Mi történik az alváslaborban az alvásvizsgálat alatt?

Szerző: dr. Vida Zsuzsanna

Amikor valaki eljut a kivizsgálás során arra a pontra, hogy alváslaborban történő alvásvizsgálatot javasol neki a szakember, érdemes tudnia, mire számíthat. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ alváslaboratóriumának vezető szomnológusa, neurológus főorvos a vizsgálat menetéről és az eredmények kiértékeléséről beszélt.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A poliszomnográfia az egész alvást vizsgálja

Alváslaborban történő vizsgálattal pontos diagnózis állítható fel.A poliszomnográfiás vizsgálat elvégzése előtt feltétlenül javasolt szomnológussal konzultálni, aki meg tudja mondani, hogy a panaszok és a kivizsgálás során szerzett adatok alapján indokolt-e a vizsgálat elvégzése, illetve hogy milyen eredményt várhatunk a vizsgálattól.
Ha valakinél alváslaborban történő vizsgálatra van szükség, este kell megérkeznie a rendelőbe és az egész éjszakát ott kell töltenie. Lehetőség szerint maximálisan az otthoni érzetre, a szokások megtartására kell törekedni. Éppen ezért a vizsgálatra fontos bevinni a szokásos gyógyszereket, könnyű vacsorát, az alváshoz szükséges megszokott tárgyait (pl. kispárna), papucsot, hálóruhát, tisztálkodó szereket.
A szervezet alvás alatti működésének regisztrálásához az alvástechnikus szenzorokat fog felhelyezni a testre, melyek természetesen kismértékben zavarhatják az alvást, azonban ezeket általában a betegek rövid idő alatt megszokják. A fejbőrre, a szem köré, a mellkasra, a lábra rögzített szenzorok olyan hosszú vezetékekkel csatlakoznak egy számítógéphez, hogy szabadon lehet tőlük mozogni az ágyban. A kézujjra felhelyezett pulzoximéter segítségével a vér oxigénszintjét és a perifériás pulzust is monitorozni tudjuk. 
- Az alváslabor tulajdonképpen olyan, mint egy hotelszoba, sötét és csendes, minden hálószoba vízcsappal, mosdókagylóval felszerelt, de a vizsgálatot követően reggel zuhanyozásra is lehetőség van a labor saját fürdőszobájában. Az éjszaka folyamán a vizsgált személy a szobában egyedül tartózkodik, az alvástechnikus a megfigyelőpultnál monitoron keresztül kíséri figyelemmel a páciens alvását– ismerteti Vida főorvosnő. – A vizsgálat kiértékelésében jelentős segítséget nyújthat a szinkron videometria, mely rögzíti a páciens alvás alatti testpozícióját, mozgását. 

Mi mindent rögzítenek egy alváslaborban?

Alvászavar esetén szomnológus javasolhatja az alváslaboros vizsgálatot. Mivel az alvástechnikus egész éjjel ébren felügyeli a vizsgálatot, akár kommunikálni is lehet vele a vizsgálat során. Szükség esetén bemehet a vizsgáló szobába, megigazíthatja a vezetékeket, vagy segít például a betegnek kimenni a toalettre.
Ha a vizsgálat súlyos alvásfüggő légzészavart (alvási apnoe) bizonyít, szükség lehet az ún. CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) vagy pozitív nyomású légsínterápia beállítására, ami egy éjszakai alváslaboratóriumi vizsgálat során történik. Ennek során a páciens egy, az arcra, az orr elé felhelyezett maszk segítségével a megszokottnál nagyobb nyomású levegőt lélegez be az alvás során, mely meg fogja akadályozni, hogy a felső légutakban szűkület, elzáródás alakuljon ki. Így megszűnik a horkolás, az éjszakai légzéskimaradások, normalizálódik a vér oxigén szintje, létrejön a pihentető mélyalvás fázis. 

Mikor születnek meg az eredmények?

Az alvásvizsgálat befejezése után, másnap reggel a páciens hazamehet, miután egyeztettek egy időpontot a kiértékelésre. 
- A poliszomnográfiás vizsgálat segítségével megismerjük az alvás szerkezetét, mélységét, mennyiségét, minőségét, valamint bizonyíthatóak, illetve kizárhatóak olyan alvásbetegségek, amelyek speciális kezelést igényelnek. Fény derülhet például alvási apnoéra, nyugtalan láb szindrómára, periodikus lábmozgás zavarra – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ alváslaboratóriumának vezető szomnológusa, neurológus főorvos. – Ha pedig sikerül felállítani a pontos diagnózist, számos lehetőségünk nyílik a kezelésre - gyógyszeres és nem gyógyszeres terápia (pl. életmódbeli változtatások, pszichoterápia, relaxáció) segítségével.    Forrás: JóAlvás Központ (www.joalvaskozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  • Kapcsolódó oldalak