Jet lag

Módosítás:2023.06.30 12:35

A jet lag gyakori, de rövid ideig tartó alvásprobléma, amely több mint két időzónán keresztüli utazás után jelentkezhet. A jet lag miatt a szervezet belső órájának hirtelen megváltozása vagy a cirkadián alvásritmus miatt érzi magát nem jól. A tünetek közé tartozik a fejfájás és az alvászavar (álmatlanság).

Mi az a jet lag?

Mik azok a cirkadián ritmusok?

Hogyan történik a jet lag?

Mennyire gyakori a jet lag?

A jet lag rosszabb keleten vagy nyugaton?

Mik a jet lag tünetei?

Hogyan diagnosztizálható a jet lag?

Hasznos tanácsok

Mikor múlik el a jet lag?

Mi az a jet lag?

A jet lag a gyakori alvási problémákat (például álmatlanságot) és más tüneteket írja le, amelyeket az emberek tapasztalnak, miután nagy távolságokat gyorsan megtesznek. Ha több mint két időzónát utazik át repülővel, testének „belső órájának” (vagy cirkadián ritmusának) időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új alvási és ébrenléti ciklusokhoz a célállomáson. A jet lag a cirkadián („napi biológiai óra”)  ritmusú alvászavar egy fajtája.

Mik azok a cirkadián ritmusok?

A cirkadián ritmusok olyan minták, amelyeket a szervezet a 24 órás nap alapján követ. Ezek a ritmusok megmondják a szervezetnek, hogy mikor aludjon és mikor ébredjen fel. Számos más testfolyamatot is befolyásolnak, például a hormonokat, az emésztést és a testhőmérsékletet.

A test természetesen állítja be ezeket a ritmusokat, az agy vezérli. De külső tényezők (például fény) is befolyásolhatják ezeket a ritmusokat. Például, amikor fény jut a szemébe, a sejtek üzenetet küldenek az agynak, hogy leállíthatja a melatonin (az alvást segítő hormon) termelődését.

Hogyan történik a jet lag?

Jet lagKét vagy több időzónán átrepülés felboríthatja a szervezete által jól ismert cirkadián ritmust. A jet lag azt jelenti, hogy teste nincs szinkronban az úticél nappali-éjszakai menetrendjével. A test alkalmazkodni fog ehhez a környezeti változáshoz. De ehhez idő kell. Tekintse a jet lag tüneteit „növekedési fájdalomnak”, miközben teste megszokja az új környezetet.

Mennyire gyakori a jet lag?

A jet lag gyakori probléma, amelyet sokan tapasztalnak utazás közben. Az emberek azonban különböző módon és különböző mértékben tapasztalhatnak jet lag-et. Előfordulhat, hogy egyes emberek (különösen a gyerekek) nem észlelnek semmilyen problémát az új időzónához való alkalmazkodás során.

A jet lag rosszabb keleten vagy nyugaton?

Az orvosszakértők általában egyetértenek abban, hogy a keleti repülés súlyosabb jet lag tüneteket okozhat, mint a nyugat felé történő repülés. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a szervezet gyorsabban tud alkalmazkodni a késői alváshoz, mint a normálisnál korábbi lefekvéshez.

Az utazás egyéb vonatkozásai szintén hozzájárulhatnak a jet lag kialakulásához, és ronthatják a tüneteket:

Mik a jet lag tünetei?

Egy vagy több jet lag tünetet tapasztalhat:

 • Elalvási nehézség ( álmatlanság ).
 • Álmosság a nap folyamán.
 • Fejfájások .
 • Fókusz vagy koncentráció hiánya.
 • Extrém fáradtság ( kimerültség ).
 • Általános érzés, hogy „kiszakadt” vagy nem olyan, mint önmagad.
 • gyomorrontás .
 • Hangulatváltozások, például ingerlékenység.

Hogyan diagnosztizálható a jet lag?

A legtöbb jet lag-et tapasztaló embernek kisebb tünetei vannak. Általában nem kérnek orvosi ellátást. A tünetek általában napokon belül maguktól elmúlnak.

Hívja orvosát, ha aggódik a tünetei miatt, vagy úgy érzi, hogy szervezete nem alkalmazkodik az új helyhez, ahogy kellene. Ha alvásproblémái nem múlnak el, vagy nem befolyásolják életminőségét, orvosa javasolhat alvásvizsgálatot.

Hasznos tanácsok

 • Utazás előtt kezdjen el felkészülni a menetrendi változásokra
 • Az utazás előtti napokban lassan állítsa be az étkezési ütemtervet, hogy megfeleljen az úticélján való étkezés időpontjának.
 • Ha keletről nyugatra utazik, feküdjön le később, és ébredjen később néhány nappal az indulás előtt. Ha nyugatról keletre utazik, feküdjön le korábban, és ébredjen korábban, hogy segítsen testének alkalmazkodni az új alvási szokásokhoz.
 • Sétáljon a repülés közben: Ha testét mozgásban tartja repülés közben, az csökkentheti a jet lag tüneteit. Különösen hosszú járatokon próbáljon meg mozogni, ha lehetséges.

  Kapcsolódó cikkünk

  Rosszul alszik? Több betegség rizikóját is növeli

  Rosszul alszik? Több betegség rizikóját is növeli

  Mindenki ismeri, milyen érzés egy-egy rossz éjszaka után felébredni, fáradtnak, lassúnak, álmosnak érezni magunkat. A hosszú távú ...

Az ülésen ülve is végezhet gyakorlatokat. Próbálja ki:

 • Mély légzés.
 • A lábad görgetése.
 • A térd felemelése.
 • Elfordítja a fejét.
 • Lebegteti a karját a feje fölött.
 • A lábizmok összehúzása (feszítése) és ellazítása.

Mikor múlik el a jet lag?

A jet lag időtartama több tényezőtől függ. Ezek közé tartozik, hogy mennyit utazott, teste egyedi ritmusait és általános egészségi állapotát. Sokan, akik jet lag-et tapasztalnak, néhány nappal a célállomásra érkezés után jobban érzik magukat. Néhány embernek akár egy hétbe is telhet, mire teljesen magához térhet.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

 • Specialitások:

  Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.