Alváslabor

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2024.02.13 12:48

Az alváslabor vagy poliszomnográfia olyan adatrögzítés, amely során nagyszámú mérés készül az alvászavarok azonosítására és diagnosztizálására. A laboratóriumi alvásvizsgálat a járható út az alvászavarok pontos diagnosztizálásához.

Az agy számos különböző része irányítja az alvást és különböző fázisait, ezért az alvás nem csak egy egyszerű folyamat. A különböző alvási fázisok, alvási szintek magukba foglalják a félálom, a könnyű alvás, a mély alvás és az álmodó alvás fokozatait. Az agyban és a szervezet többi részében zajló tevékenységek mérésével megállapítható, hogy az alvás melyik fázisban jár.

Az alvási mechanizmus teljes megértéséhez mindenképpen szükséges egy teljes éjszakán át tartó - a különféle agytevékenységek és a szervezetben működő egyéb szervrendszerek, mint keringés, légzés és ezek összefüggéseinek a megfigyelése.

Mi az az alváslabor?

Milyen esetben szükséges alváslabor?

Milyen alvászavarokra deríthet fényt az alváslabor?

Az alváslabor eszközei

Alvászavarok diagnosztizálása alváslabor segítségével

Mire jó a poliszomnográfiás vizsgálat?

Felkészülés az alvásvizsgálatra

Hogyan történik az alvásvizsgálat az alváslabor során?

Mi az az alváslabor?

Az alváslabor egy olyan vizsgálati terület, ahol az alvászavarokat és az alvási mintákat vizsgálják. Az alváslabor résztvevői azok, akik alvásproblémákkal, alvászavarokkal küzdenek. Ilyekor egy éjszakát töltenek el az alváslaborban, úgynevezett poliszomnográffal felszerelve, miközben alvásukat monitorozzák és rögzítik.

Az alváslabor különböző műszerekkel és eszközökkel dolgozik, például elektroencefalogrammal (EEG), elektrookulogrammal (EOG) és elektromiogrammal (EMG), hogy rögzítsék az agyaktivitást, a szemmozgást REM fázisban és az izomműködést az alvás különböző fázisaiban. Ezáltal a szakemberek részletes információkat szerezhetnek az alvás minőségéről, az alvásfázisokról, az esetleges alvási apnoéról vagy más alvászavarokról.

Az alváslabor segíthet az alvászavarok diagnosztizálásában és kezelésében, és hozzájárulhat az alvászavarok okainak és mechanizmusainak jobb megértéséhez.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Milyen esetben szükséges alváslabor?

Az alváslabor szükségessé válhat olyan esetekben, amikor valaki alvásproblémákkal, komoly alvászavarokkal küzd, és azoknak a gyökerei vagy jellege nehezen azonosíthatók. Néhány jellegzetes eset, amikor az alváslabor vizsgálatok segíthetnek:

 • Krónikus alvászavarok: Ha valaki rendszeresen tapasztal alvászavarokat, mint például álmatlanság,vagy  túlzott aluszékonyság, és ezek a problémák hosszabb ideig fennállnak.
 • Alvási apnoe gyanúja: Az alvási apnoe egy olyan állapot, amikor az alvó személy légzése időszakosan kimarad pár másodpercig, majd ezt egy nagyobb légvétel követ az alvás során. Ha valakinek hangos horkolása van, és gyanú merül fel az alvási apnoe lehetőségére, az alváslabor vizsgálatai segíthetnek a diagnózisban.
 • Paraszomniák: Ha valaki olyan paraszomniás eseményeket tapasztal, mint például alvajárás vagy rémálmok, amelyek zavarják az alvását és az életminőségét.
 • Narkolepszia: Ha valaki hirtelen és váratlanul elalszik a nap folyamán, akkor az alváslabor segíthet az okok azonosításában és a megfelelő kezelés kidolgozásában.
 • Inszomnia kivizsgálása: Az alváslabor hasznos lehet, ha valaki krónikus álmatlansággal küzd, és az alvási mintájának részletes elemzése szükséges a kezelési terv kidolgozásához.

Az alváslabor vizsgálatok segítenek a szakembereknek pontosabb diagnózist felállítani és a megfelelő kezelési tervet kialakítani az alvásproblémákkal küzdő személyek számára.

Kapcsolódó cikkünk

10 dolog, amiért rosszul alszik

10 dolog, amiért rosszul alszik

A nagy hőségben szinte mindenki forgolódik, de nem csak ez lehet az oka az álmatlanságnak. Dr. Vida Zsuzsanna , a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, alvásszakértője szerint ...

Milyen alvászavarokra deríthet fényt az alváslabor?

Az alváslabor számos különböző alvászavart képesek vizsgálni és diagnosztizálni. Néhány példa:Alváslabor

 • Alvásapnoe: Az alváslabor segíthet az alvási apnoe diagnosztizálásában, amely a légzés átmeneti leállását vagy jelentős lassulását okozza alvás közben. Az alvási apnoe gyakran horkolással, álmatlansággal és nappali álmossággal járhat. Hátterében több tényező is szerepet játszhat. A leggyakrabban megfigyelhető és reverzibilis oka a túlsúly. Emellett fül-orr-gégészeti oka is lehet az alvási apnoe kialakulásának.
 • Inszomnia: Az alváslabor segíthet az inszomnia kivizsgálásában, amely nehézséget okoz az elalvásban vagy az ébren maradásban, valamint a folyamatos ébredéssel éjszaka.
 • Narkolepszia: Ez egy olyan alvási rendellenesség, amelyet hirtelen álmosságrohamok, izomgyengeség és kontrollálhatatlan elalvás jellemez. Az alváslabor segíthet a narkolepszia diagnosztizálásában és kezelésében.
 • Parasomniák: Ide tartoznak az alvás közbeni rendellenes viselkedések, például alvajárás, éjszakai rémálmok és alvás közbeni evés. Az alváslabor segíthet a parasomniák diagnosztizálásában és kezelésében.
 • Rendszeres lábmozgások és nyugtalanságok: Ezek az alvászavarok gyakran okozhatnak zavaró éjszakai ébredéseket. Az alváslabor segíthet az okok azonosításában és a megfelelő kezelési stratégiák kidolgozásában.
 • Cirkadián ritmuszavarok: Az alváslabor vizsgálhatja az olyan problémákat, mint például az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásának zavarai, amelyek a munkahelyi változó műszakok, időzónaváltás miatt vagy hormonális okokon alapulva alakulhatnak ki.

Ezenkívül az alváslabor olyan általános éjszakai alvászavarokat is képesek észlelni, amelyek befolyásolhatják az alvás minőségét és a nappali teljesítményt. Az alváslabor vizsgálatokat általában az alvási panaszok, az álmatlanság, az ébredések és más alvási problémák megértése érdekében rendelik el.

Az alváslabor eszközei

Az alváslabor vizsgálatai során számos műszerrel dolgoznak a szakemberek annak érdekében, hogy részletes információkat szerezzenek a páciensek alvási szokásairól és az esetleges alvászavarokról. Ezek között a műszerek között szerepelnek:

 • Elektroencefalográf (EEG): Méri az agy elektromos aktivitását, és segít az alvás különböző fázisainak azonosításában.
 • Elektrookulográf (EOG): Nyomon követi a szemmozgásokat, ami segíthet az alvásfázisok meghatározásában, különösen az REM (Rapid Eye Movement) fázisban.
 • Elektromiográf (EMG): Méri az izomműködést, különösen az állkapocs és a láb izmait, és segíthet az alvási izomaktivitás értékelésében.
 • EKG (elektrokardiográf): Nyomon követi a szív elektromos aktivitását, és segíthet az alvás során fellépő esetleges szívproblémák azonosításában.
 • Légzésfigyelők: Követik a légzést, és segíthetnek az alvási apnoe vagy más légzési zavarok diagnosztizálásában.
 • Oximéter: Méri a vér oxigénszintjét, ami fontos lehet a légzési problémák észlelésében.
 • Testszenzorok: Méri a testhelyzet változásait és az alvás közbeni testmozgást.
 • Mikrofon: Hangrögzítésre használható, például horkolás vagy más hangok észlelésére.

Ezen eszközök kombinációja lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy átfogó képet kapjanak a páciens alvásáról és az esetleges alvászavarokról, amelyek közé tartozhatnak alvás apnoe, insomnia, paraszomniák (pl. horkolás, fogcsikorgatás), és más alvászavarok.

Alvászavarok diagnosztizálása alváslabor segítségével

Az alvászavarok diagnosztizálásának legfontosabb eszközei az alváslabor vizsgálóeszközei.

Poligráfia

A poligráfiás vizsgálat nem használható az alvás idejének, mélységének, minőségének megítélésére, a vizsgálat során a szakorvos felméri az alvás közbeni légzőmozgásokat, a perifériás pulzust, a vér oxigénszaturációját.

Poliszomnográfia

A poliszomnográfiás vizsgálattal mérhető az alvás mélysége, szerkezete, az alvásciklusok száma, a teljes alvásidő, az elalváshoz szükséges idő, az éjszakai ébredések gyakorisága, valamint, hogy óránként hány esetben lép fel légzészavar.

EEG, EMG és EKG vizsgálatot is tartalmaz.

Mire jó a poliszomnográfiás vizsgálat?

Az alváslabor esetén a poliszomnográfiás vizsgálat nem csak az alvás minőségét és mennyiségét mutatja meg, hanem megfigyelhető vele valamennyi alvás közbeni élettani folyamat is. A vizsgálat a lehető legteljesebb képet nyújtja az alvás alatti rendellenességek és azok lehetséges okainak feltárásához.

A poliszomnográfiás vizsgálattal valamennyi alvászavar kimutatható:

Felkészülés az alvásvizsgálatra

Az éjszakát az alváslaborban kell tölteni. A JóAlvás Központ alváslaborjában kellemes környezetben, barátságos, otthonos, professzionális vizsgálati eszközökkel felszerelt szobában szállásoljuk el.

Mivel sokak számára nehezebben megy az alvás egy idegen környezetben, javasolt a vizsgálat napján már napközben is mellőzni az alábbiakat:

 • koffein (kávé, tea, kóla, csokoládé): A koffein stimuláló hatású, és befolyásolhatja az alvást.
 • napközbeni alvás: A hosszabb napközbeni alvás csökkentheti az esti álmosságot és megnehezítheti az elalvást az éjszaka folyamán.
 • alkohol: az alváslabor esetén fontos elkerülni a vizsgálat előtt az alkohol fogyasztását, mivel az alkohol negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét és struktúráját.

Mit hozzon magával az alvásvizsgálatra?

 • alváshoz pizsamát, hálóruhát
 • papucsot
 • tisztasági csomagot
 • ami nélkül nem tud elaludni (saját párna, kabala, stb…)
 • saját gyógyszerek

Ne használjon lefekvés előtt testápolót, krémeket! Az elektródák felhelyezéséhez pasztát/zselét kell használni és bizonyos krémek/szerek gátolhatják azok hatását.

Gyógyszerek szedéséről mindenképpen tájékoztatni kell a kezelőorvost, valamint az alvásszakértő orvost is.

Hogyan történik az alvásvizsgálat az alváslabor során?

Az éjszaka folyamán egy alvástechnikus szakember ébren kíséri végig a vizsgált személy alvását. A vizsgálat személy a szobában egyedül tartózkodik, a műszerek és az alvástechnikus pedig egy teljesen külön helyiségben.

A vizsgálathoz a fejre és a testre érzékelőket helyeznek fel, melyek közvetítik a szervezetében alvás közben lezajló folyamatokat:

 • agyhullámokat
 • izommozgásokat
 • szemmozgásokat
 • szájon és orron át történő légzést
 • horkolást
 • szívverést
 • lábmozgásokat
 • a vérben lévő oxigénszintet

Az eszközök használata, felhelyezése, levétele semmilyen fájdalommal nem jár.

Téma szakértője

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat

 • Specialitások: