Narkolepszia gyermekeknél

A narkolepsziát, az alvási-ébrenléti rendellenességet gyakran alul- és rosszul diagnosztizálják gyermekeknél.

Mi a narkolepszia?

Ki lesz narkolepsziás?

Narkolepszia típusai

Mi okozza a narkolepsziát?

A narkolepszia tünetei

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia egy neurológiai (idegrendszeri) rendellenesség, amely befolyásolja az agy azon képességét, hogy kontrollálja az alvást és az ébrenlétet. A narkolepsziában szenvedő gyermekek túlzott álmosságot tapasztalnak, ami életük minden területére kihat, beleértve a társadalmi tevékenységeket és az iskolai teljesítményt is.Narkolepszia gyermekeknél - JóAlvás Központ

Narkolepsziás tapasztalattal rendelkező gyermekek:

 • Folyamatos túlzott nappali álmosság.
 • Folyamatos küzdelmek az ébren maradásért.
 • Hirtelen elalvási epizódok („alvási rohamok”), amelyek bármilyen típusú tevékenység során és a nap bármely szakában jelentkeznek.

Ki lesz narkolepsziás?

Gyermekeknél a narkolepsziát alul- és rosszul diagnosztizálják, ami megnehezíti annak meghatározását, hogy hány gyermeknél van a rendellenesség. Azonban az egyik becslés szerint a narkolepszia minden 100 000 gyermekből valamivel kevesebb, mint egynél fordul elő. A narkolepszia tüneteit már öt-hat éves gyermekeknél is észlelték, de gyakran csak serdülőkorban vagy később diagnosztizálják. A narkolepszia azonos számú fiút és lányt érint.

Narkolepszia típusai

Narkolepszia esetén az orvostudomány két típust különböztet meg egymástól:

1. típusú narkolepszia (korábban kataplexiával járó narkolepsziának nevezték [a definíciót lásd a tünetek szakaszban]). Az 1-es típusú narkolepsziában szenvedők túlzott nappali álmosságban szenvednek, és kataplexiában szenvednek, és/vagy alacsony a hipokretin nevű vegyi anyag szintje az agyban. Az ilyen típusú narkolepsziák egyik egyedülálló jellemzője a gyermekeknél, hogy azok, akiknek ez van, általában gyors súlygyarapodást tapasztalnak.

2-es típusú narkolepszia (korábban kataplexia nélküli narkolepsziának nevezték). A 2-es típusú narkolepsziában szenvedők túlzott nappali álmosságban szenvednek, de nincs kataplexiájuk, és a hypocretin szintje normális.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozza a narkolepsziát?

Úgy gondolják, hogy a narkolepszia az alvást és az ébrenlétet irányító agyterület megzavarásához kapcsolódik. Sok esetben úgy gondolják, hogy ez egy bizonyos kémiai anyag, az úgynevezett hipokretin elvesztése az agyban.

Egyéb lehetséges tényezők, amelyek a tudósok szerint szerepet játszanak a narkolepsziában, a következők:

 • Autoimmun rendellenesség: Az ember immunrendszere megtámadja a hipokretint termelő agysejteket, ami ennek a vegyi anyagnak a hiányát eredményezi.
 • Családi anamnézis: Néhány narkolepsziában szenvedő személy közeli hozzátartozói hasonló tünetekkel rendelkeznek.
 • Agysérülés vagy daganat: Néhány betegnél a REM alvást és az ébrenlétet szabályozó agyterület sérülést, daganatot vagy betegséget okozhat.
 • Fertőzések.
 • Környezeti toxinok: Peszticidek, nehézfémek és passzív dohányzás.

A narkolepszia tünetei

állandó fáradékonyság, túlzott aluszékonyság, vagy kényszeres elalvás formájában jelentkező erős nappali alváskésztetés, aluszékonyság, nappali alvásrohamok.

Cataplexia: pozitív vagy negatív érzelmek kiváltotta átmeneti izomgyengeség, az izmok tónusának rövid ideig tartó elvesztése

Hypnagog hallucináció: általában fenyegető tartalmú, álomszerű élmények, melyek főleg az elalváskor jelentkeznek.

Alvásparalízis: akaratlagos mozgás képtelensége. Jelentkezhet az alvás kezdetekor, az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat. A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni. Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, jelzéseket leadni. Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában.

Ha a narkolepsziások álmosak és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni. Autóvezetéskor figyelmetlenek, s előfordul, hogy ismeretlen helyeken találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségeként reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar, szociális izoláció. 

Téma szakértője

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó cikkünk

  A COVID-19 miatt kialakult alvászavarok krónikussá is válhatnak

  A COVID-19 miatt kialakult alvászavarok krónikussá is válhatnak

  A COVID-19 alatt és után jelentkező alvászavarok megdöbbentően sok embert érintenek, még olyanokat is, akik korábban nem is hallottak a problémáról. Dr. Vida Zsuzsanna , a ...