Tünetek

Tünetek

Az alvászavarokat a tünetekből lehet felismerni. A már több hete fennálló tünetek jelentkezésekor érdemes szakembert felkeresni, mert nagy az esélye, hogy alvászavarban szenved. A tünetek éjszaka és nappal egyaránt jelentkezhetnek.

Az alvás és ébrenlét egymást követő és egymást feltételező ciklusos aktivitások. Az alvás során szervezetünk takarékműködésre kapcsol, pihen, környezetünkkel való kapcsolatunk ilyenkor nagyon laza. Az alvászavarokat a nappali és az éjszakai tünetekből lehet felismerni. Az alvászavarok tünetei általában az elalvási nehézség és a nappali aluszékonyság. A tünetek személyenként változhatnak.

Ha valaki ugyan át is alussza az éjszakát, de ennek ellenére napközben álmos, fáradt, ingerült,  jelentősen csökkent a teljesítménye, horkol, éjszaka álmatlanul forgolódik vagy gyakori vizelési ingere van, és az ez állapot legalább 30 napja fennáll, nagy valószínűséggel alvászavarban szenved. Az emberek legalább 30 százalékánál fordul elő orvosi segítséget igénylő alvászavar. 

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Távkonzultációs lehetőség>>>

 • Hírek

  Prima Medica Egészséghálózat

  Tisztelt Pácienseink!

  Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

  Köszönettel:

  Prima Medica Egészségközpontok