Memóriaromlás

Szerző: JóAlvás Központ

Bárkivel előfordulhat feledékenység, vagy a koncentrálóképesség romlása, gyengülése, melyet  néha, amit okozhat kialvatlanság, kimerültség vagy stressz. Érdemes a memória romlás jeleire odafigyelni és mielőbb orvoshoz fordulni, mert súlyos betegséget is jelezhet.

A memória romlása, a feledékenység mögött ártalmatlan ok is állhat, mint amilyen a stressz, a fáradtság, a folyadékhiány vagy az alvászavar. Azonban hozzá kell tennünk, hogy ezek is csak addig tekinthetők ártalmatlannak, amíg nem válnak krónikussá és nem súlyos mértékűek.

Alvási apnoe

Alvási apnoeban szenvedő embereknél az éjszakai alvás ritmusa felborul, így nappal gyakori tünetként jelentkezik fáradtság, feledékenység, illetve a koncentrálóképesség gyengülése.

Krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindrómát súlyos szellemi és akár fizikai kimerültség is jellemzi. Gyakran társul feledékenységgel, ingerlékenységgel és a koncentrálóképesség csökkenésével. Amennyiben az emlékezőképesség romlása fokozódik, vagy tartóssá válnak a memória problémák, befolyással vannak a mindennapi tevékenységeinkre, akkor javasolt mielőbb szakorvost felkeresni.

Memóriaromlás, mint súlyos betegség tünete

A memóriaromlás az alvással kapcsolatos betegségek mellett jelezhet pajzsmirigybetegséget, akut veseelégtelenséget, súlyos szívelégtelenséget, illetve idős korban lehet akár demencia jele is, de életkortól függetlenül mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni, mert a diagnózis megállapítása szakorvos feladata.

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Távkonzultációs lehetőség>>>

  •