Nemi vágy csökkenése

Szerző: JóAlvás Központ

Az alváshiány, a minőségi pihenés hiánya oka lehet a nemi vágy csökkenésének. Probléma lehet az alvási apnoé is, melynek meglétével sokan nincsenek is tisztában.

A megfelelő alvás kiemelt szerepet játszik a mindennapjainkban, hiszen ha nem megfelelő alszunk az éjszaka során, akkor azt a szervezetünk egyből megérzi. Ekkor nem csak a koncentrációs képességünk, de a szexuális vágyunk és a teljesítő képességünk is romlik. 

A nem megfelelő alvásnak számos hosszútávú következménye van, ami negatívan befolyásolja az emberi testet. Ilyen következmény a lehangoltság, depresszió, szívműködés és keringés romlása. A szexuális együttlétre szintén kihathat az alvás hiánya. Ha valaki nem alszik, vagy csak éberen alszik, feszült és fáradt lesz – és ez a szexuális teljesítményt rontja.

Amennyiben probléma adódik a hálószobában és az urológiai ok, mint például a merevdési zavar vagy szexuálkardiológiai ok kizárható,  akkor érdemes átgondolnunk, eleget pihenünk-e. A szexuális teljesítő képesség csökkenését okozhatja stressz, depresszió, esetleg valamilyen szervi gond – ám utóbbit vizsgálatokon keresztül könnyű kideríteni. 

Kapcsolódó cikkünk

Alvászavar a menopauzában? Van segítség

Alvászavar a menopauzában? Van segítség

Az alvászavarok gyakorlatilag “globális járvánnyá” váltak, hiszen a népesség közel egyharmadát érintik rövidebb-hosszabb ideig. Nők között ...

Nemcsak az említett pszichés és szervi betegségek, hanem alvászavarok is állhatnak a háttérben. Ezek közül a legismertebb az alvási apnoé, – vagyis az alvás közbeni rendellenes légzés összefüggésbe hozható a libidó csökkenésével. Eről számos páciens nem is tud. Az éjszakai légzéskimaradás általános tünete az egyenetlen horkolás, szünetekkel megszakítva. Gyakorlatilag a légzés ilyenkor átmenetileg leáll, majd újra indul. Akinél az éjjeli légzéskimaradás jelentkezik, gyakran fáradt nappal, ingerlékennyé válik, kevésbé tud koncentrálni. Jelentkezhet az éjjeli ébredéskor szájszárazság, fejfájás, éjszaka jelentkező magas vérnyomás. Ám a többszöri ébredés nemcsak alváshiányt okoz – a keringésre és valamennyi szervre rossz hatással van, károsítja a nemi szervek működését.

Ha nem csak az alvással, de a leírtak alapján a libidóval is probléma adódik,akkor mindenképpen érdemes felkeresnünk egy alvásspecialistát . Az alvásszakértő kideríti, hogy szenvedünk-e valamilyen alvásproblémától, s az alvási apnoé is hatékonyan kezelhető, mely rövid idő után javítja a szexuális teljesítményt.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Távkonzultációs lehetőség>>>

  •