Horkolás ellen

Szerző: JóAlvás Központ

A horkolás akkor keletkezik, amikor a légzés áramlása korlátozott vagy akadályozott a légutakban, általában az orr és a garat között. A horkolás elleni intézkedések fontosak lehetnek, mert a rendszeres horkolás nemcsak az érintett személy, hanem a környezetük számára is zavaró lehet, és komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Miért fontos a holkolás ellen tenni?

Mit lehet tenni a horkolás ellen?

Megoldások horkolás ellen – Mindent a horkolás megszűntetésének lehetőségeiről

Horkolás ellen alkalmazott segédeszközök, berendezések

Horkolás ellen használt kiegészítők

Horkolás ellen végzett műtéti beavatkozások

Kórházi befekvéssel végezhető műtétek horkolás ellen

Miért fontos a holkolás ellen tenni?

A horkolás elleni intézkedések fontosak lehetnek több okból kifolyólag:

 • Alvásminőség javítása: Többek között azért is fontos a horkolás ellen tenni, mert zavarhatja az érintett személy és a vele együttalvók alvásminőségét. Az állandó horkolás miatt az érintett könnyen felébredhet, és így nem jut hozzá a szükséges pihentető alváshoz. A horkolás ellen tett intézkedések és így az alvásminőség javítása hozzájárulhat az általános jóléthez és energiaszint fenntartásához.
 • Egészségügyi kockázatok csökkentése: A tartós horkolás és az esetleges alvási apnoe kialakulása számos egészségügyi kockázattal járhat, például szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás, cukorbetegség és más krónikus betegségek kialakulásának veszélyével. A horkolás ellen tett intézkedések segíthetnek csökkenteni ezeket a kockázatokat.
 • Társadalmi és kapcsolati hatások csökkentése: A horkolás állandó zavarása nemcsak az érintett személyt, hanem a környezetüket is befolyásolhatja. Az alváshiány és a kapcsolati problémák hosszú távon negatívan befolyásolhatják a személyes és társadalmi életet. A horkolás elleni intézkedések segíthetnek csökkenteni a konfliktusokat és javítani a kapcsolatokat.
 • Életminőség javítása: Az állandó horkolás és az ebből adódó alváshiány negatívan befolyásolhatja az életminőséget. Az éjszakai alvászavarok, a nappali fáradtság és az egészségügyi problémák mind csökkenthetik az egyén életminőségét. A horkolás ellen tett intézkedések révén javítható az életminőség és azáltal növelhető a mindennapi tevékenységekkel való teljesítőképesség.

  Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit lehet tenni a horkolás ellen?

A horkolás ellen számos intézkedést lehet tenni, attól függően, hogy mi okozza a horkolást. Az alábbiakban néhány általános tanács olvasható, amelyek segíthetnek a horkolás csökkentésében:

 • Életmódbeli változások:
  • Testsúly csökkentése: A túlsúly vagy elhízás növelheti a horkolás kockázatát. A testsúly csökkentése általában pozitív hatással lehet a horkolásra.
  • Egészséges étrend: Az egészséges étkezés és a megfelelő táplálkozás is hozzájárulhat a testsúly csökkentéséhez és az általános egészség javításához, így ez egy orvosi beavatkozás nélküli hatékony módszer horkolás ellen.
 • Alváspozíció változtatása:
  • Oldalfekvés: Az oldalon való alvás segíthet csökkenteni a horkolást. Az orr és a tork könnyebben átjárhatóvá válik, amikor valaki az oldalán fekszik.
 • Orrnyálkahártya tisztítása:
  • Napi higiénia: Rendszeres orrmosás vagy sósoldatos orrspray használata segíthet tisztán tartani az orrnyálkahártyát, így csökkentheti a horkolás esélyét.
 • Alkohol és dohány elkerülése:
  • Alkohol elkerülése: Az alkohol és egyes gyógyszerek ellazíthatják az izmokat, beleértve a torkot is, ezért az alkoholfogyasztás csökkentése vagy elkerülése javasolt a horkolás ellen, különösen este.
 • Alvási környezet optimalizálása:
  • Párna használata: Megfelelő párna használata segíthet a fej és a nyak helyes pozíciójának fenntartásában.
  • Alvás környezetének megfelelő hőmérséklete: A megfelelő szobai hőmérséklet és páratartalom segíthet az orrnyálkahártya hidratálásában és az alsó légutak megfelelő működésében.
 • Orvosi kezelések:
  • CPAP terápia: Súlyosabb esetekben, amikor az alvási apnoe okozza a horkolást, az orvos CPAP terápiát (Continuous Positive Airway Pressure) is előírhat, amely egy légzőkészülék, mely nyomást gyakorol a légutakra, megakadályozva azok összeesését.
  • Orvosi beavatkozás: Egyes esetekben orvosi beavatkozás szükséges lehet, például orrpolipok eltávolítása vagy orrkorrekciós műtét.

   Kapcsolódó cikkünk

   Jó alvás - szakmai nap a szakértőknek

   Jó alvás - szakmai nap a szakértőknek

   2019. nov. 23-án, a Jó alvás – Az alvászavarok típusai, tünetei és kezelési lehetőségei című szakmai napon olyan területtel ismerkedhettek meg az érdeklődő ...

Megoldások horkolás ellen – Mindent a horkolás megszűntetésének lehetőségeiről

No de tulajdonképpen mit is tehetünk horkolás ellen?  Összegyűjtöttük a horkolás ellen fellelhető műtéti és nem műtéti megoldáHorkolás ellensokat, lehethetőségeket specifikusabban. Az előző pontban az általános megoldások kerültek említésre, a későbbieken pedig pontosabban kerülnek tárgyalásra a horkolás ellen használt terápiás eszközök.. Felhívjuk a figyelmet, hogy a horkolás okának diagnózisa, minden esetben személyes fül-orr-gégészeti és alváskivizsgálással állapítható meg. Ha kérdése van a leírtakkal, horkolás kivizsgálással kapcsolatban, hívja központunkat ahol szakértőink válaszolnak egyedi kérdéseire, horkolással (alvási apnoe-val) kapcsolatban.

Horkolás ellen alkalmazott segédeszközök, berendezések

CPAP készülékek olyan orrmaszkkal kombinált berendezés amely ki és belégzéskor ugyanazt a folyamatos nyomásértéket biztosítja. Alvási apnoe esetén alkalmazható. Hátránya, hogy éjjel folyamatosan viselni kell.

Horkolás ellen használt kiegészítők

A horkolás ellen - Horkolásgátló spray

A horkolásgátló spray-k, enyhe mértékben a lágyszájpad feszesítését érik el, ezzel ideiglenesen csökkentve a berezonálást, illetve a hátraesés okozta légút elzáródást. Hiányossága, hogy átmeneti megoldás nyújt a horkolás ellen.

A horkolás ellen - Horkolásgátló orrcsipesz, orrbetét

A horkolásgátló orrcsipesz /orrbetét az orrüreg legkülső szakaszában lévő enyhébb szűkület esetén nyújthat segítséget. A garatban és a lágyszájpad megnagyobbodás okozta horkolás ellen ez a módszer sajnos hatástalan.

A horkolás ellen - Horkolásgátló szájbetét

A horkolásgátló szájbetét, abban az esetben segít, ha a horkolás oka az állkapocs rendellenes állása, ami miatt a nyelvgyök hátraesik. Tulajdonképpen egy harapásemelő sínként működik.

A horkolás ellen - Horkolásgátló tapasz

Horkolásgátló tapasz szintén a külső orrokagylók nyitottságát (ezáltal a könnyebb orrlégzést) hivatott mechanikusan elősegíteni.  A tapasz átmeneti allergiás nátha okozta orrdugulás esetén nyújthat átmeneti segítséget.

A horkolás ellen - Horkolás elleni párna

A horkolás elleni párnák a fej és nyak alátámasztásával, a pozíció befolyásolásával képehorkolásgátló tapasz - JóAlvás Központsek ideiglenesen horkolás mentességet segíteni. Mivel a horkolás nem mindenkinél fekvőhelyzet függő, ezért hatásossága nem teljes körű.

A horkolás ellen - Horkolás elleni garatfeszesítő torna

A garatfeszesítő torna, feszessé teszi a lágyszájpadot. Horkolás ellen kitartó munkával hatásos lehet, valamint az alvási apnoe-t (éjszakai légzéskimaradást) is megakadályozza, ha feszes a lágyszájpad.  A garatfeszesítő torna mikéntje 4-5 alkalommal elsajátítható egyéni foglalkozás a jóAlvás Központban.  

A horkolás ellen - Lágyszájpad feszesítés didgeridoo fújással

Meglepő, hogy az ősi ausztrál hangszer, a dirgeridoo megszólaltatásához és fújásához szükséges légzéstechnika és kilégzés, a garat izmait és a lágyszájpadot is olyan hasznos módon edzi, ami hozzájárulhat a horkolás elleni sikereinkhez.  

Horkolás ellen végzett műtéti beavatkozások

Horkolás ellen végzett műtéti beavatkozások közé tartoznak az ambuláns ellátásban végezhető, illetve járóbeteg ellátásban (egynapos sebészet) elvégezhető fül-orr-gégészeti horkolásgátló kisműtétek. Az ilyen típusú beavatkozások közé tartoznak többek között az orrkagyló kisebbítő műtét és a lágyszájpad rádiófrekvenciás kezelése.

 • Orrkagyló kisebbítő műtét:
  • Cél: Az orrkagylók kisebbítése a légutak szabadabbá és a légzés könnyebbé tétele érdekében.
  • Eljárás: Az sebészeti beavatkozás során az orrkagylók megnagyobbodott részei kerülnek eltávolításra vagy átalakításra, így javítva a levegő áramlását.
 • Rádiófrekvenciás műtét:
  • Cél: A rádiófrekvenciás műtétek célja a szövetek meghúzása vagy megrövidítése, ami segíthet a légutak tágításában, így fejtve ki hatékonyságát a horkolás ellen.
  • Orrkagylók: Az orrkagylók rádiófrekvenciás kezelése során a belső orrkagylók megnagyobbodott szövetek kerülnek kezelve, amely segít az orrjáratok tisztábbá tételében.
  • Lágyszájpad: A lágyszájpad rádiófrekvenciás kezelése a lágyszájpad szöveteinek meghúzásával vagy megrövidítésével történik, ezáltal csökkentve a lágyszájpad vibrációját és a horkolás esélyét.
 • Lágyszájpad radiófrekvenciás kezelése:
  • Cél: A lágyszájpad fizikai megnagyobbodott képleteinek megkisebbítése a horkolás csökkentése érdekében.
  • Eljárás: A radiófrekvenciás kezelés során egy speciális eszközt alkalmaznak a lágyszájpad területére, amely hőt termel. Ez a hő kezeli és összehúzza a lágyszájpad szövetét, csökkentve annak horkolásra való hajlamát.

Ezek a horkolás ellen végzett beavatkozások általában ambuláns körülmények között elvégezhetők, azaz a páciens a műtét után aznap elhagyhatja a kórházat. Az ilyen típusú műtétek segíthetnek a horkolás csökkentésében, de minden eset egyedi, és az orvosnak egyénre szabottan kell megválasztania a megfelelő kezelést. Fontos az orvossal való konzultáció és a szükséges előzetes vizsgálatok elvégzése a megfelelő beavatkozás kiválasztása érdekében.

Kórházi befekvéssel végezhető műtétek horkolás ellen

Az orrsebészeti beavatkozások közül néhány kórházi befekvéssel végezhető műtét is segíthet a horkolás kezelésében. A következők példái ilyen típusú műtéteknek:

 • Idült orrmelléküreggyulladás nyálkahártya duzzanattal:
  • Cél: Az orrmelléküregek gyulladásos állapotának kezelése és a nyálkahártya duzzanatának csökkentése.
  • Eljárás: A műtét során az sebész eltávolítja az idült gyulladást okozó tényezőket és a nyálkahártya duzzanatát. Ezáltal javulhat a légzés és csökkenhet a horkolás esélye.
 • Orrpolipok eltávolítása:
  • Cél: Az orrpolipok, amelyek az orrüregben kialakuló kis, puha tapintású kinövések, okozta légzési problémák csökkentése és a horkolás elleni hatás elérésének céljából.
  • Eljárás: Az orrpolipok sebészeti eltávolítása a légutak tisztításához és szélesítéséhez vezethet, amely hozzájárulhat a horkolás csökkentéséhez.
 • Orrsüvény műtét (ferde orrsövény esetén):
  • Cél: A ferde orrsövény műtéti beavatkozásával a légutak szabadabbá és tágabbá tétele, ami elősegítheti a zavartalan légzést és a horkolás csökkentését.
  • Eljárás: Az orrsüvegyet alkotó csont és porc részleges vagy teljes eltávolítása, illetve átalakítása a légutak szélesítését célozhatja meg.

A JóAlvás Központ szakértői az ilyen típusú műtétekkel kapcsolatban állnak rendelkezésre, segítve a Önt vagy hozzátartozóját a horkolás kivizsgálásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában. A kórházi körülmények között végzett műtétek általában komplexebb eseteknél alkalmazandók, és az orvos az egyes betegek esetében a legmegfelelőbb megoldást fogja javasolni a horkolás okának és súlyosságának figyelembevételével. Fontos az orvossal történő egyeztetés és a megfelelő előzetes vizsgálatok elvégzése a megfelelő beavatkozás kiválasztása érdekében.

Téma szakértői