Nem alszik bizsergő lába miatt? Ez a nyugtalan láb szindróma

Dr. Vida Zsuzsanna, Szomnológus
Dr. Vida Zsuzsanna, Szomnológus
Létrehozva: 2020.02.28 Módosítva: 2021.06.16
2021-06-16 15:52:49.027507 Lifestyle
Joalvaskozpont.hu
Nem alszik bizsergő lába miatt? Ez a nyugtalan láb szindróma

A felnőtt lakosság tizede tapasztalhatja meg a furcsa, égő, viszkető érzést esténként, éjszaka, de nem mindenki tudja, hogy ez maga a nyugtalan láb szindróma. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus az okokról, tünetekről és kezelésről beszélt. 

Éjszaka alvászavart, nappal kimerültséget okoz a nyugtalan láb szindróma

A nyugtalan láb szindrómások maguk is nehezen tudják meghatározni azt a furcsa, bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben megjelenik a lábszárukban. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a panaszok mögött betegség húzódhat, hiszen nem olyan egyértelmű a jelenség, mint a például a horkolás.
A nyugtalan láb szindróma kezelése szomnológus feladata. A legjellemzőbb tünet, hogy  nyugalmi helyzetben a végtagokban, leggyakrabban a lábakban kellemetlen, furcsa érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. A tünetek a reggeli időszakban általában nem jelentkeznek a tünetek, azonban a nap folyamán egyre gyakrabban megjelennek, és az esti, éjszakai órákban válnak legintenzívebbé. Mivel az érintett nem tud nyugodtan ülni, feküdni, már az esti pihenés, például a tévénézés is meghiúsulhat, gyakori és jellemző panasz az elalvási zavar, amikor forgolódik, „nem találja a helyét” az érintett. A nyugtalan láb szindrómában emellett károsodik az alvás szerkezete, csökken a fiziológiás mélyalvás mennyisége, és előbb-utóbb állandósul az alvászavar.  
Mindezek következtében a napközbeni fáradtság, álmosság, a mindennapi teljesítőképesség csökkenése, figyelem-, és memóriazavar, koncentrálóképesség csökkenése. Amennyiben a probléma nappal is jelentkezik, különösen erős stresszt okozhat, hiszen az ilyen betegek nem tudnak hosszabb időn át nyugodtan ülni. Ennek akár az is lehet a következménye, hogy nem vállalnak pl. hosszabb utazásokat, különösen repülőgéppel nem, ami akár a munkájukat is korlátozhatja. A mielőbbi felismerés és kezelés érdekében minden esetben neurológust, alvás-specialistát (szomnológust) ajánlatos felkeresni, hiszen a tünetek megszüntetésével jelentős életminőség javulás érhető el.

Kik a veszélyeztetettek?

A nyugtalan láb szindróma pontos kiváltó oka és létrejöttének mechanizmusa még nem ismert, de az eddigi megfigyelések, tapasztalatok útján meg lehet nevezni néhány tényezőt, amely növeli a gyakoriságot.

 • A szindróma egy része genetikai eredetű, generációkon keresztül öröklődik, gyakori a családi halmozódás.     
 • Sokszor jelenik meg vashiányos vérszegénység állapota alatt, ennek rendezése a tüneteket enyhíti. 
 • Nőknél a várandósság alatt jelentkezhet és a szülés után többnyire meg is szűnik.
 • A másodlagosan kialakuló szindróma hátterében lehet még vesebetegség, Parkinson-kór, cukorbetegség, reumatológiai betegségek.

Hatékony kezelés csak a pontos diagnózisra épülhet

A nyugtalan láb szindróma és az alvászavar kezelhető. - A szindróma és az alvászavar megszüntetése felé vezető első teendő a pontos diagnózis felállítása. A beteg panaszainak pontos kikérdezése, a kísérőbetegségek ismerete, fizikális vizsgálat alapján nagy valószínűséggel felállítható a diagnózis, azonban gyakran van szükség alváslaboratóriumi kivizsgálásra, melynek során az alvás alatt jelentkező, a betegségre jellemző eltéréseket tudjuk regisztrálni. Amennyiben másodlagos formáról van szó, az alapbetegség kezelése szükséges. Ha kimutatható, meg kell szüntetni a vashiányt, rendezni kell a cukorbetegséget, és ajánlatos lemondani a cigarettáról, az alkoholról és az élénkítő szerekről. A rendszeres testmozgás is hozzájárulhat a probléma csökkenéséhez és az alvás kiegyensúlyozottabbá válásához - – ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus. -
Amennyiben az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása és a betegség alakulásának rendszeres kontrollja szintén neurológus, szomnológus feladata. 

Forrás: JóAlvás Központ (www.joalvaskozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna, Szomnológus

neurológus, szomnológus

Specialitások

 • alvási apnoe kivizsgálás
 • otthoni alvásvizsgálat
 • COVID utáni alvászar, szorongás kivizsgálása
 • horkolás kivizsgálás és kezelés
 • álmatlanság
 • nyugtalan láb szindróma
 • egyéb neurológiai panaszok
 • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

Távkonzultációs lehetőség>>>

Kapcsolódó oldalak


Visszalépés az előző oldalra...