Nemi vágy csökkenése

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2023.07.20 11:40

Az alváshiány, a minőségi pihenés hiánya oka lehet a nemi vágy csökkenésének. Probléma lehet az alvási apnoé is, melynek meglétével sokan nincsenek is tisztában.

A megfelelő alvás kiemelt szerepet játszik a mindennapokban, hiszen ha nem megfelelő az alvás minősége és mennyisége az éjszaka során, akkor azt a szervezet egyből megérzi. Ekkor nem csak a koncentrációs képesség, de a szexuális vágy is csökkenhet és a teljesítő képesség is romlik. 

A nem megfelelő alvásnak számos hosszútávú következménye van, ami negatívan befolyásolja az emberi testet. Ilyen következmény lehet többek között a lehangoltság, a depresszió, a szívműködés és keringés romlása, zavara. A szexuális együttlétre szintén kihathat az alvás hiánya. Ha valaki nem alszik, vagy csak éberen alszik, feszült és fáradt lesz – és ez a szexuális teljesítményt rontja.

Amennyiben probléma adódik a hálószobában és az urológiai ok, mint például a merevedési zavar vagy szexuálkardiológiai ok kizárható,  akkor érdemes átgondolni, elegendő-e az alvás és pihenés mennyisége. A szexuális teljesítő képesség csökkenését okozhatja - az alváshiányon túl - akár stressz, depresszió, esetleg valamilyen szervi gond is – ám utóbbit vizsgálatokon keresztül könnyű kideríteni. 

Kapcsolódó cikkünk

Lehet, hogy a reflux miatt nem alszik jól?

Lehet, hogy a reflux miatt nem alszik jól?

A gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux, ám csak kevesen vannak ...

Nemcsak az említett pszichés és szervi betegségek, hanem alvászavarok is állhatnak a háttérben. Ezek közül a legismertebb az alvási apnoé, – vagyis az alvás közbeni rendellenes légzés - ez összefüggésbe hozható a libidó csökkenésével. Erről számos páciens nem is tud. Az éjszakai légzéskimaradás általános tünete az egyenetlen horkolás, szünetekkel megszakítva. Gyakorlatilag a légzés ilyenkor néhány másodpercig átmenetileg leáll, majd újra indul. Akinél az éjjeli légzéskimaradás jelentkezik, gyakran fáradt nappal, ingerlékennyé válik, kevésbé tud koncentrálni. Jelentkezhet az éjjeli ébredéskor szájszárazság, fejfájás, éjszaka jelentkező magas vérnyomás. Ám a többszöri ébredés nemcsak alváshiányt okoz – a keringésre és valamennyi szervre rossz hatással van, károsítja a nemi szervek működését.

Ha nem csak az alvással, de a leírtak alapján a libidóval is probléma adódik,akkor mindenképpen érdemes felkeresnünk egy alvásspecialistát . Az alvásszakértő kideríti, hogy szenvedünk-e valamilyen alvásproblémától, s az alvási apnoé is hatékonyan kezelhető, mely rövid idő után javítja a szexuális teljesítményt.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  •