Hiperinszomnia

Módosítás:2023.02.06 16:45

A hiperszomnia az a képtelenség, hogy napközben ébren maradjon és éber legyen, annak ellenére, hogy az éjszakai alvás mennyisége meghaladja a megfelelőt. A hiperszomnia kihívást jelent a munka, a társasági és az otthoni élet számára. A kezelések közé tartoznak a gyógyszerek, a nem gyógyszeres lehetőségek, valamint az oktatási és támogató csoportok.

Mi az a hiperszomnia?

Ki kap hiperszomniát?

Mi okozza a hiperszomniát?

Hogyan diagnosztizálható a hiperszomnia?

A narkolepszia ugyanaz, mint a hiperinszomnia?

Mi az a hiperszomnia?

A hiperszomnia olyan állapot, amelyben rendkívüli nappali álmosságot érez annak ellenére, hogy megfelelő (vagy több mint megfelelő) alvást kap. Ha hiperinszomniája van, a nap folyamán többször elalszik. A hiperinszomnia befolyásolja a munkahelyi és társadalmi működési képességét, befolyásolja életminőségét és növeli a balesetek esélyét.

Ki kap hiperszomniát?

A hiperinszomnia gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. Úgy gondolják, hogy a lakosság körülbelül 5%-át érinti. Általában serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban diagnosztizálják (átlagéletkor 17-24 év).

Mik a hiperszomnia jelei és tünetei?

A hiperszomnia jelei és tünetei a következők:

 • Folyamatos, visszatérő extrém álmossági epizódok a nap folyamán.
 • Az átlagosnál tovább alszik (10 vagy több órát), mégis nagyon álmos napközben, és nehezen marad ébren napközben.
 • Reggeli ébredési nehézség („alvásrészegség”) vagy nappali szunyókálás után, néha zavartnak vagy harciasnak tűnik.
 • A nappali szunyókálás nem javítja az éberséget. Nem frissítenek és nem helyreállító hatásúak.
 • Szorongás, ingerlékenység.
 • Csökkent energia.
 • Nyugtalanság.
 • Lassú gondolkodás, lassú beszéd, képtelenség fókuszálni/koncentrálni, memóriazavarok.
 • Fejfájás.
 • Étvágytalanság.
 • Hallucinációk.Hiperinszomnia

Mi okozza a hiperszomniát?

A hiperszomnia legtöbb esetének oka továbbra is ismeretlen. A kutatók megvizsgálták a neurotranszmitterek lehetséges szerepét az agyban és az agy-gerincvelői folyadékban, beleértve a hipokretint/orexint, a dopamint, a hisztamint, a szerotonint és a gamma-amino-vajsavat (GABA). Lehetséges genetikai kapcsolat, mivel az idiopátiás hiperszomniában szenvedők akár 39%-ánál előfordul a családi anamnézis. A kutatók bizonyos gének szerepét is vizsgálják a cirkadián ritmusban, amelyek eltérőek lehetnek az idiopátiás hiperszomniában szenvedő betegeknél.

Hogyan diagnosztizálható a hiperszomnia?

Alvásszakértője rákérdez az Ön tüneteire, kórtörténetére, alvástörténetére és jelenlegi gyógyszereire. Megkérhetik Önt, hogy alvásnapló segítségével kövesse nyomon alvási és ébrenléti szokásait.

Egyéb tesztek, amelyeket alvásszakértője rendelhet, a következők:

A narkolepszia ugyanaz, mint a hiperinszomnia?

Nem, nem ugyanaz az állapot, de ugyanazok a tünetek, különösen a túlzott nappali álmosság. Az egyik fő különbség az, hogy a narkolepszia hirtelen alvási rohamokhoz kapcsolódik. Ez nem a hiperszomnia tünete. Ezenkívül a hiperszomniában szenvedő betegek szunyókálása gyakran egy óránál tovább tart, és nem üdítő. A narkolepsziában szenvedő személy felfrissülhet egy rövid alvás után. A narkolepszia egyértelműen diagnosztizálható poliszomnográfiás vizsgálatok alapján. 

Téma szakértője

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó cikkünk

  Levegő után kapkodva ébred? Ezért veszélyes az alvási apnoé

  Levegő után kapkodva ébred? Ezért veszélyes az alvási apnoé

  A horkolás, és az abból kialakuló éjszakai légzéskimaradás, vagyis az alvási apnoé nem csak zavaró jelenségek, de gyengíti a ...