Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Kedves Doktornő!

Immár másodszor fordul elő, hogy 40 éves, enyhén túlsúlyos, magas vérnyomással élő, rendszeresen horkoló férjem éjszaka arra riad fel, hogy nem tud levegőt venni. Csuklásra emlékeztető hörgő hangon kapkodja a levegőt és csak azután képes belélegezni, hogy felállt, felegyenesedett. Szívszorításra nem panaszkodik, érzése szerint a tüdejével függ össze a jelenség, nem a szívével. A kérdésem az, hogy egy ilyen hosszabb, fél-egy perces történés is még az alvási apnoe kategóriájába tartozik-e és a honlapon is olvasható direkt/indirekt módszerekkel kezelendő, vagy pedig valamilyen komolyabb állapotra utalhat (stroke-gyanú?) és mindenképpen szakorvosi kivizsgálást igényel?
Köszönettel,
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Az apnoe maga a légzéskimaradás, leírása alapján férje súlyos alvási apnoe betegségben szenved. Oka a felső légutak, garat alvás alatt kialakuló szűkülete. A szívbetegségek és a stroke ennek következménye lehet és nem kiváltó oka.
Az alvási apnoe súlyosságának pontos megállapításához alvásvizsgálat szükséges. A súlyosságtól függően tudunk kezelést javasolni, szerencsére a ma rendelkezésünkre álló terápiás repertoárral minden súlyosságú alvási apnoe kezelhető.
Jöjjenek el - vagy küldje el férjét - rendelésemre, hogy megőrizhessük férje egészségét megőrizhessük!

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő

  • 1
  • 2