Alvajárás

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2023.08.21 14:19

Az alvajárás a paraszomniák, tehát alvás közben előforduló neurológiai problémák csoportjába tartozik. Az alvás fázisában előfordulhat. Az alvajáró viselkedése épp úgy lehet ártalmatlan, mint ahogy erőszakossá is válhat.

Tartalom

Mi az alvajárás?

Az alvajárás előfordulása

Az alvajárás okai

Milyen folyamatok zajlanak le a testeben alvajárás alatt?

Hogyan csökkenthető az alvajárás?

Az alvajárás kezelése

Alvajárással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az alvajárás?

Az alvajárás - somnabolizmus - egy olyan alvászavar, melynek során az érintett alvás közben félálomban, vagy még mélyalvásban felkel és elkezd aktív mozgást végezni és különféle cselekvéseket végrehajtani. Például elkezd sétálni a lakásban, pakolgat, ám az is előfordul, hogy nem történik ilyen aktív tevékenység. Az alvajárás bizonyos szempontból veszélyesnek tekinthető, hiszen az ember nincs tudatában annak, hogy éppen mit cselekszik.Alvajárás - JóAlvás Központ

Az alvajárás előfordulása

Az alvajárást egy genetikai adottság és az ehhez kapcsolódó stressz okozza, de előfordulhat túlságosan erős fáradtság esetén is. Az alvajárás gyakrabban fordul elő skizofréniásoknál vagy szorongásos zavarokkal küzdő egyéneknél, migrénben szenvedőknél vagy Tourette-szindrómásoknál. Ezek mellett az alvajárás okai között szerepelhetnek egyes gyógyszerek mellékhatásai is.

Alvajárás előfordulhat mind felnőtteknél, mind pedig gyermekeknél. Utóbbi esetben jellemzően átmeneti állapotról van szó, melyet a gyermekek idővel "kinőnek".

Mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni, ha hetente többször is jelentkezik az alvajárás és nagy alvászavart okoz.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az alvajárás okai

 • stressz, feszültség
 • alvásmegvonás
 • alvászavarok
 • gyógyszerek (altatók, nyugtatók, pszichiátriai gyógyszerek)
 • alkohol
 • droghasználat
 • lázas betegség

Alvajárás esetén az agy nagy része „pihenő üzemmódban” van, ezért nem veszélytelen állapot, mivel nem foglalkozik a kockázati tényezőkkel, a cselekvések nem tudatosak.

Az alvajárók nem célirányosan cselekednek, hanem rutintevékenységeket végeznek, többségük nem agresszív, csak a szobájukban járnak körbe.

Milyen folyamatok zajlanak le a testeben alvajárás alatt?

Az alvajárás ideje alatt a REM és az NREM fázisok megszakadnak vagy úgymond, összekeverednek. A REM fázis alatt hasonló agyi tevékenység figyelhető meg, mint az ébrenlét ideje alatt, gyors szemmozgások jellemzik, azonban az izomtónus megtartott, tehát megszűnik. A fázis megszakadása is főként ezekben a tünetekben figyelhetők meg, hiszen az érintett gyakran aktív mozgást végez.

Hogyan csökkenthető az alvajárás?

Fontos a megelőzés!

Lefekvés előtt kiküszöböljünk minden zavaró tényezőt, hogy ne felejtsük el az alvajárást.

 • ügyelni kell az alváshigiéniára
 • legyen sötét a hálószobában
 • késő este ne igyunk alkoholt
 • ne együnk sokat az esti órákban
 • kerüljük az izgalmas filmeket (horror, thriller)
 • az alvajárók keze ügyében ne legyenek éles tárgyak
 • érdemes bezárni a veszélyes kijáratokat (erkély vagy terasz ajtók, pince, stb..)

Az alvajárás kezelése

Szerencsére az alvajárás sok esetben idővel magától is elmúlik. Ez jellemzően akkor történik meg, ha valamilyen stressz a kiváltó oka. Ritkán van szükség gyógyszeres kezelésre, jellemzően életmódbeli változások szükségesek, például egy egészséges alváshigiénia kialakítása segíthet az alvajárás megszüntetésében. Azonban ha más, komolyabb ok a probléma forrása, mint például valamiféle alvászavar, és az alvajárás egy héten többször is tapasztalható, úgy feltétlenül szükséges lehet egy alapos kivizsgálás, illetve alvásvizsgálaton való részvétel. Ugyanis ebben az esetben is a kiváltó ok kezelésre lesz a megoldás.

Téma szakértője

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat

 • Specialitások: