Horkolás ellen

Szerző: JóAlvás Központ

Horkolás elleni segédeszközök, berendezések

CPAP-Horkolás ellen-JóAlvás Központ

CPAP készülékek olyan orrmaszkkal kombinált berendezés amely ki és belégzéskor ugyanazt a folyamatos nyomásértéket biztosítja. Alvási apnoe esetén alkalmazható. Hátránya, hogy éjjel folyamatosan viselni kell.

Horkolás elleni kiegészítők

Horkolásgátló spray

A horkolásgátló spray-k, enyhe mértékben a lágyszájpad feszesítését érik el, ezzel ideiglenesen csökkentve a berezonálást, illetve a hátraesés okozta légút elzáródást. Hiányossága, hogy átmeneti megoldás nyújt a horkolás ellen.

Horkolásgátló orrcsipesz, orrbetét

A horkolásgátló orrcsipesz /orrbetét az orrüreg legkülső szakaszában lévő enyhébb szűkület esetén nyújthat segítséget. A garatban és a lágyszájpad megnagyobbodás okozta horkolás ellen ez a módszer sajnos hatástalan.

Horkolásgátló szájbetét

A horkolásgátló szájbetét, abban az esetben segít, ha a horkolás oka az állkapocs rendellenes állása, ami miatt a nyelvgyök hátraesik. Tulajdonképpen egy harapásemelő sínként működik.

Horkolásgátló tapasz

Horkolás ellen-horkolás elleni tapasz-JóAlvás Központ

Horkolásgátló tapasz szintén a külső orrokagylók nyitottságát (ezáltal a könnyebb orrlégzést) hivatott mechanikusan elősegíteni.  A tapasz átmeneti allergiás nátha okozta orrdugulás esetén nyújthat átmeneti segítséget.

Horkolás elleni párna

A horkolás elleni párnák a fej és nyak alátámasztásával, a pozíció befolyásolásával képesek ideiglenesen horkolás mentességet segíteni. Mivel a horkolás nem mindenkinél fekvőhelyzet függő, ezért hatásossága nem teljes körű.

Horkolás elleni garatfeszesítő torna

A garatfeszesítő torna, feszessé teszi a lágyszájpadot. Horkolás ellen kitartó munkával hatásos lehet, valamint az alvási apnoe-t (éjszakai légzéskimaradást) is megakadályozza, ha feszes a lágyszájpad.  A garatfeszesítő torna mikéntje 4-5 alkalommal elsajátítható egyéni foglalkozás a jóAlvás Központban.  

Lágyszájpad feszesítés didgeridoo fújással

Meglepő, hogy az ősi ausztrál hangszer, a dirgeridoo megszólaltatásához és fújásához szükséges légzéstechnika és kilégzés, a garat izmait és a lágyszájpadot is olyan hasznos módon edzi, ami hozzájárulhat a horkolás elleni sikereinkhez.  

Horkolás elleni műtéti beavatkozások

Ambuláns ellátásban végezhető horkolásgátló műtétek

Orrkagyló kisebbítő műtét - horkolás elleni rádiofrekvenciás műtét

Járóbeteg ellátásban (egynapos sebészet) elvégezhető fül-orr-gégészeti horkolásgátló kisműtét. A belső orrkagylók megnagyobbodását rádiófrekvenciás beavatkozás.

Lágyszájpad radiófrekvenciás kezelése

A garat és lágyszájpad fizikai megnagyobbodott képleteinek megkisebbítésére is van ambuláns műtéti megoldás.  A horkolás hátterében valamint az éjszakai légzéskimaradás mögött is a lágyszájpad laza szövetei állhatnak.

Kórházi befekvéssel végezhető horkolásgátló műtétek

Az orr sebészeti beavatkozások egy része kórházi műtéttel lehetséges. Ilyenek például az idült

  • orrmelléküreggyulladás nyálkahártya duzzanattal,
  • orrpolipok eltávolítása,
  • orrsüvény műtét (ferde orrsövény esetén).

A jóAlvás Központ szakértői rendelkezésére állnak a horkolás kivizsgálásában, megfelelő és hatásos horkolás elleni kezelés kiválasztásában.

Téma szakértői