Memóriaromlás

Szerző: JóAlvás Központ Módosítás:2023.07.19 16:23

Bárkivel előfordulhat feledékenység, vagy a koncentrálóképesség romlása, gyengülése, melyet okozhat többek között kialvatlanság, kimerültség vagy akár  stressz is. Érdemes a memória romlásának jeleire odafigyelni és mielőbb orvoshoz fordulni! Különösen akkor, ha a probléma tartósan fennáll, esetleg rosszabbodik, mert nem csak alvászavart, hanem súlyos betegséget is jelezhet.

A memória romlása, a feledékenység mögött ártalmatlan ok is állhat, mint amilyen a stressz, a fáradtság, a folyadékhiány vagy az alvászavar. Azonban azt hozzá kell tenni, hogy ezek is csak addig tekinthetők ártalmatlannak, amíg nem válnak krónikussá, nem nem súlyos mértékűek.

Alvási apnoé

Alvási apnoeban szenvedő embereknél az éjszakai alvás ritmusa felborul, jellemzően az alvás mélysége és minősége nem megfelelő, főként a légzéskimaradások miatt. Így ennek okán nappal gyakori tünetként jelentkezik fáradtság, feledékenység, illetve a koncentrálóképesség gyengülése.

Krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindrómát súlyos szellemi és akár fizikai kimerültség is jellemzi. Gyakran társul feledékenységgel, ingerlékenységgel és a koncentrálóképesség csökkenésével. Amennyiben az emlékezőképesség romlása fokozódik, vagy tartóssá válnak a memória problémák, befolyással vannak a mindennapi tevékenységeinkre, akkor javasolt mielőbb szakorvost felkeresni.

Memóriaromlás, mint súlyos betegség tünete

A memóriaromlás az alvással kapcsolatos betegségek mellett jelezhet pajzsmirigybetegséget, akut veseelégtelenséget, súlyos szívelégtelenséget, illetve idős korban lehet akár demencia jele is, de életkortól függetlenül mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni, mert a diagnózis megállapítása szakorvos feladata.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  •