Álmatlanság (inszomnia)

Szerző: dr. Vida Zsuzsanna PhD Módosítás:2024.05.08 12:58

A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban (bizonyos vizsgálatokban a népesség 65-66 %-át találták érintettnek).

Álmatlanság - Tartalom

Az álmatlanság tünete

Álmatlanság okai

Álmatlanság kivizsgálása

Álmatlanság kezelése

Álmatlanság megelőzése

Álmatlansággal kapcsolatos szolgáltatásaink

 • szakorvosi vizit
 • alvásvizsgálat
 • oki háttér kivizsgálása
 • kezelési terv
 • pszichológus
 • gyógyszeres kezelés

Az álmatlanság tünete

Lényege, hogy az alvás nem felel meg alapvető funkciójának, folyamata megzavart, tartama megrövidült, s nem vezet a szellemi-fizikai készenléti állapot eléréséhez.Az inszomnia az elalvási, és/vagy átalvási képesség zavara, amely legalább egy hónapig fenn áll, és napközbeni mentális deficit tünetekkel, stresszel és/vagy aluszékonysággal jár.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Álmatlanság okai

Az álmatlanság mögött számos kórok húzódhat meg. Ezek közül a leggyakoribb okok:

Stresszes életvitel, belső problémák miatt jelentkező álmatlanság

A mindennapi élet stressze, munkahelyi nyomás, pénzügyi nehézségek vagy személyes problémák szorongáshoz vezethetnek, amelyek nehezítik az elalvást.

Nem megfelelő étkezés miatt jelentkező álmatlanság

 • Túl sok koffein: Fogyasztása túl sok koffein tartalmú italok, például kávé, tea vagy energiaitalok késő délután vagy este stimulálhatja az idegrendszert, nehezítve az elalvást.
 • Késői vagy nehéz étkezés: A bőséges vagy nehezen emészthető ételek fogyasztása késő este vagy lefekvés előtt emésztési problémákat okozhat, például refluxot, ami megnehezítheti az elalvást.
 • Alkoholfogyasztás: Bár az alkohol elsőre álmosságot okozhat, de hosszú távon befolyásolhatja az alvás minőségét. Az alkohol lebontása közben fellépő testi reakciók felébreszthetik az embert az alvás mélyebb szakaszában.
 • Nem megfelelő tápanyagbevitel: Az alacsony tápanyagbevitel, különösen a B-vitaminok és a magnézium hiánya, negatívan befolyásolhatja az alvást.
 • Rendszeres étkezési minták hiánya: A rendszertelen étkezési szokások vagy hosszú ideig tartó éhezés az anyagcserét és a vércukorszintet is befolyásolhatja, ami alvásproblémákat okozhat.

Túlzásba vitt élénkítőszer használat miatt jelentkező álmatlanság

A túlzásba vitt élénkítőszer használata, például koffeintartalmú italok vagy energiaitalok, jelentős hatással lehet az alvásra és az alvásminőségre. A koffein egy idegi stimuláns, amely serkentheti az idegrendszert és növelheti az éberséget. Ha túl sok koffeint fogyaszt az ember, különösen késő délután vagy este, az alábbi hatásokat okozhatja, amelyek álmatlansághoz vezethetnek:

 • Nehézség az elalvással: A túlzott koffeinbevitel fokozott éberséget és alvási nehézségeket okozhat, nehezítve az elalvást.
 • Alvászavarok: Az alvás minőségének romlása, például az alvás felszínessé válása vagy az alvás REM fázisának megrövidülése, ami befolyásolhatja az éjszakai pihenés hatékonyságát.
 • Gyakoribb ébredés: A koffein stimuláló hatása miatt az éjszaka folyamán gyakoribb ébredések fordulhatnak elő, ami megszakíthatja az alvást és ronthatja annak minőségét.
 • Alvászavarok kialakulása: Hosszú távon a túlzott koffeinbevitel alvászavarokhoz, például inszomniahoz vagy alvás apnoéhoz vezethet.

Endokrin problémák okozta álmatlanság

Az endokrin rendszer számos hormont termel és szabályoz, amelyek befolyásolhatják az alvást és az ébrenlétet. Bizonyos endokrin problémák vagy hormonális egyensúlyhiányok alvászavarokhoz vezethetnek. Néhány ilyen probléma lehet:

 • Pajzsmirigy rendellenességek: A túlműködő (hipertireózis) vagy alulműködő (hipotireózis) pajzsmirigy hormonok szabályozatlan kibocsátása különböző alvászavarokhoz vezethet, például inszomniához vagy alvászavarhoz.
 • Cukorbetegség: A magas vércukorszint vagy a vércukor szabályozásának zavara alvászavarokhoz vezethet, például az éjszakai éhségérzet, gyakori vizelési inger vagy diabéteszes neuropátia miatt.
 • Prolaktin túltermelés: A prolaktin túlzott termelése vagy az agyalapi mirigy daganatai alvászavarokat, például inszomniát vagy alvási apnoét okozhatnak.
 • Menopauza: A menopauza során jelentkező hormonális változások gyakran álmatlanságot vagy más alvászavarokat okozhatnak.
 • Cushing-szindróma: A kortizol túlzott termelése, amely a Cushing-szindrómát jellemzi, alvászavarokhoz vezethet, például álmatlansághoz vagy az éjszakai ébredésekhez.
 • Hypothalamus vagy agyalapi mirigy rendellenességei: Az agyalapi mirigy és a hypothalamus központi szerepet játszik az endokrin rendszer működésében, és rendellenességeik alvászavarokat okozhatnak.
 • Nem megfelelő melatonin szint: A melatonin az alvás és az ébrenlét ciklusának szabályozásában fontos hormon. Ha a melatonin szintje nem megfelelő, alvászavarok, például inszomnia vagy alvásritmuszavar jelentkezhet.

Az endokrin rendellenességekkel kapcsolatos álmatlanság kezelése az alapul szolgáló probléma kezelésétől függ. Fontos az endokrin rendellenesség pontos diagnózisa és kezelése orvos felügyelete alatt. Ha valaki endokrin problémák miatt szenved alvászavaroktól, fontos lehet az orvossal konzultálni annak érdekében, hogy megfelelő kezelést kapjon és az alvászavarokat hatékonyan kezeljék.

Vizelési problémák miatt jelentkező álmatlanság

Az álmatlanság vizelési problémák miatt többféle módon jelentkezhet.

Nocturia: Ez a jelenség azt jelenti, hogy éjszaka többször is fel kell kelnie a WC-re, hogy vizeljen. Ez általában az idősebb korban fordul elő gyakrabban, de más egészségügyi problémák, például prosztata megnagyobbodás vagy hólyagproblémák is okozhatják.

Veseproblémák: Ha valakinek veseproblémái vannak, például vesebetegség vagy vesekő, akkor az éjszakai vizelési ingert okozhatja, ami álmatlansághoz vezethet.

Szorongás és stressz: A vizelési problémák okozta éjszakai felébredések szorongást és stresszt is okozhatnak, ami tovább ronthatja az alvási minőséget.

Életmódbeli tényezők: Például a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása vagy a koffein és alkohol fogyasztása is hozzájárulhat az éjszakai vizeléshez és az álmatlansághoz.

Légzőszervi problémák okozta álmatlanság

Légzőszervi problémák, mint például asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy alvási apnoe szindróma, nagymértékben befolyásolhatják az alvást és vezethetnek álmatlansághoz. Ezek a betegségek közvetlenül vagy közvetve hatnak az alvás minőségére és mennyiségére, ami általános álmatlanságot eredményezhet. Néhány lehetséges ok és hatás:

Légzési nehézségek: Az asztma vagy COPD miatt fellépő légzési nehézségek zavarhatják az alvást. Az éjszakai köhögés vagy légszomj különösen zavaró lehet, és megakadályozhatja az embert abban, hogy elaludjon vagy aludjon át.

Alvási apnoe: Ez egy olyan állapot, amikor az alsó légutak blokkolódnak vagy összezsugorodnak alvás közben, ami időszakos légzéskimaradáshoz vezet. Ez gyakran álmatlanságot, éjszakai szellőztetési problémákat és nappali álmosságot eredményez.

Légzési fájdalom: Ha valaki szenved valamilyen légzőrendszeri fájdalomban, például mellkasi fájdalomban vagy krónikus köhögésben, az ezekhez kapcsolódó fájdalom zavarhatja az alvást.

Oxigénhiány: Légzőszervi betegségek gyakran vezetnek oxigénhiányhoz, különösen alvás közben, ami szintén hatással lehet az alvás minőségére.

Alvási ciklus zavarai: Légzési problémák okozta alvási zavarok megszakíthatják az alvási ciklusokat, beleértve az REM alvást is, ami megzavarhatja az alvás minőségét.

Stressz és szorongás: Az állandó légzési nehézségekkel járó stressz és szorongás szintén hozzájárulhat az álmatlansághoz.

Ha valaki légzőszervi problémákkal küzd, fontos, hogy szakemberrel konzultáljon, hogy kezelje ezeket a problémákat. Orvosi kezelés, például inhalálók vagy légzéssegítő gépek, illetve életmódbeli változtatások, például a dohányzásról való leszokás és a testsúlycsökkentés segíthetnek enyhíteni az alvásproblémákat. Általánosságban elmondható, hogy a légzőszervi problémák kezelése és megfelelő kezelésének elfogadása hozzájárulhat az alvás minőségének javulásához és az álmatlanság csökkentéséhez.

Szív-érrendszeri problémák esetén fellépő álmatlanság

Szív- és érrendszeri problémák, mint például magas vérnyomás, szívelégtelenség vagy szívritmuszavarok, jelentős hatással lehetnek az alvásra és álmatlansághoz vezethetnek. Ezeknek az egészségügyi problémáknak számos olyan hatása lehet, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolják az alvást. Néhány lehetséges ok és hatás:

 • Éjszakai légszomj: Szívelégtelenség esetén gyakori jelenség az éjszakai légszomj vagy paroxysmalis éjszakai dyspnoe. Ezek a tünetek megzavarhatják az alvást, és az ember ébredve érezheti magát.
 • Nyugtalanság és szorongás: A szív- és érrendszeri problémákhoz kapcsolódó tünetek, mint például mellkasi fájdalom vagy szívritmuszavarok, szorongást és nyugtalanságot okozhatnak, ami nehezítheti az elalvást vagy az átalvást.
 • Éjszakai vízhajtók használata: Sok szívproblémával küzdő személynek vízhajtókat kell szednie, ami gyakran gyakori vizeléshez vezethet éjszaka, ami megszakíthatja az alvást.
 • Alvási apnoe és egyéb légzési zavarok: Bizonyos szívbetegségek, például szívelégtelenség, hozzájárulhatnak az alvási apnoe kialakulásához vagy súlyosbításához, ami alvászavarokhoz és álmatlansághoz vezethet.
 • Fájdalom és kényelmetlenség: A mellkasi fájdalom vagy a fájdalmas duzzanatok, amelyek a szívbetegségekkel járhatnak, nehezíthetik az alvást.
 • Hormonális változások: A szív- és érrendszeri problémák gyakran befolyásolják az endokrin rendszert, ami hormonális változásokat eredményezhet, amelyek befolyásolhatják az alvást és ébrenlétet.

Fontos megjegyezni, hogy a szív- és érrendszeri problémák által okozott álmatlanság súlyos probléma lehet, és fontos, hogy az érintett személy időben kezelést kapjon, hogy javítsa az alvásminőségét és az általános egészségét. Orvosi kezelések, életmódbeli változtatások és gyógyszerek segíthetnek enyhíteni az alvásproblémákat és kezelni az alapvető szív- és érrendszeri problémákat. A szakember által javasolt kezelési terv betartása segíthet az álmatlanság enyhítésében és az alvásminőség javításában.

Emésztési zavarok és az álmatlanság kapcsolata

Az emésztési zavarok és az álmatlanság között szoros kapcsolat lehet. Az alábbi emészétsi zavarok esetén gyakran jelentkezik álmatlanság is.

Gyomorégés és reflux: Ezek az állapotok gyakran éjszakai kellemetlenségeket okoznak, mint például a gyomorégés vagy a savas visszafolyás, amelyek nehezítik az alvást.

Étkezés utáni diszkomfort: Bizonyos ételek vagy étkezési szokások emésztési problémákat okozhatnak, például puffadást vagy gyomorpanaszt, amelyek megnehezítik az alvást.

IBS (Irritábilis Bél Szindróma): Az IBS-sel küzdők gyakran tapasztalnak hasi fájdalmakat, görcsöket és egyéb kellemetlen tüneteket, amelyek alvászavarokhoz vezethetnek.

Éjszakai étkezés: Az éjszakai rágcsálás vagy étkezés nemcsak az emésztést zavarhatja meg, hanem az alvást is befolyásolhatja.

Az emésztési zavarok okozta kellemetlenségek vagy fájdalmak gyakran megakadályozzák az alvást vagy éjszakai felébresztéseket okozhatnak. Emellett az emésztési problémák okozta diszkomfort vagy fájdalom szorongást és stresszt is kiválthatnak, amelyek tovább ronthatják az alvást.

Fontos az emésztési problémák kezelése és az egészséges étkezési szokások kialakítása az alvásminőség javítása érdekében. Ha az emésztési problémák rendszeresen befolyásolják az alvást, érdemes lehet konzultálni egy orvossal vagy dietetikussal a megfelelő kezelés és életmódbeli változtatások érdekében.

Álmatlanság kivizsgálása

Az álmatlanság kivizsgálása minden esteben az ékszakai alvásminta elemézésével kezdődik. Egy egyszerű otthoni alvásvizsgáló készülékkel mérjük a légzést, a szívfrekvenciát. Ezen mintát alvás-specialista orvos, szomnológus elemzi ki, vizsgálja meg a beteget. Lehetséges, hogy a pontos diagnózis felállításához további szakorvosi vizsgálatok szükségesek az álmatlanság kivizsgálásához.

A tünetek, az alvási minta, a szervezet állapota, a kórelőzmény alapján az alvás-szakértő elkészíti az álmatlanság kezelési tervét.

Álmatlanság kezelése

Az álmatlanság kezelése, a kezelési mód megválasztása azon múlik, hogy az álmatlanság, mint tünet mögött milyen kórok húzódik meg. A sikeres kezelésez ezért rendkívül fontos a megfelelő kivizsgálás, a kórok pontos azonosítása.

Az álmatlanság kezelésében szerepet kaphat:

 • viselkedés terápiák
 • bio-feedback
 • relaxációs technikák
 • autogén tréning
 • gyógyszeres kezelés
 • fényterápia

A jóAlvás Központ-ban Önnek biztosítjuk az álmatlanság teljes kivizsgálását, a kezelési terv elkészítését, és a kezelések széles tárházát.

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:
  • Specialitások
   • fejfájás 
   • migrén
   • szédülés
   • alvászavarokkal összefüggő panaszok
   • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • Rendelés típusa:
   • Személyes, rendelői vizit

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

   


 •