Az alvás alapjai

Módosítás:2023.02.02 11:04

Az alvás életünk fontos része. Javítja a testi és lelki egészséget. Az alvás szakaszosan történik, beleértve a REM alvást és a nem REM alvást. Sok tényező befolyásolja az alvás minőségét, beleértve az ételt és a szobahőmérsékletet. Ha úgy gondolja, hogy alvásproblémája van, forduljon egészségügyi szolgáltatóhoz. Az alvászavarok kezelésére számos kezelés áll rendelkezésre.

Mi az alvás?

Mi történik az agyban alvás közben?

Melyek az alvás szakaszai?

Mi az a REM alvás?

Mi történik nem REM alvás közben?

Mennyi alvásra van szükség? 

Mi az alvás?

Azt gondolhatja, hogy nem történik semmi alvás közben. De az agy egyes részei meglehetősen aktívak alvás közben. Az elegendő alvás (vagy annak hiánya) pedig kihat a testi és lelki egészségre. Amikor alszik, testének lehetősége van pihenni és energiát visszaállítani. A jó éjszakai alvás segíthet megbirkózni a stresszel, megoldani a problémákat vagy felépülni a betegségből. Az elégtelen alvás számos egészségügyi problémához vezethet, ami befolyásolja a gondolkodásmódját és az érzéseit. Az éjszaka folyamán kétféle alvást válthat végig: a nem gyors szemmozgásos (nem REM) alvást és a gyors szemmozgásos (REM) alvást. Az agy és a test eltérően működik ezekben a különböző fázisokban.

Mi történik az agyban alvás közben?

A kutatók továbbra is tanulmányozzák az alvást és annak ránk gyakorolt ​​hatását. Bár sokat tanultunk az alvásról, még mindig sok az ismeretlen. Tudjuk,hogy az agyi anyagok nagymértékben részt vesznek alvási ciklusunkban. A neurotranszmitterek olyan anyagok, amelyek segítik az idegek kommunikációját. Ezek szabályozzák, hogy ébren vagyunk-e vagy alszunk, attól függően, hogy mely idegsejtekre (idegsejtekre) hatnak: Az agytörzsben (ahol az agy és a gerincvelő találkozik) a neuronok szerotoninnak és noradrenalinnak nevezett neurotranszmittereket termelnek. Ezek aktívan tartják az agyunkat, amikor ébren vagyunk. Az agy alján található neuronok felelősek azért, hogy elaludjunk. Úgy tűnik, ezek a neuronok kikapcsolják azokat a jeleket, amelyek ébren tartanak bennünket.

Kapcsolódó cikkünk

ELŐADÁS: Így függ össze az alvás és az egészség

ELŐADÁS: Így függ össze az alvás és az egészség

Dr. Vida Zsuzsanna a JóAlvás Központ neurológusa, vezető alvásszakértője, témájában egy sokakat érintő előadást tart 2024. április 19-én 16:00-kor, mely ...

Melyek az alvás szakaszai?

Amikor alszunk, az agya természetes ciklusokon megy keresztül. Az alvásnak összesen négy szakasza van, két fázisra osztva:

 • A nem REM alvás először történik meg, és három szakaszból áll. A nem REM alvás utolsó két szakasza az, amikor mélyen alszunk. Nehéz felébredni ebből az alvási szakaszból.
 • A REM-alvás körülbelül egy-másfél órával az elalvás után következik be. A REM alvás az, amikor hajlamosak élénk álmokat látni.

Alvás közben a test a nem REM és a REM alváson megy keresztül. Az alvási ciklust általában a nem REM alvás 1. szakaszával kezdi. Áthalad a nem REM-alvás többi szakaszán, amelyet egy rövid REM-alvás követ. Ezután a ciklus újra kezdődik az 1. szakaszban. Egy teljes alvási ciklus körülbelül 90-110 percet vesz igénybe. Az első REM periódus rövid. Ahogy telik az éjszaka, hosszabb lesz a REM alvás és kevesebb a mély alvás.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az a REM alvás?

Amikor belép a REM-alvásba, az agyi aktivitás ismét megnő, ami azt jelenti, hogy az alvás nem olyan mély. Az aktivitási szintek olyanok, mint amikor ébren vaan. Ezért a REM alvás az a szakasz, ahol intenzív álmok lesznek.

Ugyanakkor a fő izmok, amelyeket általában irányít (például a karok és a lábak), nem tudnak mozogni. Valójában átmenetileg lebénulnak. Általában a REM alvás körülbelül másfél órával az elalvás után érkezik. Az első REM periódus körülbelül 10 percig tart. Minden következő REM szakasz egyre hosszabb és hosszabb lesz.

A tapasztalt REM alvás mennyisége az életkor előrehaladtával változik. A REM alvás százalékos aránya:

 • Csecsemő- és kisgyermekkorban a legmagasabb.
 • Serdülőkorban és fiatal felnőttkorban csökken.
 • Még jobban csökken, ahogy öregszik.Alvás, jóAlvás központ

Mi befolyásolja az alvás minőségét?

Az agyban lévő kémiai jelek befolyásolják alvási és ébrenléti ciklust. Bármi, ami megváltoztatja ezeknek a neurotranszmittereknek az egyensúlyát, álmosabbá vagy éberbbé tehet bennünket. Például:

 • Az alkohol segíthet az embereknek könnyű álomba merülni. De csökkenti az alvás és a REM alvás mélyebb szakaszait, és zavartabb alváshoz vezet.
 • A koffein és a pszeudoefedrin (gyógyszer-összetevő) stimulálhatják az agyat. Álmatlanságot, alvászavart okozhatnak. Ügyeljen a koffeintartalmú italokra, például a kávéra,a diétás pirulákra és a duzzanatokat csökkentő gyógyszerekre.
 • Az olyan gyógyszerek, mint az antidepresszánsok, kevesebb REM alvást okozhatnak.
 • Az erősen dohányzó emberek gyakran keveset alszanak, és kevesebb a REM alvásuk. Néhány óra múlva felébredhetnek, mert nikotinelvonást tapasztalnak.
 • A nagyon meleg vagy hideg hőmérséklet megzavarhatja a REM alvást. REM alvás közben kevésbé tudjuk szabályozni a testhőmérsékletet.

Mi történik nem REM alvás közben?

A nem REM szakaszokban a szervezet:

 • Csontot és izmot épít.
 • Javítja és regenerálja a szöveteket.
 • Erősíti az immunrendszert.
 • Az életkor előrehaladtával kevesebb nem REM alvást alszik. Az idősebb felnőttek kevésbé alszanak mélyen, mint a fiatalok.

Mennyi alvásra van szükség?

Sok tényező befolyásolja, hogy mennyi alvásra van szüksége. Az életkor fontos tényező:

 • A csecsemőknek körülbelül napi 16 órára van szükségük.
 • A kisgyermekeknek és óvodásoknak körülbelül 12 órára van szükségük.
 • A tinédzsereknek körülbelül kilenc órára van szükségük.
 • A felnőtteknek hét-nyolc órára van szükségük (bár néhányan öttel is megfelelnek, másoknak pedig közelebb kell 10-hez).
 • A terheseknek gyakran több alvásra van szükségük az első trimeszterben. 

  Téma szakértője

  Dr. Vida Zsuzsanna

  neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.