Alvászavar

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2024.02.13 14:05

Az éjszaka hosszú percek ólomsúlyú csendjében gyakran a napi fáradtság és kimerülés ellenére csak nem jön az álom. Ám mi történik, ha a pihentető alvásra szánt időszak váratlanul kihívássá válik ? Az alvászavar okaira, tüneteire és  kivizsgálására térünk rá alábbi cikkünkben.

Tartalom

Mi az alvászavar?

Alvaszavar tünetei

Az alvászavar lehetséges okai

Az alvászavar fajtái

Alvászavar diagnosztizálása

Alvászavar kivizsgálása

Alvászavar kezelése

Az alvászavar szövődményei

Mikor forduljon orvoshoz alvászavar miatt?

JóAlvás Központ kapcsolódó szolgáltatásai alvászavar estén:

Mi az alvászavar?

Az alvászavar kapcsán legtöbben elsősorban az álmatlanságra, azaz inszomniára gondolnak. Az alvászavarok kérdése azonban ennél jóval összetettebb. Az Alvászavarok Nemzetközi Osztályozása (International Classification of Sleep Disorders) szerint is több tünetről és a tünet hátterében meghúzódó betegségről van szó. Olyan állapotokat jelent, amelyek megnehezítik az alvást, vagy pedig megzavarják azt. Az alvászavar lehet átmeneti, de krónikus is.

Az alvászavar különféle okokra vezethetők vissza, beleértve a stresszt, az életmódbeli tényezőket, az egészségügyi problémákat, az alváshiányt, a gyógyszerek mellékhatásait, és egyéb körülményeket. Az alvászavar súlyossága és típusa az érintettek körében is eltérő lehet.

Az alvászavar kezelésére számos módszert lehet alkalmazni, beleértve a viselkedésterápiát, a gyógyszeres kezelést, az életmódbeli változtatásokat és egyéb terápiás megközelítéseket, szakember bevonásával és segítségével.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Alvászavar tünetei

Az alvászavar esetében megkülönböztethetők egymástól nappali, illetve éjszaka megjelenő tünetek is. Nem feltétlenül szükséges az alvászavar diagnózisához, hogy minden tünet, vagy mind két típusú tünet fennálljon, ám jellemzően tapasztalhatók nappali tünetek is az éjszaka jelentkező panaszok mellett.

 • Éjszakától való félelem
 • Szorongás elalvás előtt fokozó izgalmi állapot
 • Gondolkodás „megtapadása”
 • Horkolás
 • Éjszakai légzéskimaradás
 • Az éjszakai ébrenlétek alatt hiperaktív kognitív funkciók - folyamatos gondolkodás, „jár az agya”
 • Nappali fáradékonyság
 • Hangulatromlás
 • Koncentráló- és teljesítőképesség csökkenése
 • Ingerlékenység

Az alvászavarok négy nagy csoportját különböztetjük meg:

 • inszomniák (álmatlanság, alváselégtelenség
 • hiperszomniák (nappali aluszékonyság)
 • paraszomniák (alvás alatti rendellenes mozgásjelenségek)
 • alvás-ébrenlét ciklus zavarai

  Kapcsolódó cikkünk

  CPAP terápiával egészségesebb és vonzóbb lehet?

  CPAP terápiával egészségesebb és vonzóbb lehet?

  A jó megjelenéshez elegendő alvásra van szükség. Ha napi 7, vagy 8 óra alvás után sem ébredünk frissen, egész nap fáradtság gyötör, nyúzott ...

Az alvászavar lehetséges okai

Az alvászavar mögött több ok is meghúzódhat, ezért is szükséges az alvásszakértővel való egyeztetés, hiszeAlvászavarok - jóAlvás Központn nem mindig egyszerű feladat megállapítani, hogy mi okozza a nehéz éjszakákat. 

Az alvászavar mögött állhat fizikai egészségügyi probléma, ilyen például az alvási apnoé (éjszakai légzéskimaradás is), vagy a nyugtalan láb szindróma.

A stressz és a szorongás - illetve egyéb mentális problémák - is gyakran okoznak alvászavart, ez főként elalvási nehészéget, vagy gyakori éjszakai felébredést jelenthet.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet alvászavar, ám ilyen esetben a probléma a gyógyszer elhagyásával vagy egy másikra történő váltással, megszűnik.

Az alvászavar fajtái

Alvási apnoe – éjszakai légzéskimaradás

Az alvászavar leggyakoribb formája az alvási apnoe, más néven éjszakai légzéskimaradás. Felismerhető a jellegzetes szaggatott horkolás hangról, amit egy légzés kimaradási szakasz követ, majd egy erős felhorkantás után ismét megindul a légzés. Ez a típusú alvászavar rendkívül veszélyes az egészségre. Akár szívinfarktust, stroke-ot is okozhat, ha kezeletlenül marad. Illetve ez húzódik meg az éjjeli magas-vérnyomás kialakulásában is. Az 

Napközbeni álmosság - Narkolepszia 

A narkolepszia olyan ritkább alvászavar melynek során az ember hirtelen vagy váratlanul álomba zuhan. Ennek oka az alvás-ébrenlét szabályozásáért felelős rendszer zavara. A jelenség kiszámíthatatlansága miatt fokozottan veszélyes, hiszen az érintett bárhol, bármikor képes elaludni. A megfelelő kezeléssel azonban a probléma megszűnik vagy jelentősen mérséklődik.

Nyugtalan láb szindróma

Alvászavar mely abban nyilvánul meg, hogy az elalvás és alvás szakaszában a lábban feszültség van és az alvó lába/ lábai csak ismételt rángatózó mozgást követően nyugszanak meg. A nyugtalan láb szindróma a nappali fáradtság egyik oka. 

További alvászavar lehet az ún. alvajárás, az éjszakai felriadások, vagy az éjszakai bevizelés. A tünetek hátterében feltárandóak a neurológiai okok is.

Alvászavar diagnosztizálása

Az alvászavar diagnosztizálásának legfontosabb eszközei az alváslaboratóriumi vizsgálatok. A szakorvosi vizsgálat ugyancsak fontos, hiszen az anamnézis felvétel és a fizikai vizsgálat is sok, hasznos információval szolgál az orvos számára. Ezek alapján tudja eldönteni azt is, hogy mely típusi alvásvizsgálatra lehet szükség a pontos diagnózis érdekében.

Poligráfia

A poligráfiás vizsgálat nem használható az alvás idejének, mélységének, minőségének megítélésére, a vizsgálat során a szakorvos felméri az alvás közbeni légzőmozgásokat, a perifériás pulzust, a vér oxigénszaturációját.

Poliszomnográfia

A poliszomnográfiás vizsgálattal mérhető az alvás mélysége, szerkezete, az alvásciklusok száma, a teljes alvásidő, az elalváshoz szükséges idő, az éjszakai ébredések gyakorisága, valamint, hogy óránként hány esetben lép fel légzészavar. EEG, EMG és EKG vizsgálatot is tartalmaz.

Az alváslaborban egy éjszakát szükséges eltölteni, melyet követően ugyanúgy lehet másnap munkába menni, tehát maga a vizsgálat alapvetően nem befolyásolja a másnapot. Az éjszaka - vagyis az alvásvizsgálat - egy személyes szobákban, kényelmes körülmények között biztosított Központunkban, hiszen pontos képet úgy kapható, ha minden zavaró körülmény, amely befolyásolhatja a vizsgálat eredményeit, kizárásra kerül. Ezt követően az alvásszakértő orvos kiértékeli a vizsgálat során rögzített adatokat, melyekből képes megállapítani, hogy milyen alvászavarról is van szó. Így pedig meg tudja határozni a megfelelő kezelési tervet és terápiát is.

Alvászavar kivizsgálása

Az alvászavar kivizsgálását alvás-szakértő - somnológus – neurológus orvosunk Dr. Vida Zsuzsanna végzi. Szükséges az alvás mintájának vizsgálata, mely legtöbb esetben megoldható egy egyszerű és teljesen fájdalmatlan otthoni alvásvizsgáló eszközzel. Az eszköz méri a szívfrekvenciát, a légzést. Az alvászavart vizsgáló orvos az adatokból már nagyon sok következtetést le tud vonni. Az otthoni alvásvizsgálatról bővebben itt olvashat.  Az adatokat összeveti a tünetekkel, a kórelőzménnyel, a szervezet aktuális állapotával, mely alapján megtervezi a kezelést.Alvászavarok - jóAlvás Központ

Alvászavar kezelése

Alvászavar kezelése az alvászavar okának kezelése. Előfordulhat, hogy az életmód, a stressz vagy akár egyes gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik alvászavar, azonban alvásszakértő által történő kivizsgálás szükséges ennek megállapítására. Fontos, hogy az alvászavarokat megfelelően kezeljék, mert hosszútávon súlyos egészségi következményekkel járhatnak.  Az alvászavarok kezelésében szerepet kaphatnak:

 • viselkedés terápiák:
  • Kognitív terápia: Az alvászavar esetén az érintettek gyakran hordoznak negatív gondolatokat az alvással kapcsolatban. A kognitív terápia segíthet az ilyen gondolkodásmódok változtatásában és pozitív alvási szokások kialakításában.
  • Relaxációs technikák: Mélylégzés, progresszív izomrelaxáció vagy meditáció segíthet csökkenteni a stresszt és elősegíteni a nyugodt alvást.
 • gyógyszerek
 • fényterápiák:
  • Különösen a szezonális affektív zavarral küzdőknél vagy olyan esetekben, ahol az alvás-ébrenlét ciklus zavart szenved, a fényterápia segíthet az alvási minták szabályozásában.
 • egyéb alternatív terápiák

A jóAlvás Központban biztosítjuk Önnek a leghatékonyabb kezelési módokat és eszközöket.

Az alvászavar szövődményei

Az alvászavaroknak rövid- és hosszútávú szövődményei is lehetnek, amelyek kihatnak az érintett fizikai, mentális és érzelmi jólétére.

Rövidtávú szövődmények:

 • Fáradtság és kimerültség: Az álmatlan éjszakák után az érintett általános fáradtságot, kimerültséget tapasztalhat, ami befolyásolhatja mindennapi tevékenységeit és teljesítőképességét.

 • Koncentrációs zavarok: Az alvászavar gyakran vezetnek a koncentrációs nehézségekhez, csökkent figyelemfenntartó képességhez és csökkent éberséghez, amelyek a mindennapi tevékenységekre is hatással lehetnek.
 • Hangulati zavarok: Alváshiány vagy alvászavar gyakran járnak depresszió, szorongás vagy irritáció kialakulásával, ami negatívan befolyásolhatja az érzelmi egyensúlyt.
 • Fizikai egészségügyi problémák: Az alvászavar ideiglenesen gyengítheti az immunrendszert, növelve a betegségekkel szembeni érzékenységet.

Hosszútávú szövődmények:

 • Krónikus egészségproblémák: Hosszú távon az alváshiány vagy alvászavar számos krónikus egészségproblémát okozhat, például szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és elhízás.
 • Memóriaproblémák: Az alvászavar befolyásolhatja a hosszú távú memóriát és kognitív funkciókat, ami nehezítheti a tanulást és munkavégzést.
 • Munkahelyi teljesítmény csökkenése: Az állandó alvászavar csökkentheti a munkahelyi teljesítményt, és növelhetik a baleseti kockázatokat.
 • Mentális egészségügyi problémák: Hosszú távú alvászavarok szorongáshoz, depresszióhoz, és más mentális egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Az alvászavarok szövődményeinek kezelése és kezelés nélkül hagyása jelentős hatással lehet az egyén életminőségére és általános egészségi állapotára. Ha valaki hosszú távú alvászavarokkal küzd, fontos szakember segítségét kérni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Mikor forduljon orvoshoz alvászavar miatt?

Amennyiben az alvászavar már tartósnak mondható (több mint egy hónapja fennáll), már a nappali teljesítményére, munkájára is befolyással van, gyakori hangulatváltozásai vannak, nappal is aluszékony, fáradt érdemes alvásszakértőnkhöz fordulnia segítségért.

A jóAlvás Központban a legkülönbözőbb alvászavarok kivizsgálására és kezelésére is mód van. Központunk felszerelt a horkolás fül-orr-gégészeti kivizsgálására, továbbá horkolás-gátló műtétekre is házon belül van mód.

A jóAlvás Központban visszaadjuk álmait!

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.