ELŐADÁS: Így függ össze az alvás és az egészség

Módosítás:2024.04.09 14:05

Dr. Vida Zsuzsanna a JóAlvás Központ neurológusa, vezető alvásszakértője, témájában egy sokakat érintő előadást tart 2024. április 19-én 16:00-kor, mely online lesz követhető. Az előadás elsősorban azok számára lehet érdekes, akiknek gondjai vannak az alvással, alvászavarral küzdenek vagy egyszerűen csak szeretnének még többet megtudni az alvás és az egészség közötti összefüggésekről. Az előadás témája és címe: „Így függ össze az alvás és az egészség”. Az előadásban érintett témákról az alábbiakban olvashat bővebben.

ELŐADÁS: Így függ össze az alvás és az egészség - JóAlvás Központ Jól ismert, hogy az alvás rendkívül fontos a szervezet számára. Ez az az időszak, amikor a testi és mentális fáradalmak alól mentesül a szervezet, kipiheni azt. Ugyanakkor, alvás közben a test ugyanúgy dolgozik tovább: az agy feldolgozza a napi eseményeket és a test többi folyamata sem áll le. Az alvás zavartalansága és jó minősége elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, aktív nappalokhoz: befolyásolja a teljesítőképességet, a kognitív funkciókat, a hangulatot, sőt, még a szervezet egyéb működési mechanizmusait is. Dr. Vida Zsuzsanna előadásában tehát többek között arra szeretne rávilágítani, hogy az egészség szempontjából milyen nagy jelentősége van az alvásnak és minőségének.

Miért van szükség alvásra?

Ahhoz, hogy meg lehessen érteni az alvás és az egészség közötti összefüggéseket, fontos tudni alapvetően azt, hogy miért is van szüksége a szervezetnek az alvásra. Az előadásból kiderül, hogy milyen folyamatok mennek végbe, és m is történik gyakorlatilag alvás közben a testben. Illetve a Főorvosnő arról is fog beszélni, hogy milyen az alvás normál szerkezete.

Az alváshiány és a betegségek kapcsolata

Az előadásban fény derül arra is, hogy a tartós alváshiánynak milyen hatása van a szervezetre és hogyan befolyásolja annak egészséges működését. Mindenkivel előfordul, hogy időnként nem alszik jól vagy kevesebbet az átlagosnál, azonban, ha ez az állapot hosszú távon fennáll, az betegségek kialakulásához vezethet.

Alvászavar okai, alvásbetegségek

Az alvászavarok különböző okokra vezethetők vissza: előfordulhatnak bizonyos élethelyzetekben és lelkiállapotokban, melyek többé-kevésbé tartósak. Azonban vannak az úgynevezett alvásbetegségek, amelyek közvetlenül az alvást külső tényező nélkül befolyásoló kórképek, tartós állapotok. Dr. Vida Zsuzsanna előadásában erről is szót ejt.

Érdemes- e okoseszközöket használni alváshoz?

Az okostelefonok vagy okosórák alkalmazásai között találhatók olyanok, melyek segítségével nyomon követhetők az alvási szokások. Lehetőség van az ébredések gyakoriságának követésére, illetve az alvásidő mérésére. Fontos azonban, hogy ezek nem diagnosztikai eszközök. Hogy mikor hasznos és mikor nem hasznos ezek használata, a Főorvosnő előadásából kiderül.

Az előadás a Zoom rendszerén keresztül zajlik, melynek időpontja: 2024.04.19. 16:00

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  • Kapcsolódó oldalak