Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Jó napot kívánok!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a férjem éjjel nagyon hangosan horkol, és néha úgy tűnik mintha a légzése is kihagyna. Reggel borzasztó fáradtan ébred, nem tudja kipihenni magát és ennek következtében türelmetlen, nem tud koncentrálni, pedig a munkájában fontos szerepe lenne a koncentrációnak. Mivel Erdélyben élünk azt szeretném megtudni, hogy merre indulhatnánk, hogy orvosolni tudjuk a problémát. Itt sokat kerestem de nem találok alvás szakértőt akihez elmehetnénk.
Előre is köszönöm válaszukat!

Szép napot!
Izabella

Dr. Vida Zsuzsanna válasza:

Tisztelt Izabella!

Javasolt a problémával kapcsolatban egy konzultáció fül-orr-gégész szakorvosnál. Valamint készséggel várjuk rendelőnkben, hogy segíthessünk az alvászavarban.
Üdvözlettel:
Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus

Tisztelt Doktornő!

Édesanyám (63 éves) már jó ideje a következő alvási fázisban jelentkező problémával küzd: gyakran kiabál, veszekszik, sőt néha még verekszik is. Ennek éjszaka szegény édesapám látja kárát.
Édesanyám kórtörténetéhez tartozik, hogy volt pánikbeteg, amit folyamatosan kontrollál pszichiáter és gyógyszereket is szed rá, illetve magas vérnyomása is van, amire szintén szed gyógyszert folyamatosan.
Hogyan lehetne megszüntetni az alvás közben jelentkező fenti negatívumokat?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel, Balogné Anita

Tisztelt Balogné Anita!

Mindenek előtt pontosan ismerni kellene az édesanyja által szedett gyógyszereket, különösen a pszichiáter által felírt gyógyszereket. Azt javasolom, hogy a pszichiáternek mindenféleképpen mondjál el ezeket a panaszokat. Amennyiben ő nem tud segíteni személyes megbeszélés lenne szükséges.

Üdvözlettel:
Dr. Vida Zsuzsanna

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!


Egy olyan problémám lenne hogy előfordul hogy éjszakánként arra kelek fel hogy nem kapok levegőt, olyan mintha összeszűkülne a garatom, ha a hátamon alszom el akkor fordul elő. Voltam már orvosnál egy-két éve azt mondták hogy elernyednek a garatizmaim. Szerencsére ritkán fordul elő, meg főleg akkor ha egy kicsit feszültebb vagyok.

A kérdésem az lenne hogy milyen kezeléssel lehetne ezt megszüntetni?

Várom válaszát

Köszönettel:

Poszlovszki Katalin

Kedves Katalin!

Mindenek előtt szüksége lenne egy alvásvizsgálatra, melynek során kiderül, milyen gyakran és milyen mértékben záródnak el a garatizmai. Ez azért fontos, mert a légzészavar súlyosságától függ a terápia, ami garat- ill. orrspray, gyógyszeres kezelés vagy akár fül-orr-gégészeti beavatkozás is lehet.
A vizsgálatra nem kell kórházba feküdni, otthon is elvégezhető a szűrővizsgálat.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna PhD
neurológus, szomnológus főorvos

Kedves JóAlvás Központ!
Két hónapja, horkolás panaszokkal eljutottam Augusztinovics Doktornőhöz orr-fül-gége vizsgálatra. Akkoriban volt némi dugulás az orromban, amit a Dymista spray 4 heti használatával sikerült megszűntetni. Allergia viszgálat és arcüreg CT teljesen negatív, nincs szervi elváltozás, ami indokolja a horkolást. Inkább nőies a horkolásom, zárt szájjal alszom, inkább az orromban vagy környékén keletkezik a zaj. Sem a párom elmondása alapján, sem pedig egy horkolást grafikonban rögzítő telefonos applikáció alapján nincs apnoe gyanú. Abban kérnék segítséget, hogy kihez tudnék konzultációra és további kezelésekre bejelentkezni!
Köszönettel: Ildikó

Kedves Ildikó,

Javasolt Vida Zsuzsa neurológus, szomnólogus főorvosnőhöz bejelentkezni egy konzultációra.

Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
Vezető Asszisztens

Kedves Doktorúr/Doktornő!Kűlfőldőn élek,és majd szeretnék időpontot kérni őnőktől.Az lenne a kérdésem hogy mekkora a várolista vagyis ha pl:augusztusba szeretnék őnőkhőz bejutni,akkor mennyi idővel előtte kérjem az időpontot?A problémám a horkolás.Válaszát előre is Kőszőnőm,Attila

Kedves Attila,

Vida főorvosnőhöz érdemes a kiválasztott időpont előtt egy két héttel telefonálni előjegyzés miatt. Valamint javasolt Dr. Augusztinovics Mónika Főorvosnőt fül-orr-gégész, allergológus is felkeresni a panaszaival kapcsolatban. Főorvosnőnek ez is az egyik szakterülete. Vida főorvosnővel tartott konzultáció után javasolt felkeresni Dr. Augusztinovics Mónika Főorvosnőt.
Üdvözlettel:
Bojti Szilvi
Vezető Asszisztens

Kedves Doktorno/Doktorur!
12 eves lanyommal kapcsolatban szeretnek erdeklodni.Kb.harom hete lanyom nehezen alszik el,illetve miutan elaludt,de meg nem alszik elegge melyen hirtelen kipattan a szeme,esetleg rug is egyet es utana nem tud visszaaludni.( e miatt aztan bosszankodni kezd).Azt meg hozza kell fuznom,hogy ha atjon a mi haloszobankba,ott gond nelkul elalszik.Nappal minden rendben van,nem tunik faradtnak,iskolai elomenetele kituno.
Mit kene tennunk,hogy visszaalljunk a rendes "kerekvagasba"?
Tisztelettel,
Andrea

Kedves Andrea! Mindenek előtt át kell gondolni, nem történt-e valami olyan esemény, esetleg betegség, ami okozhatja lánya panaszát és orvosolható. Hiszen az, hogy a szülői ágyban jól alszik, mégis azt jelzi, hogy talán lelki oka lehet a problémának. Amennyiben orvosi vizsgálatot szeretnének - tekintettel arra, hogy ő még gyerek - a Heim Pál gyerekkórházban működő alváslaboratóriumot tudom javasolni, ahol szomnológus kolléga tud tanácsot adni és szükség szerint alvásvizsgálatot is végeznek. Üdvözlettel: dr. Vida Zsuzsanna

Tisztelt Szakértő!
Kisfiunk jelenleg 4,5 éves.
Születése óta nagyon rossz alvó, ahogy testvérei is azok voltak.
3-szor voltunk kórházban, agyi ödéma miatt csecsemőkorban, melynek az volt a vezető tünete, hogy alvásból nem nyugtatható sírással kelt és nem lehetett vele sokáig kontaktust teremteni.
Neurológus negatív.
4 éves korára sem alakult ki tartósabb időre a nappali szobatisztaság, az éjjeli még most sem. Ez év jnauár óta nem alszik pelenkában, de szinte minden éjjel bepisil.
Elvittem 2014-ben a Heim P.Alváslaborba, ahol 96 apnoet regisztráltak nála.
Kivették az orrmanduláját, ahogy a testvéreinek is 2014.júniusában. Ezt követően még 2-szer voltunk az alváslaborban, ahol ugyan jóval kevesebb apnoet mutattak ki, de még mindig vannak. A torokmandula műtéte azóta is fontolás alatt, hogy a védekezéstől ne fosszuk meg és ne nőjjön ki neki, ahogy nővérének 3-szor is.
Most voltunk urológiai vizsgálaton, negatív lett.
Ön szerint a mandulaműtét lenne-e a mgoldás, menjünk még más felé is kivizsgáltatni vagy nincs mit tennünk.
Aggódunk érte, hiszen nagyon nyűgösen ébred minden alvásból, nagyon nehezen alszik el és tulajdonképpen oxigénhiányos állapotban van alváskor a buksija.
Válaszát megköszönve, tisztelettel, Réka

Tisztelt Réka! Az alvászavarok és az apnoe kezelése jelentősen különbözhet gyerek és felnőttkorban és a 4,5 éves gyermek még nagyon messze van a felnőttől.Ezért nem tudok mást javasolni, mint hogy a gyermek alváslaboratóriumban megkezdett kivizsgálást kell folytatni és az ott dolgozó szomnológus kolléganővel megbeszélni a teendőket. Üdvözlettel: dr. Vida Zsuzsanna

Tisztelt szakember!41éves vagyok és mostanában sokat fáj a fejem. A neurológus elküldött koponya ct és EEG-ami negativ. A mr-én az áll néhány vascularis eredetű gócok ami2-3mm. Ettöl fájhat a fejem. Az a fura hogy csaak baloldal de olyankor csak baloldal és a fülem mögött valamint a nyakam de a fájdalom van amikor ébredéskor kezdödik és egész nap, van amikor 1 hétig is fáj de már a gyogyszer ae hat.Az orvos asa-protectet irt fel,de mást nem mondott azt se hogy mit jele a lelet.Merre menjek tovább. Nagyon szépen köszönöm a választ. Szilvi

Kedves Szilvia!

A fejfájások kezelésének és okának kiderítése a pontos és részletes anamnézis felvételével kezdődik, kivizsgálása az Ön által említett két vizsgálaton (MRI ill. EEG) túl egyéb vizsgálatokat is magába foglalhat (pl. labor vagy röntgen vizsgálatok). A szükséges vizsgálatok ill a terápia beállítása a körelőzmény és az állapotkövetés során nyert adatoktól függ.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, alvásszakértő

Tisztelt Doktor nő!
Szeretném kikérni a véleményét a következő problémámmal kapcsolatban.Elég erőteljesen horkolok.A páromat már nagyon zavarja és a szomszéd szobában lakó családtagokat is.Felvettem mobilra hogy milyen hangerővel hallom és hát rémes.Meg lehetne szüntetni a horkolást valamilyen úton-módon?Sok zagyvaságot lehet kapni olvasni, elég sok szert,eszközt kipróbáltam de semmi előrelépés.Van erre megoldás akár műtéti úton is mert már mindennapos problémává lépett elő.Ha van tudna segíteni,hogy mit csináljak hová menjek?
Válaszát előre is köszönöm!
minden jót kívánok!

Kedves Gergő!

A megfelelő terápia kiválasztásának alapja az alvásszakértővel történt konzultáció + egy éjszakai alvásvizsgálat, melyre rendelőnkben van lehetőség. Amennyiben ennek alapján műtéti megoldás lehetősége merül fel, ehhez a fül-orr-gégészeti vizsgálat is elengedhetetlen.

Üdvözlettel: Dr. Vida Zsuzsanna

Tisztelt Doktornő!
Párom 43 éves, évek óta alvásproblémával küszködik.Elment alvásközpontba vizsgálatra .Megállapítottak nála nyugtalan láb szindrómát.Kapott Rivotril 0,5mg tablettát,Cirdacint. Ezek közül egyik sem vált be .Minden alternatív terápiát kipróbált.MRI-n,EEG-n,BAEP-n volt, semmi rendelleneset nem találtak. Most a Mirapexin 0,088 mg tablettát szed este 1 db-ot.Egy darabig használt de pár napja nem használ, ha éjjel 1 -körül elalszik, akkor rémálmok gyötrik.Mit tudna javasolni?Tudnának segíteni?
Válaszát előre is köszönöm!
Júlia

Kedves Júlia!

A nyugtalan láb szindróma kezelése nagy türelmet igénylő, aprólékos folyamat, mely a beteg és orvos szoros együttműködését igényli, a gyógyszeres és életmódbeli terápia folyamatos módosítását. A gyógyszerek dózisát lehet emelni ill. kombinálni őket, de ennek megvannak a veszélyei is, szívesebben javasolnék személyes konzultációt.
Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna, alvásszakértő

  • 1
  • 2