Nappali aluszékonyság

Szerző: JóAlavás Közont

A nappali aluszékonyság – más néven hiperszomnia nem a lustaság jele. Az aluszékonyság állandó balesetveszély forrása lehet és hajlamosít kísérő betegségek megjelenésére. Fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert sikeres kezelésre csak az okok pontos tisztázása alapján van mód és a legtöbb, nappali aluszékonysággal járó betegség szerencsére jól kezelhető.

A nappali aluszékonyságot tapasztalók számára, az a képtelenség, hogy napközben ébren maradjanak és éberek legyenek, annak ellenére, hogy az éjszakai alvás mennyisége meghaladja a megfelelőt. A nappali aluszékonyság kihívást jelent a munka, a társasági és az otthoni élet számára, megnehezíti a mindennapokat.

Mi az a nappali aluszékonyság?

Mik a nappali aluszékonyság jeleni és tünetei?

Nappali aluszékonyság okozói

Hogyan diagnosztizálható a nappali aluszékonyság?

A nappali aluszékonyságnak két fő típusa van

Mi az a nappali aluszékonyság?

A nappali aluszékonyság olyan állapot, amelyben rendkívüli nappali álmosságot érez annak ellenére, hogy elegendő (vagy több mint elegendő) alvást kap. Nappali aluszékonyság során előfordulhat, hogy az érintett a nap folyamán többször elalszik. A nappali aluszékonyság befolyásolja a munkahelyi és társadalmi működési képességét, befolyásolja életminőségét és növeli a balesetek esélyét. A nappali aluszékonyság gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, továbbá úgy gondolják, hogy a lakosság körülbelül 5%-át érinti. Általában korán, serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban diagnosztizálják (átlagéletkor 17-24 év).

Mik a nappali aluszékonyság jelei és tünetei?

Nappali aluszékonyságA nappali aluszékonyság jelei és tünetei a következők:

 • Folyamatos, visszatérő extrém álmossági epizódok a nap folyamán
 • Az átlagosnál tovább alszik (10 vagy több órát), mégis nagyon álmos napközben, és nehezen marad ébren napközben
 • Reggeli ébredési nehézség („alvásrészegség”) vagy nappali szunyókálás után, néha zavartnak vagy harciasnak tűnik
 • A nappali szunyókálás nem javítja az éberséget
 • Szorongás, ingerlékenység
 • Csökkent energia
 • Nyugtalanság
 • Lassú gondolkodás, lassú beszéd, képtelenség fókuszálni/koncentrálni, memóriazavarok
 • Fejfájás
 • Étvágytalanság
 • Hallucinációk

Nappali aluszékonyság okozói?

A nappali aluszékonyság legtöbb esetének oka továbbra is ismeretlen. A kutatók megvizsgálták a neurotranszmitterek lehetséges szerepét az agyban és az agy-gerincvelői folyadékban, beleértve a hipokretint/orexint, a dopamint, a hisztamint, a szerotonint és a gamma-aminovajsavat (GABA). Lehetséges genetikai kapcsolat, mivel az idiopátiás nappali aluszékonyságban szenvedők akár 39%-ánál előfordul a családi anamnézis, vagyis az, hogy a családban volt már korábban példa nappali aluszékonyságra.  A kutatók bizonyos gének szerepét is vizsgálják a cirkadián ritmusban, amelyek eltérőek lehetnek az idiopátiás nappali aluszékonyság szenvedő betegeknél.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan diagnosztizálható a nappali aluszékonyság?

Alvásszakértője rákérdez az Ön tüneteire, kórtörténetére, alvástörténetére és az esetlegesen alkalmazott jelenlegi gyógyszereire. Megkérhetik Önt, hogy alvásnapló segítségével kövesse nyomon alvási és ébrenléti szokásait, ami segíti a szomnológust az aktuális állapot felmérésében, illetve az alvászavar lehetséges súlyosságának feltérképezésében.

Egyéb tesztek, amelyeket alvásszakértője rendelhet, a következők:

Poliszomnográfia

Ez az éjszakai alvásvizsgálati teszt az agyhullámokat, a légzésmintát, a szívritmust és az izommozgásokat méri az alvás szakaszaiban. A vizsgálatot kórházban, alvásközpontban végzik, képzett alvásszakértő közvetlen felügyelete mellett. Az eredmények kiértékelését is a vizsgálatot elrendelő szomnológus értékeli ki.

Alvás kérdőívek

Előfordulhat, hogy egy vagy több alvási kérdőívet kell kitöltenie, amelyekben értékelni kell álmosságát. A népszerű alvási kérdőívek az Epworth Sleepiness Scale.

Kapcsolódó cikkünk

Miért vagyok mindig fáradt?

Miért vagyok mindig fáradt?

A tartós fáradtság igen komoly probléma, ami nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet. A kimerültség ...

A nappali aluszékonyságnak két fő típusa van

A másodlagos nappali aluszékonyság és az elsődleges nappali aluszékonyság.

Másodlagos nappali aluszékonyság azt jelenti, hogy túlzott álmosságát valamilyen más ismert ok okozza. Az okok a következők:

A nappali aluszékonyságnak egészségügyi állapot miatt

A nappali aluszékonyságnak okozó betegségek és állapotok közé tartozik az epilepszia, sclerosis multiplex , Parkinson-kór , elhízás, obstruktív alvási apnoe , késleltetett alvási fázis szindróma, és egyéb genetikai rendellenességek, A nappali aluszékonyságot fejsérülés, daganatok és központi idegrendszeri betegségek is okozhatják.

Nappali aluszékonyság gyógyszerek vagy alkohol miatt

Nyugtató gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, epilepszia elleni szerek, parkinson-kór elleni szerek, és egyéb gyógyszerek okozhatnak. A stimuláns gyógyszerek (ideértve a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség kezelésére használt gyógyszereket is) elhagyása Nappali aluszékonyság okozhat.

Nappali aluszékonyság az elégtelen alvás miatt (elégtelen alvás szindróma)

Előfordulhat, hogy a nappali aluszékonyság van egyszerűen azért, mert nem megy lefeküdni, és lehetőséget ad magának hét-kilenc óra alvásra (felnőttek esetében). Lehet, hogy nem alkalmaz megfelelő alvási szokásokat (például kerüli a testmozgást és a koffeint néhány órával lefekvés előtt), hogy segítsen eleget minőségi aludni.

 Az elsődleges nappali aluszékonyság azt jelenti, hogy a nappali aluszékonyság a saját állapota. Nem más egészségügyi állapotok vagy más egészségügyi állapot tünete okozza. 

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások: