Narkolepszia

Szerző: joalvaskozpont.hu Létrehozva: 2011.02.14 Módosítva: 2018.12.11

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia genetikai hátterű betegség, amely az alvászavarok egyik különleges formáját képviseli, mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. A betegség előfordulási gyakorisága alapján Magyarországon 5000 narkolepsziás beteg él, melynek azonban csak töredékét ismerték fel és kezelik. A betegség gyakran nem diagnosztizált, vagy téves diagnózis születik.

A narkolepszia tünetei:

  • állandó fáradékonyság, túlzott aluszékonyság, vagy kényszeres elalvás formájában jelentkező erős nappali alváskésztetés, aluszékonyság, nappali alvásrohamok.
  • cataplexia: pozitív vagy negatív érzelmek kiváltotta átmeneti izomgyengeség, az izmok tónusának rövid ideig tartó elvesztése
  • hypnagog hallucináció: általában fenyegető tartalmú, álomszerű élmények, melyek főleg az elalváskor jelentkeznek.
  • alvásparalízis: akaratlagos mozgás képtelensége. Jelentkezhet az alvás kezdetekor, az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat. A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni. Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, jelzéseket leadni. Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában.

Ha a narkolepsziások álmosak és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni. Autóvezetéskor figyelmetlenek, s előfordul, hogy ismeretlen helyeken találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségeként reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar, szociális izoláció.

Narkolepszia kivizsgálása és kezelése

A narkolepszia kivizsgálása az egyéb alvászavarokkal együtt elérhető a budai jóAlvás Központ magán-alváskivizsgálási központban. Neurológus, szomnológus (alvásszakértőnk) Dr. Vida Zsuzsanna. Az alvásproblémák kivizsgálása időpontfoglalással érhető el, várakozásmentesen, kellemes környezetben.

Bejelentkezés alvás-kivizsgálásra