Horkolás

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2023.10.25 13:21

Nincs olyan ember, akinek a közvetlen környezetében ne lenne valaki, aki horkol. A horkolás hátterében számos eltérés húzódhat meg, és a horkolás nagy számban vezethet komoly, sokszor életveszélyes betegségekhez. A horkolás hosszútávon magasvérnyomás kialakulásához, agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz vezethet, hogy csak a legismertebbeket említsük. Az alábbi cikkben a horkolás témakörét mutatjuk be részletesebben.

Tartalom

Horkolással kapcsolatos szolgáltatásaink a jóAlvás Központban
Mi az a horkolás?
Mik lehetnek a horkolás lehetséges okai?
Mi növelheti a horkolás kockázatát?
Kinél alakul ki horkolás?
Van kapcsolat a horkolás és a terhesség között?
Milyen szövődményeket okozhat a horkolás?
Horkolás kivizsgálása a jóAlvás Központban
Mit tehetünk a horkolás ellen?

Horkolással kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi az a horkolás?

Az alvás minősége és mennyisége fontos szerepet játszik az emberi egészség és a jóllét fenntartásában. A horkolás egy gyakori alvászavar, amely nem csak az éjszakai nyugalmat zavarja meg, hanem komoly egészségügyi problémákat is okozhat. A horkolás valójában egy tünet, mely a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi. A horkolás tehát egy olyan hang, amely akkor jön létre, amikor a légutakban áramló levegő akadályokba ütközik, például a lazult száj- vagy garatizmok miatt. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre. A horkolás mögötti légúti szűkület fő kialakulási helye a garat, de jelentősen ront a helyzeten az orrüregben található szűkület. A horkolás általában alvás közben fordul elő, amikor az izmok ellazulnak, és a légutak szűkülni kezdenek. A légzési út szűkülete vagy részleges elzáródása során a levegő zavarosan áramlik, aminek hanghatásai horkolásként hallhatók. A horkolás során tehát nem kielégítően zajlik a levegőcsere, ami a szervezet számára egy stresszes állapotot jelent. Ennek következtében spontán ébredések alakulhatnak ki, ami rontja az alvásminőséget és a másnapi teljesítményt. A horkolás későbbiekben ismertetett szövődményei ezekkel állnak összefüggésben.

Mik lehetnek a horkolás lehetséges okai?

A horkolás hátterében légúti szűkület áll, minek következtében akadályozott a levegő áramlása. A légúti szűkület a garat területét érinti, mely kialakulhat az orrüreg szűkülete miatt is, és mindezek következtében jön létre a horkolás.

Garat szűkület: Horkolás esetén a fő légúti szűkület a garatban is kialakulhat. A garat szűkületét okozhatja:

 • túlsúly miatti vastag nyak
 • laza szájpad
 • nyelvgyök hátra esése
 • duzzadt nyálkahártya (női hormonok hatásánál pl. menopauza után, allergiában, megfázásnál)
 • megnagyobbodott uvula/nyelvcsap

Orrüregi szűkület: Az orrüregi szűkület azért jelent problémát, mert akadályozza az orron keresztüli légzést, azaz a páciens szájon keresztül fog levegőt venni. Ez pedig kiszárítja a garat nyálkahártyáját. A száraz levegő irritálja a garat nyálkahártyáját, aminek következtében duzzanat keletkezik. A fokozódó duzzanat szűkíti a garatot. Így jön létre fizikailag a horkolás.

Az orrüregi szűkületet okozhatja:

 • allergia / allergiás nátha / allergiás asztma
 • orrpolip
 • orrsövény ferdülés
 • megnagyobbodott orrkagylók

A horkolás alapja tehát a garat szűkülete, de ahhoz, hogy ezt elérjük, tökéletes orrlégzést kell biztosítani. Így kezelhető megfelelően a horkolás. Alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő rezgést okoz a garat-algarat területén.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi növelheti a horkolás kockázatát?

Az alábbi tényezők növelhetik a horkolás kockázatát:

Horkolás, JóAlvás Központ

 • Életkor: Az idősebb korban a szövetek természetesen elvesztik feszességüket, ami hozzájárulhat a horkolás kialakulásához.
 • Túlsúly és elhízás: Az extra testzsír a garat és a nyak körül megnövelheti a légutak szűkületét, ami miatt kialakulhat a horkolás. Elhízás esetén zsírréteg rakódik a garatnyálkahártya és a garatizomzat közé, szűkítve ezzel a garatot.
 • Alváspozíció: A hátán alvók hajlamosabbak arra, hogy kialakuljon náluk a horkolás, mert ebben a pózban a nyelv és a garat könnyebben esik vissza a légutakba.
 • Orrsövényferdülés és orrpolip: Az orrsövényferdülés és az orrpolip gátolt orrlégzést okozva fokozza a horkolás súlyosságát.
 • Késői vacsora: A késői vacsora a garatizmok szokottnál hamarabb és nagyobb mértékben történő ellazulását okozhatja, ami miatt intenzívebben jelentkezhet a horkolás.
 • Alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás hozzájárul az izmok ellazulásához, beleértve azokat is, amelyek a légutakat támogatják, és ezzel növelheti a horkolás esélyét.
 • Dohányzás: Dohányosoknál a folyamatosan irritált garat-, gége- és orrnyálka duzzanat növeli a horkolás esélyét. Emellett a dohánytermékek ellazíthatják az izmokat, beleértve azokat is, amelyek a légutakat támogatják, és növelhetik a horkolás esélyét.

Kinél alakul ki horkolás?

A horkolás bárkinél kialakulhat életkortól függetlenül. A horkolás jelentkezhet időszakosan, például egy felső légúti fertőzés, nátha vagy megfázás alatt, aminek következtében gátlódik az orrlégzés. A horkolás azonban bizonyos embereknél szinte mindig jelen lehet, mely megzavarhatja a partner álmát, valamint az illetőt is felébresztheti időközönként. A nőknek igen komoly esélyük van arra, hogy a párjuk horkolása riassza fel őket álmukból, hiszen egyes felmérések szerint a férfiaknak közel 40 százaléka rendszeresen horkol. A horkolás arányai azonban idővel jellemzően kiegyenlítődnek a két nem között a kor előrehaladtával. Az izomtónus gyengülésével mindkét nem esetében egyre nagyobb a horkolás megjelenésének esélye.

Gátolt orrlégzés miatt az allergiás nátha valamint az asztma is kétszeresére növeli a horkolás valószínűségét, így ezek szezonjaiban gyakrabban fordul elő horkolás.

Kapcsolódó cikkünk

A jó alvás segíthet a fogyásban is

A jó alvás segíthet a fogyásban is

Belevágott az életmódváltásba, de nem akarnak olvadni a kilók? Érdemes átgondolnia, mennyit és hogyan alszik. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ ...

Van kapcsolat a horkolás és a terhesség között?

Terhesség során szintén előfordul horkolás, különösen a harmadik trimeszterben. A terhesség során létrejövő horkolás részben a felnyomott rekeszizomnak köszönhető, ami miatt csökken a mellkas térfogata, részben pedig a terhességgel járó hormonális változások miatt alakulhat ki horkolás.

Milyen szövődményeket okozhat a horkolás?

A horkolás azontúl, hogy bosszantó a házas- vagy a szobatársak számára, komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Ennek hátterében az áll, hogy a horkolás során romlik a gázcsere, aminek következtében a szervezet úgy érzi, hogy nem kap kellő mennyiségű levegőt. Ez stresszt jelent a szervezet számára, aktiválódik a szimpatikus idegrendszer, ami spontán ébredéseket okoz. Sok esetben nem veszi észre az illető, hogy felébredt a horkolás miatt, csak másnap észleli, hogy nem volt pihentető az alvás. A horkolás során létrejött szimpatikus aktivitás fokozódás számos szövődményhez vezethet, amennyiben a horkolás krónikus és hosszan fennáll. A krónikus horkolás az alábbi szövődményekhez vezethet:

 • Alvási apnoe: A horkolás súlyosabb formája, az alvási apnoe, amikor a légutak teljesen elzáródnak, és az illető pillanatokig nem lélegzik. Ez a rendellenesség alvászavart és nappali álmosságot okozhat, valamint a szív- és érrendszeri problémák kockázatát növelheti.
 • Nappali álmosság: A horkolás miatt zavartalan alvás eléréséhez a test több erőfeszítést tesz, ami nappali álmosságot eredményezhet. Ez vezethet a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarhoz (ADHD), illetve balesetekhez.
 • Szív- és érrendszeri problémák: A krónikus horkolás hosszú távon növelheti a szív- és érrendszeri problémák kockázatát, mint például a magas vérnyomás és a szívinfarktus kialakulási esélyét.
 • Balesetek: A horkolás miatt az alvásminőség romlik, ami nappali álmosságot okoz. Az illető figyelme így csökkenhet a nappali munkavégzése során, ami balestek kialakulásához vezethet, különösen azoknál, akik gyakran vezetnek autót.

Horkolás kivizsgálása a jóAlvás Központban

Az alvászavarok egyik gyakori problémája a horkolás. A horkolás okainak kivizsgálása a jóAlvás Központ szakrendelőben kellemes körülmények között történik. Neurológus szakértővel (alvásszakértővel) történő szakvizsgálat keretében zajlik a horkolás kivizsgálása. Egyes esetekben alvásvizsgálat is javasolt lehet a horkolás okának kiderítésére, ami történhet otthoni alvásvizsgálattal, amikor a páciens a saját otthonában esik át a vizsgálaton egy erre alkalmas eszköz segítségével. A másik lehetőség az alváslaborban zajló alvásvizsgálat, mely egy átfogóbb, és teljeskörű vizsgálatot jelent, ami a légzés figyelésén túl, kiterjed még az agyhullámok, izommozgások, végtagmozgások vizsgálatára is. A horkolás szervi eltérésből vagy egyéb okból is létrejöhet.

Mit tehetünk a horkolás ellen?

A horkolás kezelése konzervatív és műtéti úton is történhet szakorvosi vélemény után.  A horkolás kezelése és enyhítése érdekében számos módszer és életmódbeli változtatás létezik:

 • Testsúlykontroll: A túlsúly vagy az elhízás egyik vezető oka a horkolásnak. A testsúlycsökkentés segíthet csökkenteni a horkolást.
 • Alváspozíció módosítása: Próbáljon meg oldalra fordulni alvás közben, hogy megakadályozza a nyelv és a garat hátracsúszását a légutakba.
 • Alkohol és dohányzás elkerülése: Kerülje az alkoholfogyasztást és a dohányzást, különösen este, mivel ezek ellazíthatják az izmokat és fokozhatják a horkolást.
 • Horkolásgátló eszközök: Számos olyan eszköz létezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a horkolást a légutak nyitvatartásával.
 • Orvosi kezelés: A súlyosabb horkolás vagy alvás apnoe esetén orvosi kezelésre lehet szükség, például lélegeztetőgépre vagy műtétre.

  Téma szakértője

  Dr. Vida Zsuzsanna

  neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.