Nappali aluszékonyság

Szerző: JóAlavás Közont Módosítás:2024.02.17 11:48

A nappali aluszékonyság – más néven hiperszomnia nem a lustaság jele. Az aluszékonyság állandó balesetveszély forrása lehet és hajlamosít kísérő betegségek megjelenésére. Fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert sikeres kezelésre csak az okok pontos tisztázása alapján van mód és a legtöbb, nappali aluszékonysággal járó betegség szerencsére jól kezelhető.

A nappali aluszékonyságot tapasztalók számára, az a képtelenség, hogy napközben ébren maradjanak és éberek legyenek, annak ellenére, hogy az éjszakai alvás mennyisége meghaladja a megfelelőt. A nappali aluszékonyság kihívást jelent a munka, a társasági és az otthoni élet számára, megnehezíti a mindennapokat.

Mi az a nappali aluszékonyság?

Mik a nappali aluszékonyság jeleni és tünetei?

A nappali aluszékonyság okai

Hogyan diagnosztizálható a nappali aluszékonyság?

A nappali aluszékonyságnak két fő típusa

A nappali aluszékonyság szövődményei

Nappali aluszékonyság eetén kapcsolódó szolgáltatásaink

Mi az a nappali aluszékonyság?

A nappali aluszékonyság, más néven hiperszomnia, egy olyan állapot, amelyet a rendkívüli nappali álmosság és a hirtelen bekövetkező alvásigény jellemez, annak ellenére, hogy az érintettek megfelelő mennyiségű alvást kapnak éjszakánként. Ennek eredményeként az érintettek gyakran tapasztalnak kisebb-nagyobb mértékű kimerültséget és koncentrációs nehézségeket a mindennapi tevékenységeik során.

A nappali aluszékonyság hátterében több különböző ok állhat, beleértve az alvási apnoét, a narkolepsziát, az alvási rendellenességeket vagy éppen krónikus alváshiányt. Az életmódbeli tényezők, stressz és pszichológiai problémák is hozzájárulhatnak az állapot kialakulásához.

Az érintettek gyakran számolnak be arról, hogy még rövid szunyókálások sem képesek megszüntetni az állandó álmosság érzését. Az alvás időtartamának hossza jelentősen meghaladhatja a szokásos alvási szükségletet, ami további komplikációkat eredményezhet az élethelyzetek megfelelő kezelésében.

Az alvászakértők és neurológus szakemberek azonosítják és kezelik a nappali aluszékonyság mögött megbúvó okokat, például az alvási apnoét vagy narkolepsziát, és személyre szabott terápiát alkalmaznak a tünetek enyhítésére. A diagnózis és a kezelés irányában történő megfelelő lépésekkel a betegek visszanyerhetik nappali aktivitásukat és javíthatják életminőségüket.

A nappali aluszékonyság gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, továbbá úgy gondolják, hogy a lakosság körülbelül 5%-át érinti. Általában korán, serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban diagnosztizálják (átlagéletkor 17-24 év).

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik a nappali aluszékonyság jelei és tünetei?

A nappali aluszékonyság jelei és tünetei a következők:

 • Folyamatos, visszatérő extrém álmossági epizódok a nap folyamán
 • Az átlagosnál tovább alszik (10 vagy több órát), mégis nagyon álmos napközben, és nehezen marad ébren napközben
 • Reggeli ébredési nehézség („alvásrészegség”) vagy nappali szunyókálás után, néha zavartnak vagy harciasnak tűnik
 • A nappali szunyókálás nem javítja az éberséget
 • Szorongás, ingerlékenység
 • Csökkent energia
 • Nyugtalanság
 • Lassú gondolkodás, lassú beszéd, képtelenség fókuszálni/koncentrálni, memóriazavarok
 • Fejfájás
 • Étvágytalanság
 • Hallucinációk

  Kapcsolódó cikkünk

  COVID tünet? Fizikai és pszichés oka is van most az alvászavaroknak

  COVID tünet? Fizikai és pszichés oka is van most az alvászavaroknak

  A koronavírus nem csak fizikailag, de pszichésen is komoly hatást gyakorol az emberekre, még azokra is, akik nem betegedtek meg. Sokaknál jelent meg például alvásprobléma, ami csak ...

A nappali aluszékonyság okai

A nappali aluszékonyság legtöbb esetének oka továbbra is ismeretlen. A kutatók megvizsgálták a neurotranszmitterek lehetséges szerepét az agyban és az agy-gerincvelői folyadékban, beleértve a hipokretint/orexint, a dopamint, a hisztamint, a szerotonint és a gamma-aminovajsavat (GABA). Lehetséges genetikai kapcsolat, mivel az idiopátiás nappali aluszékonyságban szenvedők akár 39%-ánál előfordul a családi anamnézis, vagyis az, hogy a családban volt már korábban példa nappali aluszékonyságra.  A kutatók bizonyos gének szerepét is vizsgálják a cirkadián ritmusban, amelyek eltérőek lehetnek az idiopátiás nappali aluszékonyság szenvedő betegeknél.

Az idiopátiás nappali aluszékonyság okai továbbra is komplex és sokrétűek lehetnek, és bár a kutatások még folyamatban vannak, néhány lehetséges okot azonosítottak, amelyek hozzájárulhatnak ehhez az állapothoz:

 • Neurotranszmitterek diszfunkciója: A központi idegrendszerben szerepet játszó neurotranszmitterek, mint például a hipokretin/orexin, dopamin, hisztamin, szerotonin és GABNappali aluszékonyságA, kulcsszerepet játszhatnak az alvás-szabályozásban. Az eltérések ezeknek a vegyületeknek a működésében vagy mennyiségében hozzájárulhatnak a nappali aluszékonyság kialakulásához.
 • Genetikai tényezők: Az idiopátiás, vagyis az ismeretlen eredetű nappali aluszékonyság esetén genetikai hajlamnak lehet szerepe, mivel a betegek jelentős részénél megfigyelhető a családi anamnézisben előforduló nappali aluszékonyság. Azoknál, akiknél a családban már korábban fennállt az állapot, nagyobb valószínűséggel alakul ki.
 • Cirkadián ritmuszavarok: A cirkadián ritmuszavarok, amelyek befolyásolják az alvás-ébrenlét ciklusát, szintén kapcsolatban lehetnek az idiopátiás nappali aluszékonyság gal. Bizonyos gének változatai, amelyek szerepet játszanak a cirkadián ritmus szabályozásában, eltérőek lehetnek az érintettek körében.
 • Immunrendszeri és gyulladásos folyamatok: Néhány esetben az immunrendszeri rendellenességek és gyulladásos folyamatok is összefüggésbe hozhatók a nappali aluszékonyság jelenlétével. Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer megtámadhatja a hipokretin termelésért felelős sejteket.
 • Életmódbeli tényezők és stressz: Az életmódbeli tényezők, mint például a rendszertelen alvási időpontok vagy a krónikus stressz, szintén hozzájárulhatnak az alvási rendellenességek kialakulásához, beleértve az idiopátiás nappali aluszékonyságot is.

Ezen tényezők összetett kapcsolatai alapján az orvosi kutatások folyamatosan vizsgálják a nappali aluszékonyság pontos okait és keresik az egyes betegek esetében legmegfelelőbb kezelési módszereket.

Hogyan diagnosztizálható a nappali aluszékonyság?

A nappali aluszékonyság diagnosztizálására az alvásszakértők által alkalmazott módszerek között szerepel a részletes kórtörténet és tünetek felmérése, amely magában foglalja az alvás-ébrenlét ciklusok zavarára, alvászavarokra, és az esetleges kapcsolódó egészségügyi problémákra vonatkozó információkat. A következő módszerek is részei a diagnosztikai folyamatnak:

 • Alvásnapló vezetése: Az alvásszakértő megkérheti a beteget, hogy vezessen alvásnaplót, amelyben rögzíti az alvás-ébrenléti időpontokat, az esetleges rövid szunyókálásokat, az éjszakai ébrenléti periódusokat és egyéb fontos adatokat. Ez segíthet a nappali aluszékonyság és az alvászavarok jellegzetességeinek és súlyosságának jobb megértésében.
 • Poliszomnográfia: Ez a vizsgálat éjszakai alvásvizsgálatot jelent, amely során mérésre kerülnek az agyhullámok, szívritmus, légzésminta, izommozgások és egyéb paraméterek. A poliszomnográfia kórházban vagy alvásközpontban történik, és segít az alvászavarok, például az alvási apnoe vagy a narkolepszia azonosításában.
 • Alvás kérdőívek: Az alvási szokásokat és az álmosság mértékét értékelő kérdőívek segítenek az orvosnak a nappali aluszékonyság súlyosságának felmérésében. Az Epworth Sleepiness Scale egy példa ilyen kérdőívre, amely a betegségek során jelentkező álmosság mértékét értékeli.

Ezen diagnosztikai eszközök kombinálásával az alvásszakértők képesek pontosabb képet alkotni a nappali aluszékonyság egészéről és meghatározni a megfelelő kezelési stratégiát. Az alvási zavarok kezelése gyakran magában foglalja az életmódbeli változtatásokat, viselkedésterápiát, gyógyszereket vagy más specifikus terápiás módszereket, amelyek célja az alvás minőségének javítása és az állandó nappali aluszékonyság csökkentése.

A nappali aluszékonyság két fő típusa

Az elsődleges és másodlagos nappali aluszékonyság két fő típusa mögött álló különféle okokra való hivatkozás segíthet abban, hogy jobban megértsük az álmosság hátterét.

Másodlagos Nappali Aluszékonyság:

 • Egészségügyi állapotok miatti nappali aluszékonyság:
  • Az epilepszia, sclerosis multiplex, Parkinson-kór, elhízás és obstruktív alvási apnoe olyan egészségügyi állapotok, amelyek gyakran társulhatnak a nappali aluszékonysággal. Ezek az állapotok befolyásolhatják az agy működését és az alvás-ébrenlét ciklust.
 • Gyógyszerek vagy alkohol okozta nappali aluszékonyság:
  • Bizonyos gyógyszerek, például nyugtatók, vérnyomáscsökkentők vagy epilepszia elleni szerek mellékhatásaként jelentkező álmosság. Az alkohol szintén depresszív hatású lehet az idegrendszerre, és növelheti az álmosság érzetét.
 • Alvási szokások és elégtelen alvás szindróma:
  • Az elégtelen alvás, a rendszertelen alvási időpontok és a nem megfelelő alvási szokások hozzájárulhatnak a nappali aluszékonysághoz. Az életmódbeli tényezők, mint például a testmozgás és a koffein fogyasztása, befolyásolhatják az alvási mintázatokat.

Elsődleges Nappali Aluszékonyság:

 • Önálló állapot:
  • Az elsődleges nappali aluszékonyság azt jelenti, hogy az álmosság fő oka maga a nappali aluszékonyság, nem pedig más egészségügyi probléma vagy külső tényező. Ez az állapot lehet genetikailag meghatározott vagy a személy egyéni biológiai ritmusával összefüggő.
 • Nem más egészségügyi állapotok vagy külső tényezők tünete:
  • A betegségek vagy más egészségügyi problémák nem játszanak közvetlen szerepet az elsődleges nappali aluszékonyság kialakulásában. Ez az álmosság inkább az egyéni alvási szükségletek vagy biológiai ritmusok következménye.

Ezen két típus segítségével az alvásszakértők hatékonyabban tudják kezelni és diagnosztizálni a nappali aluszékonyságot, mivel az okok különböző terápiákat és kezelési módszereket igényelhetnek.

A nappali aluszékonyság szövődményei

A nappali aluszékonyság rövid- és hosszútávú szövődményei számos területet érinthetnek, beleértve az életminőséget, a munkaképességet és az egészségügyi kockázatokat. Az alábbiakban részletezem ezeket a szövődményeket:

Rövidtávú szövődmények:

 • Munkahelyi teljesítmény csökkenése:
  • Az állandó nappali aluszékonyság ronthatja a koncentrációt, a figyelmet és az általános kognitív képességeket, ami munkahelyi teljesítménycsökkenést eredményezhet.
 • Baleseti kockázat növekedése:
  • A nappali aluszékonyság jelentősen növelheti a baleseti kockázatot, különösen a közlekedésben vagy más veszélyes tevékenységek során.
 • Szociális és társadalmi hatások:
  • Az állandó álmosság negatívan befolyásolhatja a társadalmi életet, a szociális kapcsolatokat, és esetleges társas kirekesztettséget okozhat.

Hosszútávú szövődmények:

 • Egészségügyi problémák növekedése:
  • Az idővel kialakuló nappali aluszékonyság összefüggésbe hozható számos egészségügyi problémával, például szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és elhízás kialakulásával.
 • Mentális egészség problémák:
  • A krónikus álmosság növelheti a stressz és szorongás szintjét, valamint hozzájárulhat a hangulatzavarok, például a depresszió kialakulásához.
 • Életminőség csökkenése:
  • A hosszú távon fennálló nappali aluszékonyság jelentősen csökkentheti az életminőséget, mivel negatívan befolyásolja az egyén mindennapi tevékenységeit és életstílusát.
 • Szociális izoláció:
  • Az állandó álmosság miatt az érintett személyek hajlamosak lehetnek visszahúzódni, ami szociális izolációt eredményezhet.
 • Munkahely elvesztésének kockázata:
  • A munkahelyi teljesítménycsökkenés és a gyakori hiányzások miatt növekszik a munkahely elvesztésének kockázata.

Fontos megérteni, hogy a nappali aluszékonyság mögött álló okok és a szövődmények mértéke egyéni lehet, és a megfelelő diagnózis és kezelés segíthet minimalizálni ezeket a hatásokat. Az időben történő beavatkozás és a megfelelő terápiás módszerek alkalmazása jelentős szerepet játszhat az állapot kezelésében és a szövődmények minimalizálásában.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.