Alvási apnoé

Szerző: JóAlvás Központ

Alvási apnoéval kapcsolatos szolgáltatásaink

Az éjszakai légzéskimaradás - alvási apnoé

Az éjszakai légzéskimarás légúti szűkület okozta tünet-együttes. Más kifejezéssel OSAS (Obstruktív Sleep Apnoe Szindróma). Gyakori jelenség, amit átmeneti garatelzáródás okoz alvás közben. Az éjszakai légzéskimaradás ártalmatlan tünetnek tűnhet, viszont ha alvás közben sokszor előfordul, már komoly egészségi károsodást is okozhat, sőt életveszélyt is okozhat. A légzéskimaradás kivizsgálására alvásvizsgálat, kikezelésére pedig fül-orr-gégészeti kisműtétek jelentenek megoldást. Az éjszakai légzéskimaradás becslések szerint több mint 500 ezer embert érint hazánkban.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Az éjszakai légzéskimaradás okai

Éjszakai légzéskimaradás-alvási apnoé-JóAlvás Központ

Éjszakai légzéskimaradás akkor jön létre, amikor alvás közben a légző-izmok ellazulása miatt a felső légút beszűkül, az alvó pedig átmenetileg nem jut oxigénhez.  Alvási apnoe-ban azonban az izmok túlzottan elernyednek, a laza szövetek a légáramlással rezonálnak és a légutak szűkületét, időnként teljes elzáródását okozzák.

Tíz másodpercet meghaladó ismétlődő légzéskimaradás már egészségi kockázatokat rejt magában a szervezet oxigénhiányos állapot miatt.  Az éjszakai légzéskimaradás megakadályozza a pihentető alvást és krónikus fáradtsághoz vezethet.

 Az éjszakai légzéskimaradás

A légút szűkülete, a légáramlás gátoltsága okozza a horkolást. Amennyiben a légáramlás teljesen gátolt, légzési apnoe jön létre, a vér oxigénszintje lecsökken. Ezt az oxigénhiányt érzékeli az agyunk és mély, erőltetett légzésre ad parancsot, így újra kezdődik a normális légzés néhány mély légvétellel. Ha valaki figyel egy alvási apnoe-ban szenvedőt, azt fogja észrevenni, hogy rövid időre kimarad a légzése, majd egy mély horkolás, fulladozó légvétel után visszaáll a normál légzés

Az éjszakai légzéskimaradás - alvási apnoe tünetei

Az éjszakai légzéskimaradás általános tünete az egyenetlen horkolás, szünetekkel megszakítva. Gyakorlatilag a légzés ilyenkor átmenetileg leáll, majd újra indul. Akinél az éjjeli légzéskimaradás jelentkezik, gyakran fáradt nappal, ingerlékennyé válik, kevésbé tud koncentrálni. Jelentkezhet az éjjeli ébredéskor szájszárazság, gyomorsav visszacsorgás a nyelőcsőbe (reflux), fejfájás, éjszaka jelentkező magas-vérnyomás.

Kinél fordulhat elő alvási apnoe?

Többségében a felnőtt, 30-60 év közötti férfiaknál fordul elő a légzéskimaradás. A változókort követően azonban hölgyeknél is előfordul az alvási apnoe probléma. Az óránként 5-10 alkalomnál többször észlelt legalább 10 másodpercig tartó légzéskimaradás esetén, már betegségről beszélhetünk. 

Kapcsolódó cikkünk

Alvászavar a menopauzában? Van segítség

Alvászavar a menopauzában? Van segítség

Az alvászavarok gyakorlatilag “globális járvánnyá” váltak, hiszen a népesség közel egyharmadát érintik rövidebb-hosszabb ideig. Nők között ...

Egészségi kockázat az éjszakai légzéskimaradás miatt

 Alvási apnoe többszöri éjszakai ébredést jelent, ennek többségére a beteg reggel nem emlékszik viszont az alvási folyamat súlyos zavart szenved. Az éjszakai légzéskimaradás számos egészségügyi kockázat okozója lehet:

  • magas vérnyomást okozhat a kialakuló oxigénhiány miatt
  • cukorbetegség
  • számos keringési kockázatot rejt (sokszorosára emelheti az éjszakai szívinfarktus vagy agyvérzés/ stroke bekövetkezését 

Az alvási apnoe - éjszakai légzéskimaradás kezelése

A jóAlvás Központban az alvási apnoe legmodernebb kezelési eljárását használjuk, az ún. CPAP készülékkel történő kezelést.  

A berendezés folyamatos pozitív légúti nyomással akkorára nyitja, hogy a garatizomzat alvás közben ne tudjon elzáródni. Így megszűnik a horkolás, az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a véroxigénszint, létrejön a pihentető, mélyalvás.

Az alvási apnoe tünetek esetén keresse fel Központunkat. Az éjszakai légzéskimaradás – alvási apnoe jól kezelhető tünet-együttes.  A jóAlvás Központban teljes körűen kivizsgáljuk és kezeljük az alvásproblémák kiváltó okait.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Távkonzultációs lehetőség>>>