CPAP titrálás

Módosítás:2023.11.22 13:02

Tartalom

Mi az a CPAP terápia?

A CPAP terápia előnyei

CPAP titrálás

Milyen gyakran szükséges a titrálás elvégzése?

Nem megfelelő CPAP titrálás

CPAP készülék beállítása a jóAlvás Központban

CPAP terápiával kapcsolatos szolgáltatások a jóAlvás Központban

Mi az a CPAP terápia?

A CPAP, vagyis Continuous Positive Airway Pressure terápia egy olyan kezelési módszer, amely alkalmazása, elsődlegesen alvási apnoéban szenvedő személyeknél lehet javasolt, de egyéb légzési nehézségekben is alkalmazható lehet. A CPAP terápia során az egyén egy speciális maszkot visel az arcán, melyet egy CPAP készülékhez, géphez csatlakoztatnak. Ez a gép folyamatos pozitív légúti nyomást generál, amely a maszkon keresztül jut el a páciens légútjába. Ez a pozitív légnyomás segít megakadályozni a légutak összezáródását vagy beszűkülését, lehetővé téve ezzel az egyén számára a szabadabb légzést alvás során, aminek köszönhetően az alvásminősége is javul. Ez azonban akkor lehetséges, ha a CPAP titrálás megfelelő.

A CPAP terápia előnyei

A CPAP terápia, mint az alvási apnoé kezelési módszere, több előnnyel is jár használója számára.

A legfőbb előny és alapja a további pozitív hatásoknak az alvás közbeni légzés normalizálódása. Az éjszaka folyamán, a folyamatos pozitív légúti nyomásnak köszönhetően az alvás közben, légzés közben jelentkező szünetek, légzéskimaradások megszűnnek, így pedig a légzés újra normális, egyenletes lesz.

Azáltal, hogy a légzéskimaradások csökkennek, esetleg meg is szűnnek, az alvás minősége is javul. Ugyanis alapvetően, ez maga az alvásprobléma és ebből kifolyólag jelentkeznek különféle tünetek alvási apnoé következtében.

Amellett, hogy az alvás közbeni légzés normalizálódik, az éjszakai ébredések száma is csökkenhet, ezáltal pedig egy mélyebb, folyamatosabb alvás lehetséges. Alvási apnoé során a légzéskimaradások felébresztik az érintett személyt, még akkor is, ha az egyén erre nem emlékszik, vagy nem tapasztalja.

További pozitív hatása a CPAP terápiának, hogy csökken a reggeli fáradtság és álmosság is. Mivel alvási apnoé következtében az alvás minősége és mélysége sem megfelelő, így mondhatni természetes, hogy az érintett nem tudja megfelelően kipihenni magát. A CPAP terápiával azonban ez megváltozhat.

A CPAP terápia alkalmazásával a szövődmények lehetősége és kockázata is csökken. Az alvási apnoé – különösen, ha sokáig kezeletlen marad – olyan szövődményekkel jár, mint például a szív-és érrendszeri problémák, cukorbetegség vagy magas vérnyomás. A megfelelően beállított CPAP terápia alkalmazásával azonban ezeknek a szövődményeknek a lehetősége is csökken.

Mindezek mellett pedig azáltal, hogy az éjszakai, alvás közbeni légzés normalizálódik, a horkolás erőssége is csökkenhet, de akár meg is szűnhet, abban az esetben, ha a légutak elzáródásából adódik a probléma.

Összességében tehát a megfelelően beállított CPAP terápia segítségével javulhat az életminőség, könnyebbé válhatnak a nappalok azáltal, hogy az adott alvászavar kezelve van.

CPAP titrálás - jóAlvás Központ

CPAP titrálás

A titrálás a CPAP terápia során alkalmazott eljárás, aminek célja, olyan pozitív légúti nyomás beállítása, mely a páciens számára a legmegfelelőbb és legkényelmesebb, ugyanakkor hatékony is. A titrálás akkor megfelelő, ha az érintett számára nem jár semmilyen kellemetlenséggel a CPAP készülék használata. Magának a titrálásnak több lépése van.

Titrálás – első lépés

Mindenekelőtt az alvásszakértő orvos értékeli az érintett alvási apnoéját és annak súlyosságát, továbbá az egyéb tényezőket, amik kihatással lehetnek, vagy amik okozhatják az éjszakai légzéskimaradást.

Titrálás – második lépés

A második lépésként úgynevezett CPAP-teszt, történik. Ennek során a poliszomnográfia alatt – a jóAlvás Központ alváslaborjában végzett egyéjszakás alvásvizsgálat – a páciens viseli a készüléket. Ez azért fontos, mert a vizsgálat több paraméterről ad információkat: többek között véroxigénszint mérése, EEG vizsgálat és vérnyomásmérés is történik. A CPAP maszk viselése azért szükséges a vizsgálat alatt, mert az alvásszakértő figyelemmel tudja kísérni és pontos információkat kap arról, hogy a páciens hogyan reagál a kezelésre, illetve, hogy mi a számára szükséges és megfelelő légnyomás. A titrálás minimális nyomásértékkel kezdődik, annak érdekében, hogy a páciens el tudjon aludni. Ennek célja, hogy a pozitív légnyomás még ne legyen hatással, fontos, hogy jelentkezzen az alvászavar, ekkor kezdődik konkrétan a titrálás.

Titrálás – harmadik lépés

A harmadik lépés maga a titrálás, vagyis a légnyomás beállítása. Az alvásvizsgálat alatt fokozatosan növelik a CPAP nyomását annak érdekében, hogy a lehető legkisebb, ám megfelelő légnyomást megtalálják. A titrálás fontos folyamat, mely szakorvos által kell, hogy történjen, hiszen így biztosan nem okoz kárt a légnyomás, illetve a páciens számára is így válik hatékonnyá a kezelés.

A titrálás után, a vizsgálati eredményeknek megfelelően az alvásszakértő beállítja a CPAP készüléken a megfelelő pozitív légnyomást.

Milyen gyakran szükséges a titrálás elvégzése?

A titrálás alapvetően nem egy olyan folyamat, amit gyakran szükséges elvégezni, azonban vannak olyan esetek, amikor szükséges lehet.

Az első eset, amikor titrálás szükséges, az a kezdeti beállítás: értelemszerűen itt történik meg elsőnek a megfelelő nyomásérték pontos beállítása.

Az alvászavar típusától és lefolyásától, továbbá az egyéni szükségletektől függően az alvásszakértő orvos bizonyos időközönként újraértékelheti a CPAP terápiát a megfelelő hatékonyság érdekében. Ennek célja, hogy a kezelés folyamatosan, megszakítás nélkül, hatékony maradjon. Ezért is szükséges a szakorvossal történő egyeztetés, hiszen ez mindig egyéni megítélés alapján történik.

Szintén fontos ellenőrizni és esetleg újraértékelni a beállítást akkor, ha a tünetek megváltoznak. A titrálás elvégzése szükséges lehet olyan esetekben, amikor az egyén nagyobb súlyt szed fel, vagy esetleg ad le, illetve más egyéb, az egészségi állapotban beállt változások is szükségessé tehetik, melyekről tájékoztatni kell a kezelőorvost.

Amennyiben a páciens úgy érzi, hogy a időközben a terápia valamiért már nem annyira hatékony, akkor is indokolt lehet a kezelőorvos felkeresése és a titrálás újbóli elvégzése.

Nem megfelelő CPAP titrálás

A CPAP terápia hatékonysága szorosan összefügg a titrálás megfelelő elvégzésével. Ha a beállítás nem megfelelő, az több problémához is vezethet.

A legjelentősebb gond, ami adódhat, hogy a kezelés nem lesz megfelelő hatékonyságú. Ha a pozitív légnyomás nem megfelelően lett meghatározva a titrálás során, úgy előfordulhat, hogy az alvási apnoé tünetei rosszabbodnak, de semmiképp nem javulnak. Ennek következtében az éjszakai ébredések és az alvás közbeni légzési problémák is fennmaradnak, adott esetben még súlyosabbak is lehetnek. Tehát a probléma nem szűnik meg, ha a titrálás nem megfelelő.

Szintén fontos tényező, hogy a páciens számára nem legyen zavaró, kellemetlen vagy kényelmetlen érzése a légutakba érkező nyomás miatt. Nem megfelelő titrálás következtében azonban ez is előfordulhat. Alacsony nyomásbeállítás következtében az állapota és a tünetei nem fognak javulni, míg túl magas nyomás következtében az érintett úgy érezheti, hogy „tele van levegővel” vagy „túl sok a levegő”, ami akár nehézlégzést is okozhat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

CPAP készülék beállítása a jóAlvás Központban

Központunkban kényelmes és nyugodt körülmények között van lehetőség poliszomnográfiás –bent alvós – alvásvizsgálat, illetve CPAP titrálás elvégzésére is alváslaborunkban. Az alvási apnoé mellett több alvászavar diagnosztikáját segíti elő az alvásvizsgálat, hiszen ennek során többek között, rögzítésre kerül az elalváshoz szükséges idő, az alvásfázisok száma, azok hossza és mélysége, továbbá a felébredések száma és a visszaalváshoz szükséges idő is. Ezek mellett pedig arra is fény derül, hogy a horkolás az alvás mely fázisában jelentkezik. Ezek mind olyan tényezők, melyek szükségesek a CPAP titrálás során, hiszen minden információ szükséges ahhoz, hogy a beállítás megfelelő legyen.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.