Gyakori vizelési inger

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2023.01.06 14:47

Éjszakánként normál esetben 6-8 órát végig alszunk a nélkül, hogy mosdóba kelljen mennünk. Amennyiben fel kell kelnünk azért, hogy vizeletet ürítsünk, az nem csak a minőségi alvást akadályozza, hanem bizonyos betegségek tünete is lehet.

Az éjszakai vizelési ingernek számos oka lehet. Kiválthatják életmódbeli okok, szervi problémák, heveny és krónikus betegségek egyaránt.

A húgyhólyag mérete és a húgyvezeték hossza a nőknél és a férfiaknál eltérő méretű. A nők húgyhólyag befogadóképessége kevesebb és a húgycső hossza rövidebb, így a húgyúti fertőzésekre sokkal fogékonyabbak és gyakrabban járnak vécére. A férfiaknak ritkábban van vizelési inger, mert nagyobb a hólyag űrtartalma. Normális esetben naponta hatszor vagy hétszer kell vizelni. Az alkalmak száma az elfogyasztott folyadék mennyiségétől is függ.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A vizeletkiválasztás a méregtelenítés egyik része. A vizelési inger pedig több szerv együttes működésén alapszik. A vizelet a vesében választódik ki és a húgyvezetékeken keresztül kerül a vizeletbe, ahol tárolódik. Ha a hólyagban maximális telítődés van, akkor idegi jelzés megy az agyba, majd válaszként visszajut a vizelési inger a hólyagba. A hólyag izomzata összehúzódik, majd a külső és belső záróizom elernyedése szükséges a vizelet távozásához.

Mik okozhatnak gyakori vizelési ingert éjszaka?

Az alvászavar nemcsak következménye, hanem kiváltó oka is lehet a gyakori vizelési ingernek éjjel. A hátterében állhat alvási apnoe is, mely horkolással, légzéskimaradásokkal, mikroébredésekkel járó alvászavar.

A tünet jelentkezésekor mielőbb javasolt szakemberhez fordulni kivizsgálás céljából!

Lehetséges okok még:

  • este elfogyasztott ételek, italok
  • korral járó hormonhiány
  • vese vagy vizeletvesztési rendszer zavara
  • anyagcsere problémák
  • keringési problémák
  • Conn-szindróma (viszonylag ritka!)

Mivel a gyakori vizelési inger számos fizikai vagy lelki probléma tünete lehet, ezért mindenképp ajánlott orvosi segítséget igényelni a panaszok megszüntetése érdekében.

Téma szakértője

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat

  • Specialitások:
  •