Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Kedves Doktorno/Doktorur!
12 eves lanyommal kapcsolatban szeretnek erdeklodni.Kb.harom hete lanyom nehezen alszik el,illetve miutan elaludt,de meg nem alszik elegge melyen hirtelen kipattan a szeme,esetleg rug is egyet es utana nem tud visszaaludni.( e miatt aztan bosszankodni kezd).Azt meg hozza kell fuznom,hogy ha atjon a mi haloszobankba,ott gond nelkul elalszik.Nappal minden rendben van,nem tunik faradtnak,iskolai elomenetele kituno.
Mit kene tennunk,hogy visszaalljunk a rendes "kerekvagasba"?
Tisztelettel,
Andrea
Kedves Andrea! Mindenek előtt át kell gondolni, nem történt-e valami olyan esemény, esetleg betegség, ami okozhatja lánya panaszát és orvosolható. Hiszen az, hogy a szülői ágyban jól alszik, mégis azt jelzi, hogy talán lelki oka lehet a problémának. Amennyiben orvosi vizsgálatot szeretnének - tekintettel arra, hogy ő még gyerek - a Heim Pál gyerekkórházban működő alváslaboratóriumot tudom javasolni, ahol szomnológus kolléga tud tanácsot adni és szükség szerint alvásvizsgálatot is végeznek. Üdvözlettel: dr. Vida Zsuzsanna
Tisztelt Szakértő!
Kisfiunk jelenleg 4,5 éves.
Születése óta nagyon rossz alvó, ahogy testvérei is azok voltak.
3-szor voltunk kórházban, agyi ödéma miatt csecsemőkorban, melynek az volt a vezető tünete, hogy alvásból nem nyugtatható sírással kelt és nem lehetett vele sokáig kontaktust teremteni.
Neurológus negatív.
4 éves korára sem alakult ki tartósabb időre a nappali szobatisztaság, az éjjeli még most sem. Ez év jnauár óta nem alszik pelenkában, de szinte minden éjjel bepisil.
Elvittem 2014-ben a Heim P.Alváslaborba, ahol 96 apnoet regisztráltak nála.
Kivették az orrmanduláját, ahogy a testvéreinek is 2014.júniusában. Ezt követően még 2-szer voltunk az alváslaborban, ahol ugyan jóval kevesebb apnoet mutattak ki, de még mindig vannak. A torokmandula műtéte azóta is fontolás alatt, hogy a védekezéstől ne fosszuk meg és ne nőjjön ki neki, ahogy nővérének 3-szor is.
Most voltunk urológiai vizsgálaton, negatív lett.
Ön szerint a mandulaműtét lenne-e a mgoldás, menjünk még más felé is kivizsgáltatni vagy nincs mit tennünk.
Aggódunk érte, hiszen nagyon nyűgösen ébred minden alvásból, nagyon nehezen alszik el és tulajdonképpen oxigénhiányos állapotban van alváskor a buksija.
Válaszát megköszönve, tisztelettel, Réka
Tisztelt Réka! Az alvászavarok és az apnoe kezelése jelentősen különbözhet gyerek és felnőttkorban és a 4,5 éves gyermek még nagyon messze van a felnőttől.Ezért nem tudok mást javasolni, mint hogy a gyermek alváslaboratóriumban megkezdett kivizsgálást kell folytatni és az ott dolgozó szomnológus kolléganővel megbeszélni a teendőket. Üdvözlettel: dr. Vida Zsuzsanna
Tisztelt szakember!41éves vagyok és mostanában sokat fáj a fejem. A neurológus elküldött koponya ct és EEG-ami negativ. A mr-én az áll néhány vascularis eredetű gócok ami2-3mm. Ettöl fájhat a fejem. Az a fura hogy csaak baloldal de olyankor csak baloldal és a fülem mögött valamint a nyakam de a fájdalom van amikor ébredéskor kezdödik és egész nap, van amikor 1 hétig is fáj de már a gyogyszer ae hat.Az orvos asa-protectet irt fel,de mást nem mondott azt se hogy mit jele a lelet.Merre menjek tovább. Nagyon szépen köszönöm a választ. Szilvi
Kedves Szilvia!

A fejfájások kezelésének és okának kiderítése a pontos és részletes anamnézis felvételével kezdődik, kivizsgálása az Ön által említett két vizsgálaton (MRI ill. EEG) túl egyéb vizsgálatokat is magába foglalhat (pl. labor vagy röntgen vizsgálatok). A szükséges vizsgálatok ill a terápia beállítása a körelőzmény és az állapotkövetés során nyert adatoktól függ.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, alvásszakértő
Tisztelt Doktor nő!
Szeretném kikérni a véleményét a következő problémámmal kapcsolatban.Elég erőteljesen horkolok.A páromat már nagyon zavarja és a szomszéd szobában lakó családtagokat is.Felvettem mobilra hogy milyen hangerővel hallom és hát rémes.Meg lehetne szüntetni a horkolást valamilyen úton-módon?Sok zagyvaságot lehet kapni olvasni, elég sok szert,eszközt kipróbáltam de semmi előrelépés.Van erre megoldás akár műtéti úton is mert már mindennapos problémává lépett elő.Ha van tudna segíteni,hogy mit csináljak hová menjek?
Válaszát előre is köszönöm!
minden jót kívánok!
Kedves Gergő!

A megfelelő terápia kiválasztásának alapja az alvásszakértővel történt konzultáció + egy éjszakai alvásvizsgálat, melyre rendelőnkben van lehetőség. Amennyiben ennek alapján műtéti megoldás lehetősége merül fel, ehhez a fül-orr-gégészeti vizsgálat is elengedhetetlen.

Üdvözlettel: Dr. Vida Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő!
Párom 43 éves, évek óta alvásproblémával küszködik.Elment alvásközpontba vizsgálatra .Megállapítottak nála nyugtalan láb szindrómát.Kapott Rivotril 0,5mg tablettát,Cirdacint. Ezek közül egyik sem vált be .Minden alternatív terápiát kipróbált.MRI-n,EEG-n,BAEP-n volt, semmi rendelleneset nem találtak. Most a Mirapexin 0,088 mg tablettát szed este 1 db-ot.Egy darabig használt de pár napja nem használ, ha éjjel 1 -körül elalszik, akkor rémálmok gyötrik.Mit tudna javasolni?Tudnának segíteni?
Válaszát előre is köszönöm!
Júlia
Kedves Júlia!

A nyugtalan láb szindróma kezelése nagy türelmet igénylő, aprólékos folyamat, mely a beteg és orvos szoros együttműködését igényli, a gyógyszeres és életmódbeli terápia folyamatos módosítását. A gyógyszerek dózisát lehet emelni ill. kombinálni őket, de ennek megvannak a veszélyei is, szívesebben javasolnék személyes konzultációt.
Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna, alvásszakértő
Tisztelt doktornö!

Nekem van egy 1 éves fiam aki születése óta nem aludt át egy északát sem. Már sokmindent kipróbáltunk ( pl. rooibos tea,orvos által felirt nyugtató, korházi kivizsgálás és még sorolhatnám) de nem lettem okosabb. Még mindig nem alszik északa viszint most már eljutottunk odáig hogy óránként kel söt néha órákig fent van. Nem tudom hogy az befolyásol-e valamit hogy az apuka is és a testvérének a lánya is ilyen volt de nem ennyi ideig. Örülnék ha legalább ön tudna nekem segiteni és végre aludnánk északa mert már nagyon belefáradtam ebbe az egészbe.
Tisztelt Hölgyem!

Az alvási szokásainkat örököljük, így ha a családban volt olyan gyermek, aki hasonló rossz alvó volt, akkor könnyen lehetséges, hogy genetikai eredetű a probléma.
Ha azonban a család és az Ön életminőségét súlyos mértékben károsítja, ajánlatos lenne gyermek alvásszakértővel konzultálni. Gyermekekkel foglalkozó alvásközpontot ill. specialistát a Heim Pál ill. a Bethesda gyeremekkórházakban talál.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
Kedves Doktornő!

21 éves barátomnak egy éve jelentkezett egy problémája. Indokolatlanul fáradtság tör rá, és ilyenkor naphosszakat alszik, ami már 3 hétig is elhúzódott. Több vizsgálat (labor, EEG, pszichológus...) sem mutatott eltérést. Úgy tűnik minden rendben van, de azóta többször is megismétlődött a napokig tartó alvás.
Kérem segítsen, hogy milyen vizsgálatok szükségesek, mi állhat a probléma hátterében.

Tisztelettel:
Hrubi Nóra
Tisztelt Hrubi Nóra!

Szokatlan, hogy valaki három hétig folyamatosan aludjon. A tünetek és az anamnézis pontos tisztázására lenne szükség alvásspecialista - szomnológus szakemberrel történő konzultáció keretén belül. Az ún. elsődleges alvásbetegségek kizárása vagy pontosítása céljából alvásvizsgálat szükséges, melynek minőségét (otthoni elvégezhető szűrővizsgálat, részletes alváslaboratóriumi vizsgálat esetleg napközbeni vizsgálatok) a szomnológusi vizitet követően lehet eldönteni.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő!

Mostanra már biztosan több mint egy éve folyamatos rémálmok gyötörnek. Ez azt jelenti hogy minden egyes álmom rémálom. Ennek ellenére nem félek az elalvástól, három műszakban dolgozom és e mellett is sok a tennivalóm, örülök ha ágyat érek. Az életem stresszes, mindig is az volt, különösen mikor a rémálmok elkezdődtek. Mostanra viszont enyhült a stressz, így vártam volna hogy a rémálmok is eltűnnek, de nem. Az, hogy így alszom nyilvánvalóan kihat az alvásom minőségére is, egyébként is sokszor ébredek fel éjszaka rövid időszakokra.

Lehetséges elérni valamiféle javulást? Ha igen, akkor mit kell tennem érte?
Tisztelt Hölgyem/Uram!

A rémálmok leggyakoribb okának a stresszes életmódot tartják, de számtalan, alvással kapcsolatos körülmény, betegség vagy alvásbetegség is okozhat rémálmokat. Az ok lehetőség szerinti kiderítése és ennek kezelése lenne az első teendő. Tüneti kezelésként különféle (elsősorban stresszoldó) gyógyszeres terápia ill. relaxációs módszerek,autogén tréning elsajátítása javasolható, de ismételten hangsúlyoznom kell az ok kiderítését, hiszen a rosszul megválasztott terápia zsákutcába és akár a panaszok súlyosbodásához vezethet.
Szeretettel várom rendelésemen, hogy segíthessek Önnek.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő
Kedves Doktorúr / Doktornő!

Panaszom, a tipikus, és sok helyen leírt nem alvástól való generált enyhe szorongás-félelem, azaz az előrevetített nem alvás, ami viszont közel 10 éve keseríti az életem.

Noha vannak jobb és rosszabb időszakaim, teljes mértékben nem sikerült megszabadulnom tőle, sokszor vagyok fáradt, kimerült.

Mit tud tanácsolni?

Köszönöm a választ!
Tisztelt Uram!

A nem alvástól való szorongás kezelése, különösen ha több éve fennáll, időt és türelmet igénylő feladat. Az alvászavar okának kiderítése, új alvási szokások kialakítása, szorongásoldó módszerek elsajátítása, életmód változtatás, alváshigiénés szabályok betartása és még sorolhatnám a nem gyógyszerszeres módszerek végtelen sorát.
A gyógyszeres terápia gyors, átmeneti megoldást jelenthet, és adott esetben nagyon hasznos lehet a nem gyógyszeres terápia bevezetésekor.
Alapvető fontosságú a panaszok kezdetének, lefolyásának, a jelenlegi alvásszokásoknak pontos feltérképezése, melyet személyes konzultáció keretében tudunk megoldani. Jelentkezzen be rendelésemre, és megtaláljuk a megoldást a pihentető alváshoz!

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Az otthoni alvásvizsgálat 1 év körüli kisgyermeken is elvégezhető? Ha igen, milyen előzetes vizsgálat kell hozzá?

Köszönettel várom válaszát.

Tisztelettel:
J. Valéria
Tisztelt Valéria!

Az otthoni alvásvizsgálat horkolás esetében javasolt.
Gyermekek alvásvizsgálatával kapcsolatban gyermek alváslaborral kell felvenni a kapcsolatot, ilyen Budapesten a Heim Pál gyermekkórházban működik.
Keresse Benedek Pálma doktornőt!

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő

Hírek

Prima Medica Egészséghálózat