Alvás világnapi konferencián elnökölt alváslaborunk vezető szomnológusa

Szerző: dr. Vida Zsuzsanna

Március 17-én tartották az Alvás Világnapja eseményeit világszerte, a World Sleep Society nemzetközi alvásszervezet idei jelszavával: Alvással az egészségért! Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szervezésében nemzetközi tudományos tanácskozást tartottak a Magyar Tudományos Akadémián, koordinálva és támogatva mindazok tevékenységét. akik szeretnének és tudnak ebben közreműködni. A konferencián dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa, a Magyar Alvás Szövetség szakmai társelnöke is nyitóbeszédet tartott.

Alvás Világnapja Magyarországon

Az alvászavarok egyre több embert érintenek, fontos a szomnológiai vizsgálat.A World Sleep Day®/Alvás Világnapja nemzetközi eseményre minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken kerül sor. Ennek idei apropóján a Magyar Alvás Szövetség közzétette jelentését, amelyből kiderül többek közt, hogy korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége. Ez persze nem nemzeti sajátosság, hiszen világjelenségről van szó - hívja fel a figyelmet a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society, cselekvési felhívását közvetítve, mintegy nyolcvan ország közreműködését bejelentve. A Magyar Alvás Szövetség több mint tíz éve csatlakozott a világszervezet munkájához, idén a Magyar Tudományos Akadémián a szakterület kiválóságai adtak elő az idei jelmondat jegyében: a jó alvás elengedhetetlen az egészséghez. Ma már a kívánatos életmód része ez, miképpen a megfelelő étkezés, a testmozgás is elválaszthatatlan az emberek pszichés, vagy lelki állapotától.
Ezeket az általános elveket és a szomnológiai kivizsgálás, kezelés jelentőségét hangsúlyozta dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa, a Magyar Alvás Szövetség szakmai társelnöke is nyitóbeszédében. A konferenciát a megnyitóbeszédek után dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár köszöntötte.

Változatos előadások az alvásról

Éjszakai és nappali tünetek esetén is fontos az alváslaborban történő vizsgálat.„A COVID járvány következményei és a válságos világhelyzet éppúgy, mint a mindennapi életkörülmények változásai jelentős hatással vannak az alvásunkra, amelyek a munkavégzés és a családi együttlétek területén is jelentkeznek. Átlagosan 6,8 órát alszanak a felnőttek a hét közben, ez elmarad a nemzetközileg ajánlott 7-9 órától. Az összetett alvásminőségi mutatók tekintetében romló tendencia tapasztalható Magyarországon az elmúlt négy évben folyó tudományos kutatásunk szerint, amelyet az Alvásszövetség a Szinapszis Egészségkutató Intézettel végez. Az alvászavarok megelőzése és kezelése a saját alváskörülmények megfelelő alakításával kezdődhet, és az alvászavarok és alvásbetegségek felismerésén keresztül a megfelelő orvosi kezelésekkel folytatódhat”– hívta fel a figyelmet G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.
A konferencián magas színvonalú előadások hangzottak el a legújabb, alvással kapcsolatos témákról, kiemelt figyelmet szánva az alvási gondok kezelésének, a megfelelő, alvást segítő minőségi lehetőségek megismertetésének. Előadók voltak:
  • Dr. Késmárszky Róbert (Franciaország),
  • Kun Eszter (Szinapszis),
  • Dankovics Gergely ( Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja),
  • Vada Gergely (Fusion Vital),
  • dr. Bódizs Róbert (Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet),
  • dr. Sándor Edit (Pharma Nord, Dánia),
  • Jász Anna (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet),
  • dr. Fabó Dániel (Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet),
  • Óberling József (Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság),
  • Havasi Gergő élsortoló (Alvás Nagykövet),
  • dr. Lakos Gábor (Budapesti Alvásköpont/Benyovszky Orvosi Központ).
A konferencia zárásaként átadták a Sleepfriendly díjakat, amellyel az egészséges életmód, kiemelten az alváskultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységet értékelte a szakmai zsűri, szigorú minősítési szempontok alapján. Forrás: JóAlvás Központ (www.joalvaskozpont.hu)