Narkolepszia gyermekeknél

Módosítás:2023.08.21 13:23

A narkolepsziát, az alvási-ébrenléti rendellenességet gyakran alul- és rosszul diagnosztizálják gyermekeknél.

Mi a narkolepszia?

Ki lesz narkolepsziás?

Narkolepszia típusai

Mi okozza a narkolepsziát?

A narkolepszia tünetei

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia egy neurológiai (idegrendszeri) rendellenesség, amely befolyásolja az agy azon képességét, hogy kontrollálja az alvást és az ébrenlétet. A narkolepsziában szenvedő gyermekek túlzott álmosságot tapasztalnak, ami életük minden területére kihat, beleértve a társadalmi tevékenységeket és az iskolai teljesítményt is.Narkolepszia gyermekeknél - JóAlvás Központ

Narkolepsziás tapasztalattal rendelkező gyermekek:

 • Folyamatos túlzott nappali álmosság.
 • Folyamatos küzdelmek az ébren maradásért.
 • Hirtelen elalvási epizódok („alvási rohamok”), amelyek bármilyen típusú tevékenység során és a nap bármely szakában jelentkeznek.

Ki lesz narkolepsziás?

Gyermekeknél a narkolepsziát alul- és rosszul diagnosztizálják, ami megnehezíti annak meghatározását, hogy hány gyermeknél van a rendellenesség. Azonban az egyik becslés szerint a narkolepszia minden 100 000 gyermekből valamivel kevesebb, mint egynél fordul elő. A narkolepszia tüneteit már öt-hat éves gyermekeknél is észlelték, de gyakran csak serdülőkorban vagy később diagnosztizálják. A narkolepszia azonos számú fiút és lányt érint.

Narkolepszia típusai

Narkolepszia esetén az orvostudomány két típust különböztet meg egymástól:

1. típusú narkolepszia (korábban kataplexiával járó narkolepsziának nevezték [a definíciót lásd a tünetek szakaszban]). Az 1-es típusú narkolepsziában szenvedők túlzott nappali álmosságban szenvednek, és kataplexiában szenvednek, és/vagy alacsony a hipokretin nevű vegyi anyag szintje az agyban. Az ilyen típusú narkolepsziák egyik egyedülálló jellemzője a gyermekeknél, hogy azok, akiknek ez van, általában gyors súlygyarapodást tapasztalnak.

2-es típusú narkolepszia (korábban kataplexia nélküli narkolepsziának nevezték). A 2-es típusú narkolepsziában szenvedők túlzott nappali álmosságban szenvednek, de nincs kataplexiájuk, és a hypocretin szintje normális.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozza a narkolepsziát?

Úgy gondolják, hogy a narkolepszia az alvást és az ébrenlétet irányító agyterület megzavarásához kapcsolódik. Sok esetben úgy gondolják, hogy ez egy bizonyos kémiai anyag, az úgynevezett hipokretin elvesztése az agyban.

Egyéb lehetséges tényezők, amelyek a tudósok szerint szerepet játszanak a narkolepsziában, a következők:

 • Autoimmun rendellenesség: Az ember immunrendszere megtámadja a hipokretint termelő agysejteket, ami ennek a vegyi anyagnak a hiányát eredményezi.
 • Családi anamnézis: Néhány narkolepsziában szenvedő személy közeli hozzátartozói hasonló tünetekkel rendelkeznek.
 • Agysérülés vagy daganat: Néhány betegnél a REM alvást és az ébrenlétet szabályozó agyterület sérülést, daganatot vagy betegséget okozhat.
 • Fertőzések.
 • Környezeti toxinok: Peszticidek, nehézfémek és passzív dohányzás.

A narkolepszia tünetei

állandó fáradékonyság, túlzott aluszékonyság, vagy kényszeres elalvás formájában jelentkező erős nappali alváskésztetés, aluszékonyság, nappali alvásrohamok.

Cataplexia: pozitív vagy negatív érzelmek kiváltotta átmeneti izomgyengeség, az izmok tónusának rövid ideig tartó elvesztése

Hypnagog hallucináció: általában fenyegető tartalmú, álomszerű élmények, melyek főleg az elalváskor jelentkeznek.

Alvásparalízis: akaratlagos mozgás képtelensége. Jelentkezhet az alvás kezdetekor, az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat. A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni. Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, jelzéseket leadni. Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában.

Ha a narkolepsziások álmosak és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni. Autóvezetéskor figyelmetlenek, s előfordul, hogy ismeretlen helyeken találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségeként reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar, szociális izoláció. 

Téma szakértője

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó cikkünk

  Refluxos? Lehet, hogy ezért horkol és van alvási apnoéja

  Refluxos? Lehet, hogy ezért horkol és van alvási apnoéja

  Kevesen tudják, hogy reflux nem csupán gyomorégést okozhat, de oka lehet a mikroébredéseknek, a horkolásnak, sőt, akár az éjszakai légzési zavarral járó ...