Álmatlanság, elalvási képtelenség

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2024.05.08 12:59

Az álmatlanságban szenvedők nem tudnak elaludni, vagy eleget aludni. Az álmatlanság gyakori alvászavar. Idővel az alváshiány olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a súlygyarapodás.

Álmatlanság - Tartalom

Az álmatlanság tünete

Álmatlanság okai

Álmatlanság kivizsgálása

Álmatlanság kezelése

Álmatlansággal kapcsolatos szolgáltatásaink

Az álmatlanság tünete

Az álmatlanság lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot eléréséhez.Az álmatlanság vagy másnéven inszomnia az elalvási, és/vagy átalvási képesség zavara, amely legalább egy hónapig fenn áll, és napközbeni mentális deficit tünetekkel, stresszel és/vagy aluszékonysággal jár.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Álmatlanság okai

Az álmatlanság mögött számos ok állhat, így kivizsgálása során elengedhetetlen a pontos anamnézis felvétele és a leggyakoribb okok megfelelő kivizsgálása.

Stresszes életvitel, belső problémák miatt jelentkező álmatlanság

A mindennapi élet stressze, munkahelyi nyomás, pénzügyi nehézségek vagy személyes problémák szorongáshoz vezethetnek, amelyek nehezítik az elalvást. A mindennapi élet okozta stressz gyakran okozza az álmatlanság tünetét.

Nem megfelelő étkezés miatt jelentkező álmatlanság

 • Késői vagy nehéz étkezés: A bőséges vagy nehezen emészthető ételek fogyasztása késő este vagy lefekvés előtt emésztési problémákat okozhatnak, például refluxot, ami megnehezítheti az elalvást, így a nem megfelelő étrend is állhat az álmatlanság hátterében.
 • Alkoholfogyasztás: Bár az alkohol elsőre álmosságot okozhat, de hosszú távon befolyásolja az alvás minőségét. Az alkohol lebontása közben fellépő testi reakciók felébreszthetik az embert az alvás mélyebb szakaszában és nem megfelelő minőségű alváshoz vezet, így az alkoholfogyasztás kerülése is segít az álmatlanság tünetén.
 • Nem megfelelő tápanyagbevitel: Az alacsony tápanyagbevitel, különösen a B-vitaminok és a magnézium hiánya, negatívan befolyásolhatja az alvást és okozhatja az álmatlanság tünetét.
 • Rendszertelen étkezés: A rendszertelen étkezési szokások vagy hosszú ideig tartó éhezés az anyagcserét és a vércukorszintet is befolyásola, ami miatt álmatlanság jelentkezhet.

Túlzásba vitt élénkítőszer használat miatt jelentkező álmatlanság

A túlzásba vitt élénkítőszer fogyasztás, például túl sok kávé vagy energiaitalok, jelentős hatással bírnak az alvásra és az alvás minőségére is. A koffein egy idegi stimuláns, amely serkenti az idegrendszert és növeli az éberséget. Ha túl sok koffeint fogyaszt az ember, különösen késő délután vagy este, az alábbi hatásokat okozhatja, amelyek álmatlanság tünetét okozhatják:

 • Nehézség az elalvással: A túlzott koffeinbevitel fokozott éberséget és alvási nehézségeket okozhat, nehezítve az elalvást.
 • Alvászavarok: Az alvás minőségének romlása, például az alvás felszínessé válása vagy az alvás REM fázisának megrövidülése, ami befolyásolhatja az éjszakai pihenést és állhat az álmatlanság hátterében.
 • Gyakoribb ébredés: A koffein stimuláló hatása miatt az éjszaka folyamán gyakoribb ébredések fordulhatnak elő, ami megszakíthatja az alvást és ronthatja annak minőségét.
 • Alvászavarok kialakulása: Hosszú távon a túlzott koffeinbevitel alvászavarokhoz, például inszomniahoz vezethet.

Endokrin problémák okozta álmatlanság

Az endokrin rendszer számos hormont termel és szabályoz, amelyek befolyásolhatják az alvást és az ébrenlétet. Bizonyos endokrin problémák vagy hormonális egyensúlyhiányok alvászavarokhoz vezethetnek. Az álmatlanság leggyakoribb endokrin zavarai közé tartoznak az alábbiak is:

 • Pajzsmirigy rendellenességek: A túlműködő (hipertireózis) vagy alulműködő (hipotireózis) pajzsmirigy hormonok szabályozatlan kibocsátása különböző alvászavarokhoz vezethet, így ez is állhat az álmatlanság hátterében.
 • Cukorbetegség: A magas vércukorszint vagy a vércukor szabályozásának zavara alvászavarokhoz vezethet, például az éjszakai éhségérzet, gyakori vizelési inger vagy diabéteszes neuropátia miatt. A cukorbetegség kivizsgálása elengedhetetlen ha álmatlanság jelentkezik.
 • Prolaktin túltermelés: A prolaktin túlzott termelése vagy az agyalapi mirigy daganata is állhat az álmatlanság hátterében.
 • Menopauza: A menopauza során jelentkező hormonális változások gyakran állnak az álmatlanság hátterében a menopauza során fellépő hőhullámok és egyéb tünetek miatt.
 • Cushing-szindróma: A kortizol túlzott termelése, amely a Cushing-szindrómát jellemzi, is állhat az álmatlanság hátterében.
 • Hypothalamus vagy agyalapi mirigy rendellenességei: Az agyalapi mirigy és a hypothalamus központi szerepet játszik az endokrin rendszer működésében, és rendellenességeik okozhatják az álmatlansát tünetét.
 • Nem megfelelő melatonin szint: A melatonin az alvás és az ébrenlét ciklusának szabályozásában fontos hormon. Ha a melatonin szintje nem megfelelő álmatlanság jelentkezhet.

Az endokrin rendellenességekkel kapcsolatos álmatlanság kezelése az álmatlanság hátterében álló endokrin problémától függ. Fontos az álmatlanság hátterében álló endokrin rendellenesség pontos diagnózisa és kezelése az álmatlanság tünetének megoldása végett. 

Vizelési problémák miatt jelentkező álmatlanság

Az álmatlanság vizelési problémák miatt többféle módon jelentkezhet és fontos az álmatlanság kivizsgálása során a vizeletürítési szokásokat is figyelembe venni.

Nocturia: Nocturia során az éjszaka során többször is fel kell kelni a mosdóba, emiatt az alvásminősége nem lesz kielégítő és álmatlanság jelentkezhet. Ez leggyakrabban idősebb korban fordul elő, de más egészségügyi problémák, például prosztata megnagyobbodás vagy hólyagproblémák is okozhatják.

Veseproblémák: Ha valakinek veseproblémái vannak, például vesebetegség vagy vesekő, akkor az éjszakai vizelési ingert okozhatja, ami álmatlanság tünetéhez vezethet.

Szorongás és stressz: A vizelési problémák okozta éjszakai felébredések szorongást és stresszt is okozhatnak, ami tovább ronthatja az alvási minőséget, így ez is kapcsolatban áll az álmatlanság jelenségévl.

Az álmatlanság ezen formájának kezelése magában foglalja az alapbetegség kezelését, az életmódbeli változásokat (például a folyadékfogyasztás csökkentését az esti órákban), a stresszkezelési technikák alkalmazását és szükség esetén az orvosi kezelést. Fontos azonban az alapos orvosi vizsgálat, hogy kiderüljön az álmatlanság pontos oka és megfelelő kezelést lehessen javasolni.

Légzőszervi problémák okozta álmatlanság

Légzőszervi problémák, mint például asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy alvási apnoe szindróma, nagymértékben befolyásolják az alvást és vezethetnek az álmatlanság tünetéhez. A légzőszervi betegségek közvetlenül vagy közvetve hatnak az alvás minőségére és mennyiségére, ami miatt általános álmatlanság léphet fel. 

Légzési nehézségek: Az asztma vagy COPD miatt fellépő légzési nehézségek zavarhatják az alvást. Az éjszakai köhögés vagy légszomj különösen zavaró lehet és álmatlanság jelentkezhet.

Alvási apnoe: Az alvási apnoe olyan állapot, amikor az alsó légutak blokkolódnak vagy összezsugorodnak alvás közben, ami időszakos légzéskimaradáshoz vezet. Ez gyakran álmatlanság formájában jelentkezik, ami miatt nappali fáradékonyság is jelentkezhet.

Oxigénhiány: Légzőszervi betegségek gyakran vezetnek oxigénhiányhoz, különösen alvás közben, ami szintén hatással bír az alvás minőségére és állhat az álmatlanság hátterében.

Alvási ciklus zavarai: Légzési problémák okozta alvási zavarok megszakíthatják az alvási ciklusokat, beleértve az REM alvást is, ami befolyásolja az alvás minőségét és álmatlanság jelentkezhet.

Stressz és szorongás: Az állandó légzési nehézségekkel járó stressz és szorongás szintén hozzájárulhat az álmatlanság tünetéhez.

Ha valaki légzőszervi problémákkal küzd, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon, hogy kezelje ezeket a problémákat az álmatlanság megszüntetése végett. Orvosi kezelés, például inhalálók vagy légzéssegítő gépek, illetve életmódbeli változtatások, például a dohányzásról való leszokás és a testsúlycsökkentés mind hozzájárulnak az álmatlanság kezeléséhez. Általánosságban elmondható, hogy a légzőszervi problémák kezelése hozzájárul az álmatlanság csökkentéséhez.

Szív-érrendszeri problémák esetén fellépő álmatlanság

Szív- és érrendszeri problémák, mint például magas vérnyomás, szívelégtelenség vagy szívritmuszavarok, is állhatnak az álmatlanság hátterében. Ezeknek az egészségügyi problémáknak számos olyan hatása lehet, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolják az alvást. 

 • Éjszakai légszomj: Szívelégtelenség esetén gyakori jelenség az éjszakai légszomj vagy paroxysmalis éjszakai dyspnoe. Ezek a tünetek megzavarják az alvást, és álmatlanság jelentkezhet.
 • Nyugtalanság és szorongás: A szív- és érrendszeri problémákhoz kapcsolódó tünetek, mint például mellkasi fájdalom vagy szívritmuszavarok, szorongást és nyugtalanságot okozhatnak, ami nehezítheti az elalvást és állhatnak az álmatlanság hátterében.
 • Éjszakai vízhajtók használata: A legtöbb szívproblémával élő betenek vízhajtókat kell szednie, ami gyakori éjjeli vizeléshez vezethet, így megszakítvaa az alvást. A vízhjatók megfelelő használata elengedhetetlen az álmatlanság megelőzésében.
 • Alvási apnoe és egyéb légzési zavarok: Bizonyos szívbetegségek, például szívelégtelenség, hozzájárulnak az alvási apnoe kialakulásához vagy súlyosbításához, ami az álmatlanság kialakulásához vezethet.
 • Fájdalom és kényelmetlenség: A mellkasi fájdalom ami gyakori a szívbetegségek esetén, nehezíthetik az alvást és álmatlanság jelentkezhet.
 • Hormonális változások: A szív- és érrendszeri problémák gyakran befolyásolják az endokrin rendszert és az így kialakult hormonális változások befolyásolják az alvást és álmatlanság jelentkezhet.

Fontos megjegyezni, hogy a szív- és érrendszeri problémák által okozott álmatlanság komoly probléma és fontos, hogy az érintett személy időben kezelést kapjon, hogy az álmatlanság tünetén túl a háttérben álló okot is kezeljék. Orvosi kezelések, életmódbeli változtatások és gyógyszerek segítenek enyhíteni az álmatlanság tünetét és kezelni az alapvető szív- és érrendszeri problémákat. A szakember által javasolt kezelési terv betartása segít az álmatlanság enyhítésében és az alvásminőség javításában.

Emésztési zavarok és az álmatlanság kapcsolata

Az emésztési zavarok és az álmatlanság között szoros kapcsolat áll fenn egyes gasztrointesztinális megbetegedések esetén.

Gyomorégés és reflux: Ezek a betegségek gyakran éjszakai kellemetlenségeket okoznak, mint például a gyomorégés vagy a sav visszafolyása, amelyek nehezítik az alvást és állhatnak az álmatlanság hátterében.

Étkezés utáni diszkomfort: Bizonyos ételek vagy étkezési szokások emésztési problémákat okozhatnak, például puffadást vagy gyomorpanaszt, amelyek megnehezítik az elalvást, így az álmatlanság tünetét is okozhatják.

IBS (Irritábilis Bél Szindróma): Az IBS-sel élő páciensek gyakran tapasztalnak hasi fájdalmakat, görcsöket és egyéb kellemetlen gasztrointesztinális tüneteket, amelyek alvászavarokhoz vezethetnek és állhatnak az álmatlanság hátterében.

Éjszakai étkezés: Az éjszakai nassolás vagy elalvás előtti kiadósabb étkezés nemcsak az emésztést zavarja meg, hanem az alvást minőségét is, így fontos az egészséges életmód fenntartása az álmatlanság elkerülése végett.

Az emésztési zavarok okozta kellemetlenségek vagy fájdalmak gyakran megakadályozzák az elalvást vagy éjszakai felébresztéseket okozhatnak. Emellett az emésztési problémák okozta diszkomfort vagy fájdalom szorongást és stresszt is eredményeznek, ami tovább ronthatja az álmatlanság tünetét.

Álmatlanság kivizsgálása

Az álmatlanság kivizsgálása minden esteben az ékszakai alvásminta elemézésével kezdődik. Egy egyszerű otthoni alvásvizsgáló készülékkel mérjük a légzést, a szívfrekvenciát. Ezen mintát alvás-specialista orvos, szomnológus elemzi ki, vizsgálja meg a beteget. Lehetséges, hogy a pontos diagnózis felállításához további szakorvosi vizsgálatok szükségesek az álmatlanság kivizsgálásához.

A tünetek, az alvási minta, a szervezet állapota, a kórelőzmény alapján az alvás-szakértő elkészíti az álmatlanság kezelési tervét.

Álmatlanság kezelése

Az álmatlanság kezelése, a kezelési mód megválasztása azon múlik, hogy az álmatlanság, mint tünet mögött milyen kórok húzódik meg. A sikeres kezelésez ezért rendkívül fontos a megfelelő kivizsgálás, a kórok pontos azonosítása.

Az álmatlanság kezelésében szerepet kaphat:

 • viselkedés terápiák
 • bio-feedback
 • relaxációs technikák
 • autogén tréning
 • gyógyszeres kezelés
 • fényterápia

A jóAlvás Központ-ban Önnek biztosítjuk az álmatlanság teljes kivizsgálását, a kezelési terv elkészítését, és a kezelések széles tárházát.

Téma szakértője

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat

 • Specialitások:

 •