Narkolepszia

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2024.02.06 11:01

narkolepszia az alvászavarok csoportjába tartozik, jellemzője, hogy az agy képtelen megfelelően szabályozni az alvási ciklusokat. A központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, az ébrenlétet és az alvást is érintő bonyolult működési zavar.

Tartalom

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia tünetei

A narkolepszia okai

Narkolepszia kivizsgálása 

A narkolepszia kezelése

Kilátások narkolepsziával

Narkolepsziával kapcsolatos szolgáltatásaink

Mi a narkolepszia?

A narkolepszia egy olyan genetikai hátterű betegség, amely az alvászavarok egyik különleges formáját képviseli, mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. Alapvetően egy idegrendszeri rendellenességről van szó, melynek következtében az ébrenlét és az alvás közötti határok elmodósnak. A narkolepszia előfordulási gyakorisága alapján Magyarországon 5000 ilyen beteg él, melynek azonban csak töredékét ismerték fel és kezelik. A betegség gyakran nem diagnosztizált, vagy téves diagnózis születik. Diagnosztizált esetekben is, jellemzően évek is eltelhetnek míg az érintett eljut a megfelelő szakorvoshoz.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A narkolepszia tünetei

A narkolepszia tünetei főként fiatal korban jelentkeznek; az első panaszok megmutatkozhatnak már kisiskolás korban, de akár fiatal felnőtt korban is.

 • állandó fáradékonyság, túlzott aluszékonyság, vagy kényszeres elalvás formájában jelentkező erős nappali alváskésztetés, aluszékonyság, nappali alvásrohamok. Ennek okán az éjszakai alvás sem megfelelő minőségű, nem kielégítő.
 • cataplexia: pozitív vagy negatív érzelmek kiváltotta átmeneti izomgyengeség, az izmok tónusának rövid ideig tartó elvesztése. Kiválthatják erős érzelmi állapotok, gyakran előfordul például nevetés közben vagy más egyéb intenzív állapot következtében.
 • hypnagog hallucináció: általában fenyegető tartalmú, álomszerű élmények, melyek főleg az elalváskor jelentkeznek.
 • alvásparalízis: akaratlagos mozgás képtelensége. Jelentkezhet az alvás kezdetekor, az ébredések során, illetve a napközbeni alvásepizódokhoz társulva. Időtartama pár másodperctől néhány percig tarthat. A betegek a roham alatt nem képesek beszélni, hangot adni vagy a szemüket kinyitni. Eszméletüknél vannak, képesek környezetüket érzékelni, de nem tudnak vele kapcsolatot teremteni, jelzéseket leadni. Az egyéb tünetek közül kiemelendő az éberség csökkenése, aluszékonyság vagy álomittasság formájában.

Nem jellemző, hogy a tünetek mindegyike jelen lenne, általában egy-kettő szokott fennállni egyszerre, továbbá ezek egymást követően jelennek meg. Tehát például a narkolepszia kezdetén először az állandó fáradékonyság jelentkezik, ami hónapokon keresztül, de éveken át is fennállhat. Majd ezt követően jelenik meg mellé a következő tünet.

Ha a narkolepsziás személyek álmosak és nem tudnak lefeküdni, félálomban is képesek automatikusan tovább tevékenykedni. Autóvezetéskor figyelmetlenek, s előfordul, hogy ismeretlen helyeken találják magukat. Gyakori az állandó nyugtalanság, tanácstalanság, másodlagosan kifejlődő pszichopatológiai jelenségeként reménytelenség, félelmek, kisebbrendűség érzése, hangulatzavar, szociális izoláció.

A narkolepszia okai

A narkolepszia okai ismeretlenek és nem teljesen tisztázottak, azonban vannak olyan szempontok, melyek feltételezhetően szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • Genetikai tényezők: egyes esetekben családi halmozódás figyelhető meg. Azoknál az egyéneknél, akiknek a családjában előfordult már narkolepszia, nagyobb az esély a kialakulásra.
 • Neurokémiai eltérések: a dopamin és a szerotonin szintjének eltérései is kapcsolatba hozhatók a narkolepszia állapotával. Ez pedig összefügghet a hirtelen jelentkező, intenzív érzelmi hatásokra jelentkező, átmeneti izomgyengeséggel.
 • Autoimmun folyamatok: az orexin elnevezésű neurotranszmittert termelő sejtek (alvást szabályozó mechanizmusok működésében játszik szerepet) is felelőssé tehető a narkolepszia kialakulásáért. Pontosabban azok károsodása bizonyos autoimmun folyamatok során.

Ugyan rendkívül ritka, de vírusfertőzés következtében is kialakulhat narkolepszia. Bizonyos esetekben a H1N1 vírus következtében jelentkeztek a narkolepszia tünetei.

A narkolepszia okai, és a betegség pontos mechanizmusa még nem ismert, így a diagnózis felállítása egy komplex folyamat, mely alapos kivizsgálát igényel.Narkolepszia - jóAlvás Központ

Narkolepszia kivizsgálása 

A narkolepszia kivizsgálása egy több részből álló összetett folyamat. Fontos az anamnézis felvétele során a családi halmozódás ismerete, illetve a tünetek pontos leírása. A szakorvosnak fontos ismernie az érintett alvási szokásait és a tünetek jelentkezési idejét, gyakoriságát is. Ez azért fontos, hogy már az anamnézis során szűkítsék a lehetséges alvászavarok körét, és kizárják azokat a kórképeket, amik biztosan nem a panaszoknak megfelelőek. 

Hasznos lehet alvásnapló vezetése is: ebben szükséges rögzíteni az alvási szokásokat, az alvásidőt, a napközbeni elalvások és megjelenő tünetek számát is.

A vizsgálat legfontosabb része a poliszomnogfáriás alvásvizsgálat, melynek során az alvás különböző ciklusai elemezhetők, illetve a véroxigénszint, az alvás közbeni mozgások, a légzés is rögzítésre kerül. A laboratóriumi vizsgálatok szintén elengedhetetlenek a diagnózis felállításához, mely neurológus, alvásszakértő szakorvos feladata.

A narkolepszia kivizsgálása az egyéb alvászavarokkal együtt elérhető a budai jóAlvás Központban  Dr. Vida Zsuzsanna vezetésével. 

A narkolepszia kezelése

A kezelés célja minden esetben a narkolepszia tüneteinek enyhítése annak érdekében, hogy a páciens minél teljesebb életet tudjon élni, ugyanis a betegség jelenleg még nem gyógyítható. Az elsődleges kezelési mód gyógyszerek segítségével történik, melyek közül a leggyakrabban alkalmazottak:

 • Stimulánsok: a stimulánsok olyan gyógyszerek, melyek növelik az éberséget, miközben az álmosságot csökkentik. Ilyen stimuláns a lítium, az amfetaminszámazékok, illetve a metilfenidát
 • Nátrium-oxibát: az álmosság tünete mellett, az cataplexia tüneteit is képes csökkenteni.
 • Antidepresszánsok: egyes esetekben az antidepresszánsok szintén hatásosak lehetnek a cataplexia tüneteinek enyhítésére

Fontos, hogy ezeket a gyógyszereket csak szakorvosi javallatra, illetve a megfelelő indikációk mellett lehet szedni! Egyes esetekben előfordulhat, hogy pszichológusi segítségre is szükség lehet, különösen akkor, ha a stressz kiváltó oka a narkolepsziás epizódoknak.

Kilátások narkolepsziával

A diagnózis felállításáig és a kezelés megkezdéséig a narkolepszia erősen és jelentős mértékben befolyásolja a mindennapokat. Azonban a megfelelő gyógyszerelés következtében a tünetek jelentősen enyhülnek, így jó eséllyel a mindennapi életben nem okoz különösebb hátrányt vagy problémát. Természetesen ez függ az állapot súlyosságától is, ám elmondható, hogy az életminőség a gyógyszeres terápiának köszönhetően javul. Segíthet még, a megfelelő kezelés mellett a jó alváshigiéné kialakítása, illetve az is, ha minden nap, bizonyos időközönként rövid alvást iktat be a napjába az érintett.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.