Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Tisztelt Szakértő!
Kisfiunk jelenleg 4,5 éves.
Születése óta nagyon rossz alvó, ahogy testvérei is azok voltak.
3-szor voltunk kórházban, agyi ödéma miatt csecsemőkorban, melynek az volt a vezető tünete, hogy alvásból nem nyugtatható sírással kelt és nem lehetett vele sokáig kontaktust teremteni.
Neurológus negatív.
4 éves korára sem alakult ki tartósabb időre a nappali szobatisztaság, az éjjeli még most sem. Ez év jnauár óta nem alszik pelenkában, de szinte minden éjjel bepisil.
Elvittem 2014-ben a Heim P.Alváslaborba, ahol 96 apnoet regisztráltak nála.
Kivették az orrmanduláját, ahogy a testvéreinek is 2014.júniusában. Ezt követően még 2-szer voltunk az alváslaborban, ahol ugyan jóval kevesebb apnoet mutattak ki, de még mindig vannak. A torokmandula műtéte azóta is fontolás alatt, hogy a védekezéstől ne fosszuk meg és ne nőjjön ki neki, ahogy nővérének 3-szor is.
Most voltunk urológiai vizsgálaton, negatív lett.
Ön szerint a mandulaműtét lenne-e a mgoldás, menjünk még más felé is kivizsgáltatni vagy nincs mit tennünk.
Aggódunk érte, hiszen nagyon nyűgösen ébred minden alvásból, nagyon nehezen alszik el és tulajdonképpen oxigénhiányos állapotban van alváskor a buksija.
Válaszát megköszönve, tisztelettel, Réka

Tisztelt Réka! Az alvászavarok és az apnoe kezelése jelentősen különbözhet gyerek és felnőttkorban és a 4,5 éves gyermek még nagyon messze van a felnőttől.Ezért nem tudok mást javasolni, mint hogy a gyermek alváslaboratóriumban megkezdett kivizsgálást kell folytatni és az ott dolgozó szomnológus kolléganővel megbeszélni a teendőket. Üdvözlettel: dr. Vida Zsuzsanna

  • 1
  • 2