Narkolepszia

Szerző: JóAlvás Központ

narkolepszia az alvászavarok csoportjába tartozik, jellemzője, hogy az agy képtelen megfelelően szabályozni az alvási ciklusokat. A központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, az ébrenlétet és az alvást is érintő bonyolult működési zavar.

Tartalom

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia tünetei

A narkolepszia okai

Narkolepszia kivizsgálása 

A narkolepszia kezelése

Kilátások narkolepsziával

Narkolepsziával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia genetikai hátterű betegség, amely az alvászavarok egyik különleges formáját képviseli, mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. Alapvetően egy idegrendszeri rendelleneségről van szó, melynek következtében az ébrenlét és az alvás közötti határok elmodósnak. A betegség előfordulási gyakorisága alapján Magyarországon 5000 narkolepsziás beteg él, melynek azonban csak töredékét ismerték fel és kezelik. A betegség gyakran nem diagnosztizált, vagy téves diagnózis születik. 

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A narkolepszia tünetei

 • állandó fáradékonyság, túlzott aluszékonyság, vagy kényszeres elalvás formájában jelentkező erős nappali alváskésztetés, aluszékonyság, nappali alvásrohamok. Ennek okán az éjszakai alvás sem megfelelő minőségű, nem kielégítő.
 • cataplexia: pozitív vagy negatív érzelmek kiváltotta átmeneti izomgyengeség, az izmok tónusának rövid ideig tartó elvesztése. Kiválthatják erős érzelmi állapotok, gyakran előfordul például nevetés közben vagy más egyéb intenzív állapot következtében.
 • hypnagog hallucináció: általában fenyegető tartalmú, álomszerű élmények, melyek főleg az elalváskor jelentkeznek.
 • alvásparalízis: akaratlagos mozgás képtelensége. Jelentkezhet az alvás kezdetekor, az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat. A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni. Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, jelzéseket leadni. Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában.

Ha a narkolepsziások álmosak és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni. Autóvezetéskor figyelmetlenek, s előfordul, hogy ismeretlen helyeken találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségeként reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar, szociális izoláció.Narkolepszia - JóAlvás Központ

A narkolepszia okai

A narkolepszia okai ismeretlenek és nem teljesen tisztázottak, azonban vannak olyan szempontok, melyek feltételezhetően szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • Genetikai tényezők: egyes esetekben családi halmozódás figyelhető meg. Azoknál az egyéneknél, akiknek a családjában előfordult már narkolepszia, nagyobb az esély a kialakulásra.
 • Neurokémiai eltérések: a dopamin és a szerotonin szintjének eltérései is kapcsolatba hozhatók a betegséggel. Ez pedig összefügghet a hirtelen jelentkező, intenzív érzelmi hatásokra jelentkező, átmeneti izomgyengeséggel.
 • Autoimmun folyamatok: az orexin elnevezésű neurotranszmittert termelő sejtek (alvást szabályozó mechanizmusok működésében játszik szerepet) is felelőssé tehető a narkolepszia kialakulásáért. Pontosabban azok károsodása bizonyos autoimmun folyamatok során.

A narkolepszia okai, és a betegség pontos mechanizmusa még nem ismert, így a diagnózis felállítása egy komplex folyamat, mely alapos kivizsgálát igényel.

Narkolepszia kivizsgálása 

A narkolepszia kivizsgálása egy több részből álló összetett folyamat. Fontos az anamnézis felvétele során a családi halmozódás ismerete, illetve a tünetek pontos leírása. A vizsgálat legfontosabb része az alvásvizsgálat, melynek során az alvás különböző ciklusai elemezhetők, illetve a véroxigénszint, az alvás közbeni mozgások, a légzés is rögzítésre kerül. A laboratóriumi vizsgálatok szintén elengedhetetlenek a diagnózis felállításához, mely neurológus, szomnológus szakorvos feladata.

A narkolepszia kivizsgálása az egyéb alvászavarokkal együtt elérhető a budai jóAlvás Központban  Dr. Vida Zsuzsanna vezetésével. 

A narkolepszia kezelése

A kezelés célja minden esetben a tünetek enyhítése annak érdekében, hogy a páciens minél teljesebb életet tudjon élni, ugyanis a betegség jelenleg még nem gyógyítható. Az elsődleges kezelési mód gyógyszerek segítségével történik, melyek közül a leggyakrabban alkalmazottak:

 • Stimulánsok: a stimulánsok olyan gyógyszerek, melyek növelik az éberséget, miközben az álmosságot csökkentik. Ilyen stimuláns a lítium, az amfetaminszámazékok, illetve a metilfenidát
 • Nátrium-oxibát: az álmosság tünete mellett, az cataplexia tüneteit is képes csökkenteni.
 • Antidepresszánsok: egyes esetekben az antidepresszánsok szintén hatásosak lehetnek a cataplexia tüneteinek enyhítésére

Fontos, hogy ezeket a gyógyszereket csak szakorvosi javallatra, illetve a megfelelő indikációk mellett lehet szedni! Egyes esetekben előfordulhat, hogy pszichológusi segítségre is szükség lehet, különösen akkor, ha a stressz kiváltó oka a narkolepszisá epizódoknak.

Kilátások narkolepsziával

A diagnózis felállításáig és a kezelés megkezdéséig a narkolepszia erősen és jelentős mértékben befolyásolja a mindennapokat. Azonban a megfelelő gyógyszerelés következtében a tünetek jelentősen enyhülnek, így jó eséllyel a mindennapi életben nem okoz különösebb hátrányt vagy problémát. Természetesen ez függ az állapot súlyosságától is, ám elmondható, hogy az életminőség a gyógyszeres terápiának köszönhetően javul. 

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Távkonzultációs lehetőség>>>