Jó alvás - szakmai nap a szakértőknek

Szerző: dr. Vida Zsuzsanna

2019. nov. 23-án, a Jó alvás – Az alvászavarok típusai, tünetei és kezelési lehetőségei című szakmai napon olyan területtel ismerkedhettek meg az érdeklődő szakemberek, amelyről talán kevesebb szó esik, mint amit a téma fontossága indokolna. Az eseményen szomnológus, fül-orr-gégész, gasztroenterológus, tüdőgyógyász, háziorvos és humánkineziológus is megvilágította az alvásproblémák mikéntjét, tágabb összefüggéseit és a kezelés lehetőségeit.

Az alvási apnoé tünetei és kezelési lehetőségei –Alvásvizsgálat

Dr. Babai László, a Prima Medica igazgatójának köszöntője után dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus, szomnológus vezette fel a nap témáját, kiemelve egy igen gyakori probléma, az alvási apnoé területét. A horkolás mellett ugyanis az apnoé vagyis az éjszakai légzéskimaradás az egyik leggyakoribb panasz. Ilyenkor a páciens hosszabb légzésszünet után hirtelen kezd levegő után kapkodni, ami természetesen az egész alvást szegmentálttá teszi. A tünetek nem pusztán zavaróak, de hosszú távon magas vérnyomást, szív- és agyi érbetegséget, cukorbetegséget is előidézhetnek. Éppen ezért nagyon fontos az alvási apnoé kezelése, amelynek első lépése a felismerés. Ebben segíthet az alvásvizsgálat, amely történhet alváslaboratóriumban és egy hordozható készülék segítségével akár a páciens otthonában is. A szomnológus által értékelt eredmények birtokában pedig nem csak a minőségi alvás, de a nappali jó teljesítmény is visszaállítható.

Műtéti megoldások a horkolás kezelésére

Dr. Csóka János fül-orr-gégész, fül-orr-gégészeti sebész előadását az egyszerű horkolás és az alvási apnoe közti összefüggések és különbségek ismertetésével kezdte. Beszélt az apnoét kiváltó okokról és kivizsgálásának menetéről. Részletesen ismertette az alvás endoszkópia mibenlétét, hangsúlyozva, hogy a horkolásgátló műtét sikerességének prognosztizálásában is nagy szerepe van a vizsgálat során megismert tényezőknek. Az alvás endoszkópia során ugyanis képet kaphatunk az obstrukció helyéről, fokáról, alakjáról és a vibráció helyéről is, így elvégzésére mindenképp szükség van műtét előtt. Az egyes horkolásgátló műtéteket szemléltető videoendoszkópos felvételek megtekintése mellett, előadásában hallhattunk az egyéb terápiás lehetőségekről is, mint az életmódváltás, a gyógyszeres terápia és a gyógyászati segédeszközök.

Az okoseszközök tényleg javítják az alvásminőséget?

Dvorák Márton humánkineziológus, mozgásterapeuta előadásából izgalmas újdonságokról értesülhettünk. Átfogó képet kaphattunk arról, hogy milyen okoseszközök állnak rendelkezésünkre otthoni alvásmonitorozáshoz. Alvásunkat mérhetjük csuklón, ujjon, éjjeliszekrényen, matrac alatt és felett elhelyezett, sőt akár egy gyűrűbe rejtett készülékkel is. Az alvás ciklusunkat, mozgásunkat és légzésünket figyelő, okostelefonra letölthető applikáció segítségével nemcsak az éjszakai pihenésről szerezhetünk információt, de azáltal, hogy az ébresztéshez közeli felületes alvás fázisban kelt fel, kíméletesebb ébredést is érhetünk el. Több vizsgálattal egyetemben azonban egy, a jóAlvás Központban 2018-ban elvégzett pilot eredményei alapján az okoseszközökkel mért eredményeket fontos fenntartással kezelni. Mivel ezek az eszközök más alapon működnek és más adatokat is mérnek, mint az alvásvizsgálathoz használt poliszomnográf, ezért jelenleg az okoseszközök nem megfelelőek arra, hogy pontosan tudjuk monitorozni az alvást.

Az alvászavarok összefüggései a gasztrointesztinális és pulmonológiai betegségekkel

Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gyermek és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus előadásában elsőként a horkolás és az alvási apnoe gasztroenterológiai vonatkozásáról beszélt. Kiemelte az obezitás, a relfux betegség összefüggéseit, de beszámolt a CPAP készülék használata miatt sokaknál fellépő haspuffadásról is. A gyógyszeres kezelésen túl hangsúlyozta az étkezési szokások megváltoztatásának szerepét is a reflux kezelésében. Tüdőgyógyászati vonatkozásban elsősorban az alvási apnoe miatt létrejövő, az egész szervezetet érintő oxigénhiányos állapot veszélyeit hangsúlyozta. Előadásában hallhattunk még a COPD és OSAS kapcsolatáról, a pulmonalis hypertonia, a pulmonális fibrózis és az OSAS közti összefüggésekről.

Az alvásminőség hatása az életmódbetegségekre  

Dr. Vernes Réka háziorvos, életmód orvos összefoglaló előadásában arra az alapvető összefüggésre világított rá, hogy szinte minden, életmóddal összefüggésben kialakuló betegség kialakulására hatással vannak az alvásproblémák. Kiderült, hogy nem csak a magas vérnyomás, az elhízás, a diabétesz, de a pszichés zavarok hátterében is gyakran meghúzódik az elégtelen alvás. Ugyanakkor a doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegek gyakran tévesen ítélik meg a saját problémáikat, de alapos kikérdezéssel, kivizsgálással és akár szakorvos bevonásával diagnosztizálni és kezelni lehet az alvásbetegségeket. Életmód orvosként Vernes doktornő a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás és a stresszkezelés kiemelt jelentőségét is hangsúlyozta, amelyek önmagukban is alvásjavító hatásúak lehetnek. 

Az álmatlanság és a nyugtalan láb szindróma kapcsolata

Előadása bevezetéseként dr. Vida Zsuzsanna PhD neurológus, szomnológus sorra vette az alvásbetegségek alapvető típusait (az insomniától az alvásparalízisig), azok messzire vezető következményeit az általános egészségi állapotra, majd – egy talán kevéssé ismert zavar – a nyugtalan láb szindróma tüneteit és felismerését vette górcső alá. A hallgatóság megtudhatta, hogy ez a probléma azért különösen zavaró, mert a láb furcsa, bizsergő érzése mozgásra, masszírozásra elmúlik, viszont ez a beteg ébrenlétét feltételezi. Vida doktornő szerint az szindróma összetettsége miatt a kezelésnek is körültekintőnek kell lennie, de a pácienseknek tudniuk kell, hogy van segítség. Külön szó esett az alvás közbeni lábrángásról, amely azonban csak akkor igényel kezelést, ha megzavarja a páciens alvásminőségét.  Forrás: JóAlvás Központ (www.joalvaskozpont.hu)  

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  • Kapcsolódó oldalak