Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt Dr. Vida Zsuzsanna Doktornő!

Egy hónapja kezdődött a kaland. Konkrétan a férjem az éjszaka közepén kiugrott az ágyból ordítva (úgy hogy előtte elvileg aludt) , és kiszaladt a bejárati ajtóig. Ott tért magához. Először viccesen mondtam is neki, hogy hívhatjuk az ördögűző papot. Megjegyzem az egész esemény rémisztő volt, és nem tudtam hova tenni ezt az egészet, mert még nem csinált ilyet. Azóta minden lehetséget okot próbáltam összeszedni, hogy mi vezethetett ehhez. Sajnos tegnap megismétlődött. Megnéztem az órát. A REM szakaszban volt. Kb. 1,5 óra múlva lefekvés után. Ugyanúgy mint az előző. Ez nem volt annyira intenzív, vagy lehet, hogy már kezdek hozzászokni. Az ordítás után egyből felkeltettem. Mondjuk nem kellemes arra ébredni, hogy telitorokból üvölt melletted a párod. Béta-blokkolót szed a vérnyomására. Olvastam valahol, hogy a mellékhatása lehet a rémálom. Mindenképpen elküldöm a körzeti orvoshoz, és lehet, hogy alvásvizsgálatra lesz szükség. Előfordulhat, hogy idiopátiás REM alvási viselkedészavara van a páromnak? Mert akkor úgy kell berendeznünk a szobát, hogy még véletlenül se tőrje össze magát. Az első ilyen esetnél horzsolásai, kék foltjai is lettek, ahogy levetődött az ágyról. Köszönöm a választ!

Üdv. Stella

Kedves Mátrai Stella!

Pontos diagózishoz Szomnológusi szakorvosi vizsgálat, esetleg alvásvizsgálat lehet szükséges. Ha a panaszok továbbra is fennálnak érdemes lehet beutalót kérni a háziorvostól bentalvásos vizsgálatra. Központunkban Dr. Vida Zsuzsannát mint neuológus, szomnológust ajánlom a probléma kivizsgálására.

Üdvözlettel:
Szatmári Adrienn
asszisztens
Mátrai Stella

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat
Tisztelt Dorkornő!

Bár hasonló kérdéseket már tettek fel Önnek, mégis fel teszem én is kérdésemet.
A fiammal kapcsolatban szól a kérdésem. Ő 34 éves, házas van egy kis gyermekük, nem velem élnek. A menyem elmondása alapján alvásközben többször kimarad a fiam légzése ( úgy kell megrázni, hogy vegyen levegőt), borzalmasan, hangosan horkol, mindig nagyon fáradt. És ami szörnyű érzés, hogy egyszerűen nem tudjuk felkelteni, fél óra-egy óra néha mire fel tud ébredni. Féltem, hogy e miatt a munkahelye is veszélybe kerülhet, és persze legfőképpen az egészsége aggaszt.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Jutka
Kedves Pancsusák Lászlóné!

Köszönjük kérdését. Fiánál nem kizárható az leírás alapján, hogy alvási apnoe szindróma áll fent. Ennek kivizsgálására szomnológusi konzultáció és alvásvizsgálat javasolt. Amennyiben alvási apnoe megléte igazolódik CPAP terápia indítható a betegnek, amellyel javul az alvás minősége. A kivizsgálás központunkban teljes körűen elvégezhető.

Üdvözlettel:
Szatmári Adrienn
asszisztens
Pancsusák Lászlóné

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat
Az alvásvizsgálat veszélyes-e terhesekre?
Kedves Bágyiné Árvai Mária!

Az alvásvizsgálat semmilyen negatív hatással nincs a magzatra, viszont érdemes szakorvossal konzultálni, hogy ez a vizsgálat valóban szükséges-e az Ön esetében. Amennyiben orvos is javasolja a vizsgálatot, ez a terhesség bármelyik szakaszában elvégezhető.

Üdvözlettel:
Szatmári Adrienn
asszisztens
Bágyiné Árvai Mária

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat
Jó reggelt kívánok
Azzal kérdésel furdolok önökhöz hohy nem tudok aludni rendesen mondjuk el alszok éjfél kor és már 6 órakor fel kelek
És ez már így van régóta
Nehezen tudok el aludni
Volt már rá példa hogy hajnal 3 kor keltem 6 keltem
És nem akarok senkit fel kelteni
A nővérem már ki van tőlem
Próbálok aludni hogy ne keltsem fel nem megy
Még ha fontos dolgaim vannak akkor mondom jó fel kelek
Kérem segítsen
Őrölnek ha valaszolnanak
Kedves Farkas Renáta!

Panaszai kivizsgálására szomnológiai szakvizsgálat javasolt, amit központunkban Dr. Vida Zsuzsanna végez. Ez után különböző alvásvizsgálatok állnak rendelkezésre, ezek megbeszélése, és kiválasztása történik az előzetes viziten, az Ön állapotának megfelelően. A kiértékelés kontrollvizit formájában jön létre, itt történik a terápia beállítása illetve életmódtanácsok adása.

Üdvözlettel:
Szatmári Adrienn
asszisztens
Farkas Renáta

Alváslabor

bentalvásos vizsgálat
Jó napot kívánok!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a férjem éjjel nagyon hangosan horkol, és néha úgy tűnik mintha a légzése is kihagyna. Reggel borzasztó fáradtan ébred, nem tudja kipihenni magát és ennek következtében türelmetlen, nem tud koncentrálni, pedig a munkájában fontos szerepe lenne a koncentrációnak. Mivel Erdélyben élünk azt szeretném megtudni, hogy merre indulhatnánk, hogy orvosolni tudjuk a problémát. Itt sokat kerestem de nem találok alvás szakértőt akihez elmehetnénk.
Előre is köszönöm válaszukat!

Szép napot!
Izabella
Tisztelt Izabella!

Javasolt a problémával kapcsolatban egy konzultáció fül-orr-gégész szakorvosnál. Valamint készséggel várjuk rendelőnkben, hogy segíthessünk az alvászavarban.
Üdvözlettel:
Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus
Izabella

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus
Tisztelt Doktornő!

Édesanyám (63 éves) már jó ideje a következő alvási fázisban jelentkező problémával küzd: gyakran kiabál, veszekszik, sőt néha még verekszik is. Ennek éjszaka szegény édesapám látja kárát.
Édesanyám kórtörténetéhez tartozik, hogy volt pánikbeteg, amit folyamatosan kontrollál pszichiáter és gyógyszereket is szed rá, illetve magas vérnyomása is van, amire szintén szed gyógyszert folyamatosan.
Hogyan lehetne megszüntetni az alvás közben jelentkező fenti negatívumokat?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel, Balogné Anita
Tisztelt Balogné Anita!

Mindenek előtt pontosan ismerni kellene az édesanyja által szedett gyógyszereket, különösen a pszichiáter által felírt gyógyszereket. Azt javasolom, hogy a pszichiáternek mindenféleképpen mondjál el ezeket a panaszokat. Amennyiben ő nem tud segíteni személyes megbeszélés lenne szükséges.

Üdvözlettel:
Dr. Vida Zsuzsanna
Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!


Egy olyan problémám lenne hogy előfordul hogy éjszakánként arra kelek fel hogy nem kapok levegőt, olyan mintha összeszűkülne a garatom, ha a hátamon alszom el akkor fordul elő. Voltam már orvosnál egy-két éve azt mondták hogy elernyednek a garatizmaim. Szerencsére ritkán fordul elő, meg főleg akkor ha egy kicsit feszültebb vagyok.

A kérdésem az lenne hogy milyen kezeléssel lehetne ezt megszüntetni?

Várom válaszát

Köszönettel:

Poszlovszki Katalin
Kedves Katalin!

Mindenek előtt szüksége lenne egy alvásvizsgálatra, melynek során kiderül, milyen gyakran és milyen mértékben záródnak el a garatizmai. Ez azért fontos, mert a légzészavar súlyosságától függ a terápia, ami garat- ill. orrspray, gyógyszeres kezelés vagy akár fül-orr-gégészeti beavatkozás is lehet.
A vizsgálatra nem kell kórházba feküdni, otthon is elvégezhető a szűrővizsgálat.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna PhD
neurológus, szomnológus főorvos
Kedves JóAlvás Központ!
Két hónapja, horkolás panaszokkal eljutottam Augusztinovics Doktornőhöz orr-fül-gége vizsgálatra. Akkoriban volt némi dugulás az orromban, amit a Dymista spray 4 heti használatával sikerült megszűntetni. Allergia viszgálat és arcüreg CT teljesen negatív, nincs szervi elváltozás, ami indokolja a horkolást. Inkább nőies a horkolásom, zárt szájjal alszom, inkább az orromban vagy környékén keletkezik a zaj. Sem a párom elmondása alapján, sem pedig egy horkolást grafikonban rögzítő telefonos applikáció alapján nincs apnoe gyanú. Abban kérnék segítséget, hogy kihez tudnék konzultációra és további kezelésekre bejelentkezni!
Köszönettel: Ildikó
Kedves Ildikó,

Javasolt Vida Zsuzsa neurológus, szomnólogus főorvosnőhöz bejelentkezni egy konzultációra.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
Vezető Asszisztens
Kedves Doktorúr/Doktornő!Kűlfőldőn élek,és majd szeretnék időpontot kérni őnőktől.Az lenne a kérdésem hogy mekkora a várolista vagyis ha pl:augusztusba szeretnék őnőkhőz bejutni,akkor mennyi idővel előtte kérjem az időpontot?A problémám a horkolás.Válaszát előre is Kőszőnőm,Attila
Kedves Attila,

Vida főorvosnőhöz érdemes a kiválasztott időpont előtt egy két héttel telefonálni előjegyzés miatt. Valamint javasolt Dr. Augusztinovics Mónika Főorvosnőt fül-orr-gégész, allergológus is felkeresni a panaszaival kapcsolatban. Főorvosnőnek ez is az egyik szakterülete. Vida főorvosnővel tartott konzultáció után javasolt felkeresni Dr. Augusztinovics Mónika Főorvosnőt.
Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
Vezető Asszisztens
Kedves Doktorno/Doktorur!
12 eves lanyommal kapcsolatban szeretnek erdeklodni.Kb.harom hete lanyom nehezen alszik el,illetve miutan elaludt,de meg nem alszik elegge melyen hirtelen kipattan a szeme,esetleg rug is egyet es utana nem tud visszaaludni.( e miatt aztan bosszankodni kezd).Azt meg hozza kell fuznom,hogy ha atjon a mi haloszobankba,ott gond nelkul elalszik.Nappal minden rendben van,nem tunik faradtnak,iskolai elomenetele kituno.
Mit kene tennunk,hogy visszaalljunk a rendes "kerekvagasba"?
Tisztelettel,
Andrea
Kedves Andrea! Mindenek előtt át kell gondolni, nem történt-e valami olyan esemény, esetleg betegség, ami okozhatja lánya panaszát és orvosolható. Hiszen az, hogy a szülői ágyban jól alszik, mégis azt jelzi, hogy talán lelki oka lehet a problémának. Amennyiben orvosi vizsgálatot szeretnének - tekintettel arra, hogy ő még gyerek - a Heim Pál gyerekkórházban működő alváslaboratóriumot tudom javasolni, ahol szomnológus kolléga tud tanácsot adni és szükség szerint alvásvizsgálatot is végeznek. Üdvözlettel: dr. Vida Zsuzsanna

Hírek

Prima Medica Egészséghálózat