Ugyanúgy tudunk-e aludni az alvásvizsgálat alatt, mint otthon?

Szerző: dr. Vida Zsuzsanna

Amikor valaki eljut a szomnológiai kivizsgálás során arra a pontra, hogy alváslaborban történő alvásvizsgálatra van szükség, sok kérdés felmerülhet benne. Pontosan mit mérnek az alvásvizsgálat alatt? Hány „drót” fog kilógni belőle? Egyedül lesz-e a laborban? Tudni fog-e úgy aludni az alváslaborban, mint otthon? Mi történik, ha csak forgolódik? Ezekre a gyakori kérdésekre válaszolt dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ alváslaboratóriumának vezető szomnológusa, neurológus főorvos.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen alvászavarok esetén lehet fontos az alváslaborban történő alvásvizsgálat?

Alvászavarok esetén fontos lehet az alváslabor.Az alváslaborban minden jelentős alvásbetegség vizsgálható, leggyakrabban az alábbiakkal találkozik a szomnológus:
  • Alvási apnoé vagy más alvással összefüggő légzési rendellenesség: ezekben az állapotokban a légvétel időközönként leáll, majd levegő utáni kapkodással újraindul.
  • Krónikus álmatlanság (inszomnia).
  • Nyugtalan láb szindróma: ennél a problémánál a láb éjjelente akaratlanul megfeszül, elernyed, egyfajta bizsergés, zsibbadás jelentkezik, ami akadályozza az alvást.
  • REM alvási viselkedészavar: az ebben a betegségben szenvedők „eljátsszák” azt, ami álmukban történik, mozognak, forgolódnak álmukban.
  • Szokatlan alvás közbeni viselkedések: olyan zavarok tartoznak ide, mint például az alvajárás, a hánykolódás, a ritmikus mozgások.

Mit mérnek az alvásvizsgálat során?

Az alváslaborban kétféle vizsgálat történhet:
  • Poligráfiás vizsgálat: ennek során figyelik és rögzítik az alvás közbeni légzést, a perifériás pulzust, a vér oxigén-telítettségét, mellkasi légzési kitérést, szívfrekvenciát, testpozíciót, lábmozgást. Ez a vizsgálat azonban az alvás szerkezetének, időtartamának, minőségének megfigyelését nem teszi lehetővé.
  • Poliszomnográfiás vizsgálat: a poligráfás vizsgálat által mért adatokon túl képes mérni az az alvás mélységét, szerkezetét, az alvásciklusok számát, az elalváshoz szükséges és a teljes alvásidőt, az éjszakai ébredések gyakoriságát. Ez az összetett elemzés arra épül, hogy a poliszomnográfia a poligráfiás vizsgálaton túl további csatornákkal is rendelkezik.

Hány „drótra” van szükség az alvásvizsgálathoz?

A szervezet alvás alatti működésének regisztrálásához az alvástechnikus „drótokat”, vagyis szenzorokat helyez fel a testre, tízes nagyságendben. A fejbőrre, a szem köré, a mellkasra, a lábra rögzített szenzorok olyan hosszú vezetékekkel csatlakoznak egy számítógéphez, hogy szabadon lehet tőlük mozogni az ágyban. A kézujjra felhelyezett pulzoximéter segítségével a vér oxigénszintjét és a perifériás pulzust is monitorozni lehet.
Alvási apnoénál fontos az alvásvizsgálat.Ha a vizsgálat súlyos alvásfüggő légzészavart (alvási apnoe) bizonyít, szükség lehet az ún. CPAP vagy pozitív nyomású légsínterápia beállítására, ami szintén az éjszakai alváslaboratóriumi vizsgálat során történik. Ennek során a páciens egy, az arcra, az orr elé felhelyezett maszk segítségével a megszokottnál nagyobb nyomású levegőt lélegez be az alvás során, mely meg fogja akadályozni, hogy a felső légutakban szűkület, elzáródás alakuljon ki. Így megszűnik a horkolás, az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a vér oxigén szintje, létrejön a pihentető mélyalvás fázis.

A páciensen kívül van-e valaki éjszaka az alváslaborban?

Egy alvástechnikus az esti érkezéskor fogadja a pácienst, felkészíti a vizsgálatra és egész éjjel egy másik helyiségben ébren felügyeli azt, akár kommunikálni is lehet vele a vizsgálat során. Szükség esetén bemehet a vizsgáló szobába, megigazíthatja a vezetékeket, vagy segít például a betegnek kimenni a toalettre. Az alvásvizsgálat befejezése után, másnap reggel a páciens hazamehet, miután egyeztettek egy időpontot a kiértékelésre. 

Lehet-e úgy aludni az alváslaborban, mint otthon?

- Az alváslabor olyan, mint egy kellemes hotelszoba, minden hálószoba vízcsappal, mosdókagylóval felszerelt, és a vizsgálatot követően reggel zuhanyozásra is lehetőség van a labor saját fürdőszobájában. Mindazonáltal nyilván eleinte szokatlan lehet a sok drót, amit felhelyezünk a páciensre. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy ezeket viszonylag gyorsan meg lehet szokni. Eddig mindössze néhány olyan pácienssel találkoztam, aki egyáltalán nem tudott az alváslabor aludni, de olyan is volt, aki azt mondta, megnyugtatja, hogy jó kezekben van és sokkal jobban aludt, mint otthon – mondja dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ alváslaboratóriumának vezető szomnológusa, neurológus főorvos. – Az éjszaka forgolódás, felébredés, ébrenlét pedig éppen olyan diagnosztikus értékű, mint azok a paraméterek, amelyek rögzítünk. Sőt, a vizsgálat kiértékelésében jelentős segítséget nyújthat a szinkron videometria, amely éppen ezeket az eseményeket rögzíti.   Forrás: JóAlvás Központ (www.joalvaskozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  • Kapcsolódó oldalak