Fogcsikorgatás

Szerző: JóAlvás Központ

Az éjszakai fogcsikorgatást, vagyis a bruxizmust sok esetben a fogcsikorgató partnere fedezi fel, ha felébred annak zajára. Gyerekeknél és fiataloknál is gyakran előfordul.

Tartalom

Mit is jelent a fogcsikorgatás?

Fogcsikorgatás alvás közben

A fogcsikorgatás okai és kezelése

Fogcsikorgatás következményei

Fogcsikorgatással kapcsolatos szolgáltatásaink a JóAlvás Központban

Mit is jelent a fogcsikorgatás?

Fogcsikorgatásról beszélünk, amikor a rágóizmok nagy erővel szorítják össze az alsó állkapcsot és a felső állcsontot, ezáltal az alsó és felső fogsort, nem rágás céljából. A szorításon túl a két fogsor egymáshoz "dörzsölése", egymáson történő szoros mozgatása is jellemzi. A fogcsikorgatás többnyire éjszaka jelentkezik, sokan észre sem veszik, hogy csikorgatják a fogaikat.

A tartósan fennálló állapot a pihentető alvást gátolja, ezért érdemes szakembert felkeresni, ha az alvásunk mennyiségére és minőségére negatív hatással bír.

Fogcsikorgatás alvás közben

Az éjszakai fogcsikorgatás - alvásbruxizmus - az egyik leggyakoribb alvászavar, amit horkolás és alvási apnoe is előidézhet. Fogcsikorgatás az alvás mély fázisaiban fordul elő. Fontos mielőbb szakorvoshoz fordulni, mert ha alvási apnoe okozza a problémát, az mindenképpen kezelésre szorul.Fogcsikorgatás - jóAlvás Központ

A fogcsikorgatás okai és kezelése

A fogak és az állkapocs hibás állása mellett sok esetben stressz, lelki megterhelés, szorongás, étkezési zavarok és álmatlanság is okozhatja a fogcsikorgatást.

A kezelés célja a kiváltó ok orvoslása. A fogcsikorgatás elsősorban alvászavarhoz köthető, így érdemes első körben szomnológus szakorvos felkeresére. Amennyiben a problémát hamar felfedezte az érintett, úgy az adott alvászavar kezelése is hamarabb elkezdhető, úgy annál kisebb az esélye a fogcsikorgatás egyéb szövődményeinek kialakulására.

Fogcsikorgatás következményei

Azon túl, hogy a fogcsikorgatás főként valamilyen alvászavar következménye, és jele a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak, más egyéb problémákat is okozhat. A kezeletlen probléma következtében jellemzően károsodik a fogak zománcrétege, állkapocsízületi problémák léphetnek fel, amiből kifolyólag gyakran fejfájás is jelentkezhet.

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:
  • Specialitások
   • fejfájás 
   • migrén
   • szédülés
   • alvászavarokkal összefüggő panaszok
   • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • Rendelés típusa:
   • Személyes, rendelői vizit

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.