Orvos válaszol

Kérjük mielőtt felteszi kérdését, olvassa el az eddig feltett kérdéseket, és az azokra adott válaszokat ITT.

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatait (az e-mail címét és a megadott nevet, amely utóbbi lehet akár csak egy tetszőleges, kitalált megnevezés is), kizárólag a beküldött kérdés informatikai azonosításához és a válasz e-mail megküldéséhez használjuk.

Egyúttal felhívjuk a figyelmét arra, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön hozzájárul ezen adatok általunk történő kezeléséhez. Bővebb információért kérjük olvassa el az Adatvédelmi tájékoztatónkat, illetve Adatkezelési Tájékoztatónkat!

Kedves Látogatónk!

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a labor és egyéb vizsgálati eredmények kiértékelése minden esetben kizárólag szakorvosi kompetencia, amely csak a teljes klinikai kórkép, valamint az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg. Ezért javasoljuk, hogy az ilyen jellegű kérdések kapcsán jelentkezzenek be hozzánk személyes vizitre vagy távkonzultációra.

Tisztelt doktornö!

Nekem van egy 1 éves fiam aki születése óta nem aludt át egy északát sem. Már sokmindent kipróbáltunk ( pl. rooibos tea,orvos által felirt nyugtató, korházi kivizsgálás és még sorolhatnám) de nem lettem okosabb. Még mindig nem alszik északa viszint most már eljutottunk odáig hogy óránként kel söt néha órákig fent van. Nem tudom hogy az befolyásol-e valamit hogy az apuka is és a testvérének a lánya is ilyen volt de nem ennyi ideig. Örülnék ha legalább ön tudna nekem segiteni és végre aludnánk északa mert már nagyon belefáradtam ebbe az egészbe.
Tisztelt Hölgyem!

Az alvási szokásainkat örököljük, így ha a családban volt olyan gyermek, aki hasonló rossz alvó volt, akkor könnyen lehetséges, hogy genetikai eredetű a probléma.
Ha azonban a család és az Ön életminőségét súlyos mértékben károsítja, ajánlatos lenne gyermek alvásszakértővel konzultálni. Gyermekekkel foglalkozó alvásközpontot ill. specialistát a Heim Pál ill. a Bethesda gyeremekkórházakban talál.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
Kedves Doktornő!

21 éves barátomnak egy éve jelentkezett egy problémája. Indokolatlanul fáradtság tör rá, és ilyenkor naphosszakat alszik, ami már 3 hétig is elhúzódott. Több vizsgálat (labor, EEG, pszichológus...) sem mutatott eltérést. Úgy tűnik minden rendben van, de azóta többször is megismétlődött a napokig tartó alvás.
Kérem segítsen, hogy milyen vizsgálatok szükségesek, mi állhat a probléma hátterében.

Tisztelettel:
Hrubi Nóra
Tisztelt Hrubi Nóra!

Szokatlan, hogy valaki három hétig folyamatosan aludjon. A tünetek és az anamnézis pontos tisztázására lenne szükség alvásspecialista - szomnológus szakemberrel történő konzultáció keretén belül. Az ún. elsődleges alvásbetegségek kizárása vagy pontosítása céljából alvásvizsgálat szükséges, melynek minőségét (otthoni elvégezhető szűrővizsgálat, részletes alváslaboratóriumi vizsgálat esetleg napközbeni vizsgálatok) a szomnológusi vizitet követően lehet eldönteni.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
Tisztelt Doktornő!

Mostanra már biztosan több mint egy éve folyamatos rémálmok gyötörnek. Ez azt jelenti hogy minden egyes álmom rémálom. Ennek ellenére nem félek az elalvástól, három műszakban dolgozom és e mellett is sok a tennivalóm, örülök ha ágyat érek. Az életem stresszes, mindig is az volt, különösen mikor a rémálmok elkezdődtek. Mostanra viszont enyhült a stressz, így vártam volna hogy a rémálmok is eltűnnek, de nem. Az, hogy így alszom nyilvánvalóan kihat az alvásom minőségére is, egyébként is sokszor ébredek fel éjszaka rövid időszakokra.

Lehetséges elérni valamiféle javulást? Ha igen, akkor mit kell tennem érte?
Tisztelt Hölgyem/Uram!

A rémálmok leggyakoribb okának a stresszes életmódot tartják, de számtalan, alvással kapcsolatos körülmény, betegség vagy alvásbetegség is okozhat rémálmokat. Az ok lehetőség szerinti kiderítése és ennek kezelése lenne az első teendő. Tüneti kezelésként különféle (elsősorban stresszoldó) gyógyszeres terápia ill. relaxációs módszerek,autogén tréning elsajátítása javasolható, de ismételten hangsúlyoznom kell az ok kiderítését, hiszen a rosszul megválasztott terápia zsákutcába és akár a panaszok súlyosbodásához vezethet.
Szeretettel várom rendelésemen, hogy segíthessek Önnek.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő
Kedves Doktorúr / Doktornő!

Panaszom, a tipikus, és sok helyen leírt nem alvástól való generált enyhe szorongás-félelem, azaz az előrevetített nem alvás, ami viszont közel 10 éve keseríti az életem.

Noha vannak jobb és rosszabb időszakaim, teljes mértékben nem sikerült megszabadulnom tőle, sokszor vagyok fáradt, kimerült.

Mit tud tanácsolni?

Köszönöm a választ!
Tisztelt Uram!

A nem alvástól való szorongás kezelése, különösen ha több éve fennáll, időt és türelmet igénylő feladat. Az alvászavar okának kiderítése, új alvási szokások kialakítása, szorongásoldó módszerek elsajátítása, életmód változtatás, alváshigiénés szabályok betartása és még sorolhatnám a nem gyógyszerszeres módszerek végtelen sorát.
A gyógyszeres terápia gyors, átmeneti megoldást jelenthet, és adott esetben nagyon hasznos lehet a nem gyógyszeres terápia bevezetésekor.
Alapvető fontosságú a panaszok kezdetének, lefolyásának, a jelenlegi alvásszokásoknak pontos feltérképezése, melyet személyes konzultáció keretében tudunk megoldani. Jelentkezzen be rendelésemre, és megtaláljuk a megoldást a pihentető alváshoz!

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Az otthoni alvásvizsgálat 1 év körüli kisgyermeken is elvégezhető? Ha igen, milyen előzetes vizsgálat kell hozzá?

Köszönettel várom válaszát.

Tisztelettel:
J. Valéria
Tisztelt Valéria!

Az otthoni alvásvizsgálat horkolás esetében javasolt.
Gyermekek alvásvizsgálatával kapcsolatban gyermek alváslaborral kell felvenni a kapcsolatot, ilyen Budapesten a Heim Pál gyermekkórházban működik.
Keresse Benedek Pálma doktornőt!

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő
Tisztelt Doktornő.

5 éves kisfiamnak 2 és fél évesen kivették az orrmanduláját.Éjszaka horkol, ha hanyatt fekszik és hason, oldalán nem horkol.De közben azt vettük még észre, hogy az orrán beszívja a levegőt és sokszor nem megy tovább a levegő neki, így a száján kezdi el kapkodni.
Három orr-fül-gégésznél is voltunk már.Ebből kettő azt mondta, hogy nem nagy a garatmandulája, egy azt mondta, hogy nagy és ki kell neki venni.Mivel ő asztmás, így nem szeretnénk neki kivetetni.
Végeztek nála orrmelléküreg átmosást, elvégeztek nála allergia vizsgálatot (kutya,macskaszőr, és füvekre allergiás),t erre most gyógyszert szed.
Különböző sprayket is használtunk (nasivin, physiomer kids, salvus vízzel inhalálás)
A kérdés az lenne, hogy így látatlanban mit javasol, mert már nem tudjuk, hogy kihez forduljunk, mert még mindig horkol és nem kap levegőt.

Tisztelettel.

Tóth Gábor
Tisztelt Uram!

Gyermekek kivizsgálására a Heim Pál gyermekkórházban lévő alváslabort javasolom, ahol Benedek Pálma Doktornő foglalkozik a paciensekkel.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő
Kedves Doktornő!

Immár másodszor fordul elő, hogy 40 éves, enyhén túlsúlyos, magas vérnyomással élő, rendszeresen horkoló férjem éjszaka arra riad fel, hogy nem tud levegőt venni. Csuklásra emlékeztető hörgő hangon kapkodja a levegőt és csak azután képes belélegezni, hogy felállt, felegyenesedett. Szívszorításra nem panaszkodik, érzése szerint a tüdejével függ össze a jelenség, nem a szívével. A kérdésem az, hogy egy ilyen hosszabb, fél-egy perces történés is még az alvási apnoe kategóriájába tartozik-e és a honlapon is olvasható direkt/indirekt módszerekkel kezelendő, vagy pedig valamilyen komolyabb állapotra utalhat (stroke-gyanú?) és mindenképpen szakorvosi kivizsgálást igényel?
Köszönettel,
Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!

Az apnoe maga a légzéskimaradás, leírása alapján férje súlyos alvási apnoe betegségben szenved. Oka a felső légutak, garat alvás alatt kialakuló szűkülete. A szívbetegségek és a stroke ennek következménye lehet és nem kiváltó oka.
Az alvási apnoe súlyosságának pontos megállapításához alvásvizsgálat szükséges. A súlyosságtól függően tudunk kezelést javasolni, szerencsére a ma rendelkezésünkre álló terápiás repertoárral minden súlyosságú alvási apnoe kezelhető.
Jöjjenek el - vagy küldje el férjét - rendelésemre, hogy megőrizhessük férje egészségét megőrizhessük!

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus
alvás-szakértő
Tisztelt doktor úr/ nő
A kérdésem a következő lenne én egy 25 éves dolgozó nő vagyok elég felszínes alvasom van a doktor szerint aki mar elvégezte az alvasvizsgalatot. Persze a vizsgálat során nem mutatkozott meg csak egy kis lábmozgas a problémám a következő:
Mikor Lefekszem aludni egy pár óra elteltével nem
Suttogok hanem szó szerint hangosan beszélek ezzel másokat felkeltek ami meg engem annyira nem is zavar hanem reggel mikor felkelek azt érzem szétrobbanok mérgemben mert annyira fáradtnak érzem magam. Az utóbbi időben többször ébredtem arra, hogy hallom a hangom és mikor felrettenek rá és ismét vissza alszom többször is megismétlődik. 5 éve dolgozom 2 napos valatasban ami azt jelenti hogy 16 órát dolgozom 2x aztán 2 nap pihenő. Megfigyeltem hogy mindegy hogy dolozom e vagy sem akkor is mondom a magamet ejszaka van hogy fel is ulok kozben.elmentem pszichologushoz nem e salami ilyen problemama miatt van de o sem tud segiteni. Esetleg Tudok valami alternativ gyogymodot alkalmazni vagy mit lehetne tenni a nyugodt alvas erdekeben? Valaszukat előre is köszönöm.
Elnézést a helytelen szavakert de az okostelefon mégsem olyan okos.
Kata
Tisztelt Hölgyem!

Az alvásvizsgálat eredménye érdekes lenne, mert bár a lábmozgás önmagában nem okoz alvás alatti beszédet, ennek ellenére minőségétől és súlyosságától függően befolyásolhatja az Ön tüneteit.
Az alvás alatti beszéd nem ritka probléma, elsősorban a hálótársat szokta zavarni, a betegek általában jól alszanak, jól ébrednek és nem fáradtak napközben, ha csak ez a problémájuk.
A 2 napos váltásban történő munkarend újabb problémákat vet fel.
A pszichológus nem volt rossz ötlet, de könnyen elképzelhető, hogy valamilyen más jellegű nem gyógyszeres vagy gyógyszeres terápiára lenne szükség.
Mivel több probléma is felsorolásra került alvásával kapcsolatban, melyeket egymástól függetleníteni nem lehet, az eddigi kivizsgálási eredmények birtokában személyes konzultációt javasolok.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
Kedves Doktorúr / Doktornő!

Vállalkozóként dolgozom itthonról, általában kevés egyeztetésre van szükségem másokkal, így nincs szükségem arra, hogy reggelente felébredjek.
Esténként is szoktam dolgozni, gyakran éjszakába nyúlóan, és már több éve nagyon elcsúszott a bioritmusom: mostanában reggel legalább 6-ig ébren vagyok, egyszerűen nem vagyok álmos, aztán délután 4 előtt nagyon nehezen ébredek fel. Már sokszor mondták, és mondtam magamnak, hogy akaraterő kérdése, de akaraterővel sem sikerül felébredni.

Ha hagynám, akkor a teljes ébrenlét-alvás ciklusom úgy nézne ki, hogy 9-10 órát aludnék, és 16-18 órát lennék ébren.
Emiatt mindig úgy megyek aludni, hogy még nem vagyok álmos, és bűntudattal kelek késő délután úgy, hogy elment a nap, és közben nem is aludtam ki magam.

Mit kéne tennem azért, hogy visszaálljak egy normálisabb, pédálul éjfél és 9 közötti alvásra?

válaszát előre is Köszönöm, Péter
Tisztelt Uram!


Az Ön által leírt panasz, az otthon, ún. kötetlen munkaidőben dolgozók körében gyakori probléma. Ismert tény, hogy alvási szokásaink egyénenként eltérnek,és hogy ezeket a szokásokat örököljük. Vannak például nagy alvásigényű, ún. jól alvó emberek és vannak, akik már 5-6 óra alvás után felébrednek. Ugyanígy vannak korán kelő- korán fekvő és későn kelő- későn fekvő típusok.
Természetesen a mindennapi élet, a család és a munkahely által támasztott követelményeknek is meg kell felelni, és a rendszeres napi munkabeosztás segít megtartani a mindennapi bioritmust. Ha nincs ilyen beosztás, nincs ilyen kényszerítő erő, akkor az örökölt szokásoknak megfelelően borulhat az egész napirend.
Ha valaki erre hajlamos, nagyon fontos a rendszeres napi időbeosztás kialakítása és megtartása. Ezt az alvás szempontjából a megfelelő alváshigiénés szabályok kialakításával és betartásával, különböző gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiákkal tudjuk elősegíteni (pl. fényterápia).
Az első lépés személyes konzultáció kapcsán az alvási szokások feltérképezése. Ennek alapján dönthető el a következő terápiás lépés.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna
neurológus, szomnológus
T.!

Bipoláris betegként diagnosztizáltak, de soha nem voltam igazán egyik végletén sem a betegségnek.
Viszont gyerekkorom óta vannak alvási problémáim (járkálás, beszéd nem tudtam hol vagyok) amit nem javított felnőttkori helytelen életmódom sem.

Összefüggéseket keresek, hogy nem más okozza a megbomlott egyensúly agyamba, és nem hangulat stabilizátort kéne szednem (orfiril), hanem vlmi mást, ami nem tüneteket, enyhit, hanem meggyógyít.

A kérdés, hogy Ön lát összefüggést és esetleg további vizsgálatok javasol ezen a területen?
Tisztelt Paciens!

A panaszok és a kórtörténet részletesebb ismeretére lenne szükség, ahhoz hogy véleményt tudjak mondani. Ennyi információ alapján az alvással kapcsolatos panaszai alvajárásnak tűnnek, amire gyógyszeres terápia próbálható. Amennyiben ezek Önt aggaszták, személyes konzultációt javasolok.

Üdvözlettel:

Dr. Vida Zsuzsanna

Hírek

Prima Medica Egészséghálózat