Hogyan történik a CPAP készülék beállítása? Így zajlik a titrálás

Szerző: dr. Vida Zsuzsanna

Az obstruktív alvási apnoe vagy alvás alatti légzéskimaradás azt jelenti, hogy a horkolás közben rövidebb-hosszabb légzési szünetek jelentkeznek. Ez pedig nem csak a rossz minőségű alvás, és a hálótárs zavarása miatt veszélyes, de azért is, mert ez az állapot számtalan betegség rizikófaktora - bizonyítottan elősegíti a magas vérnyomás, a 2-es típusú diabetes, a kardio - és cerebrovascularis betegségek kialakulását, és gátolja a fogyást is. A megoldás egyik leghatékonyabb lehetősége a CPAP készülék, amelynek beállításáról, vagyis a titrálásról dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa (alvásszakértője) beszélt.

Mikor szükséges a CPAP készülék?

Alvási apnoe ellen jó megoldás lehet a CPAP készülék.- Az alvásfüggő légzészavar (alvási apnoe) leggyakoribb és legfeltűnőbb jele a horkolás. A diagnózis felállítása, illetve a betegség súlyosságának pontosítása éjszakai alvásvizsgálat segítségével lehetséges. A légzészavar súlyosságától és a kísérőbetegségektól függően gyakran van szükség további vizsgálatokra, legtöbbször fül-orr-gégészeti vizsgálatra, melynek során eldönthető, hogy a felső légutak szabadon átjárhatók-e. A horkolás és az alvási apnoé kezelésében kiemelt szerepe van az életmódváltásnak – ajánlott túlsúly esetén a fogyás, a dohányzással való felhagyás és az alkoholfogyasztás minimalizálása - ismerteti dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, az alváslaboratórium vezető szomnológusa (alvásszakértője). – Az életmódváltás önmagában azonba gyakran nem elegendő, további kezelési lehetőség a horkolást csökkentő szájbetétek viselése, orrszárny tágító tapasz, horkolásgátló garatspray esetleg gyógyszeres terápia. Súlyosabb esetben szüksége lehet a pozitív nyomású légsínterápia, vagyis CPAP készülék alkalmazására, amikor a belélegzett levegő nyomásával tartjuk nyitva a garatot.

Így működik a CPAP készülék

Ha valakinél a szomnológus diagnosztizálja az alvási apnoét, és úgy találja, hogy ez a leghatékonyabb megoldás, javasolhatja a pozitív nyomású légsínterápiát, ami a gyakorlatban a CPAP készülékkel valósítható meg. Ez az eszköz képes arra, hogy a felső légutakat a környezeti levegő nyomásánál egy kicsivel nagyobb nyomással akkorára nyissa, hogy a levegő akadálytalanul haladhasson át rajta. Vagyis a CPAP készülék tulajdonképpen enyhe túlnyomást hoz létre, ami megkönnyíti az éjszakai légzést.
A magasabb nyomást előállító CPAP készülék hatékony működéséhez zárt rendszert kell létrehoznunk egy, a készülékhez gégecső segítségével csatlakozó maszk segítségével. A maszk lehet csak orrot befedő nasalis maszk, azonban, ha a betegnek például gátolt az orrlégzése, az orrot és a szájat is befedő, ún. fullface maszk javasolt. A CPAP készüléknek két típusa van: az állandó fix nyomást biztosító készülékek, illetve az automata készülékek. Ez utóbbiak a beállított nyomástartományon belül a beteg aktuális igényéhez igazodva változtatják a nyomást. Mindkét típusú készülék rendelkezik kilégzéskönnyítő funkcióval, azaz a kilégzés során az alkalmazott nyomást kismértékben csökkentik, így a kilégzést a beteg számára megkönnyítik. 

Mit jelent a CPAP titrálás?

A CPAP készülék titrálása alváslaborban történik.A CPAP alkalmazásánál alapvető kérdés, hogy mekkora legyen az a pozitív nyomás, amit a készülék alkalmaz.  Ennek az értéknek alkalmazkodnia kell ugyanis a páciens igényeihez és a terápiás célokhoz - a túl alacsony nyomás nem oldja meg a légzészavart, a túl sok nyomás kellemetlen a beteg részére, gátolja a készülék használatát. Ahhoz, hogy ez a nyomás érték pontosan beállítható legyen, egy éjszakai alvásvizsgálatra van szükség, amely alatt megtörténik az egyedi beállítás, vagyis a CPAP titrálás.
- A titrálás kezdetén az alvástechnikus (speciális képzettségű asszisztens) a legalacsonyabb nyomásszintre állítja be a CPAP készüléket, majd fokozatosan emeli a nyomást addig a szintig, míg a beteg légzészavarai, illetve az ezeket kísérő ún. mikroébredések meg nem szűnnek, a vér oxigén szint nem normalizálódik. Az alvástechnikus folyamatosan figyelemmel kíséri a beteg állapotát, és ha a beteg nyomás igénye változik (például a testpozíciótól vagy az alvásstádiumtól függően), módosítja azt. A titrálás egy folyamatos alkalmazkodással járó folyamat, amelyet nagy gondossággal kell végezni.  A titrálási folyamat során eldönthető, a betegnek melyik típusú készülékre, maszkra lesz szükséges, és a CPAP készülék beállítási paramétereit is így tudjuk meghatározni - ismerteti Vida doktornő. A CPAP terápia azonban itt nem ér véget, ugyanis annak hatékonyságát, az állapot alakulását kontroll vizsgálatokon kell ellenőrizni. Jól beállított terápiával, az orvosi és életmódtanácsokat megfogadva azonban ezzel a módszerrel jól kezelhető az alvásfüggő légzészavar, számtalan ennek következtében kialakult betegség megelőzhető, és nem utolsó sorban megszűnik a horkolás is.  Forrás: JóAlvás Központ (www.joalvaskozpont.hu)  

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  • Kapcsolódó oldalak