulhat az alvászavarok kialakulásához vagy meglévő alvászavarok súlyosbodásához. Ez befolyásolhatja az alvás időtartamát és minőségét.
 • Nappali álmosság: Az alvásból felriadás következtében a szükséges pihenési időtartam nem teljesülhet, ami nappali álmosságot okozhat. Ez negatívan befolyásolhatja a teljesítményt, koncentrációt és a hangulatot.
 • Szorongás és stressz: A rendszeres alvásból felriadás szorongást és stresszt okozhat. A hosszú távú stressz negatív hatással lehet az általános mentális és fizikai egészségre.
 • Immunrendszer gyengülése: Az alvászavarok és a gyakoi alvásból felriadás károsíthatja az immunrendszert, növelve a fertőzések kockázatát és lassítva a gyógyulási folyamatokat.
 • Szív- és érrendszeri problémák: A krónikus alvászavarok és így a nagyon gyakori, régóta fennálló alvásból felriadás, kapcsolatba hozhatók szív- és érrendszeri problémákkal, például magas vérnyomással, szívbetegségekkel és stroke-kal.
 • Szabálytalan hormonális válaszok: Az alvászavarok, alvásból felriadás, a hormonális rendszer szabálytalanságait is okozhatják, beleértve a glükóz- és az inzulinháztartást. Ez növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Emellett a cirkadián ritmus is felborulhat a gyakori éjjeli felriadás következtében, ami szintén hormonális zavarokhoz vezethet.
 • Súlyproblémák: Az alváshiány és a gyakran előfoduló hosszabb ideje fennálló alvásból felriadás kapcsolatba hozható a testsúlyproblémákkal, beleértve az elhízást és az elhízással járó egészségügyi kockázatokat.

Az egészségügyi következmények egyénenként eltérőek lehetnek, és az alvászavar mértékétől függnek. Fontos megérteni, hogy az egészséges alvásnak kulcsfontosságú szerepe van az általános egészség és jóllét fenntartásában. Ha valakinél az alvásból felriadás gyakori, rendszeres vagy más alvásproblémák is egyidejűleg jelentkeznek, érdemes szakemberrel konzultálni, például alvásspecialistával, hogy az okokat feltárják és megfelelő kezelést javasoljanak.

Kapcsolódó cikkünk

Fejfájás, ingerlékenység - milyen nappali tüneteket okozhat az alvászavar?

Fejfájás, ingerlékenység - milyen nappali tüneteket okozhat az alvászavar?

Az alvászavarokra elsősorban éjjel figyel fel az ember, amikor álmatlanul forgolódik, amikor sokszor megébred, amikor a horkolásból kialakuló éjjeli ...

A menopauza összefüggése az alvásból való felriadással

Az alvásból felriadás és alvászavarok gyakran kapcsolódnak a menopauzához. A menopauza egy olyan időszak a nők életében, amikor a menstruációs ciklus leáll, és hormonális változások következnek be, különösen az ösztrogén szint csökkenése. Ezek a hormonális változások számos tünettel járhatnak, amelyek között az alvászavarok, az alvásból felriadásAlvásból felriadás és az éjszakai izzadás is szerepelnek.

Néhány összefüggés a menopauzával és az alvási problémákkal:

 • Hőhullámok és éjszakai izzadás: A menopauzával járó hőhullámok és éjszakai izzadások gyakoriak lehetnek, és ezek zavarhatják az alvást. A hirtelen fellépő hőmérsékletváltozások és a verejtékezés az alvásból felriadás okaként azonosítható.
 • Hormonális változások: Az ösztrogén és a progeszteron szintjének csökkenése befolyásolhatja az alvás-ébrenlét ciklust és a szervezet belső óráját. Ez az alvászavarokhoz, például az álmatlansághoz vagy gyakran előforduló alvásból felriadás hoz vezethet.
 • Éjszakai vizelés: A menopauza során a húgyhólyag problémái is gyakoribbak lehetnek, ami éjszakai vizelést okozhat. Ez különböző alvászavarok és nem ritkán az alvásból felriadás oka lehet.
 • Szorongás és stressz: A hormonális változások mellett a menopauza egyéb kihívásokkal is jár, például szorongással és stresszel. Ez szintén rossz alváshoz vezethet és az alvásból felriadás mögött megbúvó ok lehet.

Az alvási problémák nem minden nőnél jelentkeznek ugyanúgy a menopauza során. Fontos kiemelni, hogy az egyes nők menopauzával kapcsolatos alvási problémái eltérőek lehetnek, és a kezelési lehetőségek is változhatnak az egyedi tünetek és szükségletek alapján.

Ha valaki menopauzával kapcsolatos alvási problémákkal, alvásból való felriadással küzd, érdemes szakemberrel, például alvásspecialistával konzultálni. Az egészségügyi szakember segíthet az okok azonosításában és a megfelelő kezelési terv kidolgozásában. Ez lehet életmódbeli változások, hormonpótló terápia, kognitív viselkedésterápia vagy más alváskezelési stratégiák alkalmazása.

Az alvásból felriadás oka lehet endokrin betegség

Az endokrin betegségek, vagyis az endokrin rendszerrel kapcsolatos rendellenességek, számos esetben befolyásolhatják az alvást és az alvásminőséget. Az endokrin rendszer azokat a mirigyeket foglalja magában, amelyek hormonokat termelnek és kibocsátanak a szervezetbe, és szabályozzák többek között az anyagcserét, a növekedést, az energiaszintet és a reprodukciót. Néhány endokrin betegség és azok hatása az alvásra:

 • Cukorbetegség (diabetes mellitus):
  • A cukorbetegség, különösen ha nem megfelelően kezelt vagy kontrollált, hozzájárulhat az éjszakai vizeléshez (nocturia), ami az alvásból felriadás egyik igen gyakori oka. Az inzulinrezisztencia és a vércukorszint instabilitása is befolyásolhatja az alvást.
 • Pajzsmirigy rendellenességek (hipo- vagy hipertireózis):
  • A pajzsmirigy alul- vagy túlműködése jelentős hatással lehet az alvásra. Hipotireózis esetén folytonos fáradtság jelentkezhet, míg a hipertireózis idegességet és álmatlanságot, nyugtalanságot okozhat, és az alvásból felriadás oka lehet.
 • Cushing-szindróma:
  • A Cushing-szindróma a mellékvesék túlzott kortizoltermelésével járhat, ami alvásproblémákat, beleértve az álmatlanságot okozhat és az alvásból felriadás is gyakran előfordul ebben a betegségben.
 • Addison-kór:
  • Az Addison-kór, a mellékvesék elégtelenségével kapcsolatos állapot, szintén hatással lehet az alvásra. A kortizolszintek instabilitása fáradtságot és alvászavarokat, alvásból való felriadást okozhat.
 • Hypopituitarismus:
  • A hipofízis rendellenességei, például hypopituitarismus, a hormontermelés szabályozásának problémáit okozhatják, amelyek befolyásolhatják az alvást, és nem ritkán alvásból felriadás okaként szerepel.
 • Polycystás ovárium szindróma (PCOS):
  • A PCOS hormonális egyensúlyhiányokat okozhat, amelyek hatással lehetnek az alvásra. Például, az inzulinrezisztencia és a hormonális ingadozások alvászavarokat, alvásból felriadás kísérheti.
 • Prolaktinoma:
  • A prolaktinoma, a hipofízisben kialakuló daganat, prolaktinszintjének növekedéséhez vezethet, ami zavarhatja az alvást.

Az egyes endokrin rendellenességek különböző módon befolyásolhatják az alvást,  az alvásproblémák és az alvásból felriadás hátterében más egyidejű tényezők is lehetnek. Ha valaki endokrin betegségben szenved, és alvásproblémái vannak, fontos, hogy konzultáljon orvosával. Az orvos segíthet az okok azonosításában, és szükség esetén ajánlhat kezeléseket vagy további vizsgálatokat. Az egészséges alvás elengedhetetlen a jó egészség fenntartásához, és a rendellenességek korai felismerése és kezelése segíthet a szövődmények elkerülésében.

Gyógyszerek mellékhatása is lehet az alvásból felriadás

Gyógyszerek mellékhatásaként is előfordulhat az alvásból felriadás. Bizonyos gyógyszerek, például idegrendszerre ható szerek, antidepresszánsok, vagy éppen allergiaellenes készítmények, hatással lehetnek az alvásra és a felriadás okai lehetnek. Az alvásból felriadás szempontjából kritikus neurotranszmitterek, például a szerotonin és az noradrenalin szintjének változása is befolyásolhatja az alvásritmust, és a gyógyszerek hatással lehetnek rá.

Egyes stimuláns hatású gyógyszerek, például az ADHD-kezelésben alkalmazottak, növelhetik az éberséget és gátolhatják az alvást, ami felriadáshoz vezethet. Emellett az antipszichotikumok és egyes fájdalomcsillapítók is okozhatnak alvászavart, beleértve az alvásból való felriadást is.

Fontos, hogy az ilyen típusú mellékhatásokról tájékoztassa az orvos, mivel az alvászavarok jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és az általános egészséget. Az orvos szükség esetén módosíthatja vagy lecserélheti a kezelést, hogy minimalizálja az alvásból felriadás kockázatát. Mindig fontos az orvos által adott utasításoknak megfelelően szedni a gyógyszereket, és bármilyen kérdés esetén konzultálni az egészségügyi szakemberrel

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.