Alvászavar a menopauzában? Van segítség

Szerző: dr. Vida Zsuzsanna Módosítás:2024.02.05 13:02

Az alvászavarok gyakorlatilag “globális járvánnyá” váltak, hiszen a népesség közel egyharmadát érintik rövidebb-hosszabb ideig. Nők között összességében gyakoribbak az alvásproblémák, és a rossz hír, hogy ezek a menopauza táján felerősödhetnek. A jó hír viszont dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa szerint az, hogy megfelelő kivizsgálás után sokat lehet tenni a jó alvásért.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Miért sérülékenyebbek a nők a menopauza alatt?

A menopauzában jelentkező alvászavar kezelése elérhető a JóAlvás Központban.A menopauza az egyik nagy hormonális változást hozó szakasz a nők életében. Többek közt az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje változik ezekben az években, ami az alvás szempontjából azért fontos, mert míg az ösztrogén ébren tart, addig a progeszteron nyugtat. Tehát például a klimaxnak azon fázisában, amikor az ösztrogén van túlsúlyban, eleve nehezebb lehet a nyugodt alvás. Vagyis az alvászavar önállóan is a menopauza hormonfüggő tünetei közé tartozik, de ha hozzá vesszük a sokaknál éjszakánként jelentkező hőhullámokat, izzadást, érhető, hogy több szempontból is zavart lehet a pihenés.

Több változás is zajlik a menopauzában

A melatoninról régóta közismert, hogy az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormonként nagyon fontos szerepet játszik. Mára az is kiderült, hogy ennél jóval többet „tud”: többek közt hangulatjavító, stresszcsökkentő hatású, csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját, serkenti az immunrendszert, tüneti szerként mérsékli-lassítja az Alzheimer-kór lefolyását, és a testsúly szabályozásában is részt vesz. Sajnos a melatonin mennyisége is csökken a kor előrehaladtával!
- Összefoglalva tehát a klimax okozta alvászavarnak több oka is van: a hormonális változásokkal párhuzamosan a melatonin-szint csökkenése, a hőhullámok, az urogenitális diszkomfort megjelenése, a hangulatzavarok kialakulása – hangsúlyozza Vida főorvosnő. – Ezen kívül számolni lehet esetleg új betegségek megjelenésével, ehhez kapcsolódóan új gyógyszerek szedésével és a már meglévő alvásbetegségek felerősödésével is. Nem szabad elhanyagolni a klimax okozta pszichés változások hatásait sem, az alvászavarok vizsgálatakor esetleg ez is felmerülhet.

Nem kell álmatlanságtól szenvedni a menopauza során sem

Az alvászavarok akár alváslaborban is kivizsgálhatók, majd kezehetők.- Sok nő úgy gondolhatja, az alvászavarok, az álmatlanság a klimax velejárója, bele kell törődni. Holott miért kellene elfogadni azt, hogy egy középkorú nő nem tud aludni, nappal kimerült, feszült? Inszomnia, vagyis álmatlanság esetén elsősorban fontos felállítani a diagnózist, ami sok esetben alváslaborban történő vizsgálat során kristályosodhat ki – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa.
Ha bebizonyosodik az alvászavarnak számító inszomnia diagnózisa, több irányban lehet elindulni a kezelésben. A klimax okozta alvászavar önmagában nem indikációja a hormonpótlás beállításának, s az esetek jelentős részében nem is befolyásolja azt. Számtalan kezelési lehetőség áll azonban rendelkezésünkre, melyek közül elsősorban a nem gyógyszeres terápiákat részesítjük előnyben, a relaxációs módszerektől az alváshigiénével kapcsolatos edukációig és a fényterápiáig. Nagyon fontos az oki kezelés: ha a kivizsgálás során a panaszok hátterében valamilyen betegségre derül fény, amely ronthatja az alvás minőségét, természetesen azt kell kezelni. Időről időre - sokszor csak átmenetileg – szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, altatóval, anxiolitikummal, antidepresszánssal, de ez mindig nagy körültekintést igényel. Ezeken túl minden esetben gondolni kell az életmód rendezésére, ami nem csak az egészséges étkezést, de a rendszeres mozgást és szükség esetén a testsúlycsökkentést is magában foglalja (a túlsúly önálló rizikófaktora az alvászavaroknak). Ehhez jelenthet hathatós segítséget az életmód orvoslás.
Összefoglalva tehát elmondható, hogy bár a menopauza ronthat a nők alvásminőségén, de ez pontos diagnózisra építve, komplex szemlélettel kezelhető lehet! Forrás: JóAlvásKözpont (www.joalvaskozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  • Kapcsolódó oldalak