Jogosítvány megújításához alvásvizsgálat

Szerző: JóAlvás Központ

A gépjárművezetési alkalmasság szabályai szerint, amennyiben felmerül az alvászavar gyanúja, azoknál a személyeknél alvászavar szűrővizsgálat szükséges a jogosítvány kiadásához, hosszabbításához.

Magyarországon 2015. április 1-jén lépett hatályba az irányelvet meghonosító jogszabály, a 13/1992. (VI.26.) NM rendelet, amely kimondja:

Azon kérelmezőket, akiknél fiziológiai jellemzők alapján felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma gyanúja, a vezetői engedély kiadását, illetve megújítását megelőzően alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni.”

Jogosítvány megújításának feltétele

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka, tehát több százezer ember szenved alvási apnoe betegségben. 2014-ben 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert a vezető elaludt a volánnál. A megváltozott jogszabály célja a gyakran tragikus kimenetelű balesetek megelőzése.

Ha a háziorvos úgy ítéli meg, hogy részletesebb szűrésre van szükség a jogosítvány kiadásához akkor addig amíg szűrővizsgálatra nem kerül sor, nem hosszabbítják meg a jogosítványt!

Kinek és mikor szükséges alvásvizsgálatot végezni?

Akinél a tünetek alapján felmerül az alvási apnoe gyanúja, annak érdemes már idejében lépnie és a szükséges vizsgálatot elvégeznie. Az alvásvizsgálat elvégezhető a beteg saját otthonában, az ehhez szükséges hordozható készülékkel. Az éjszaka folyamán mért adatok kiértékelését az alvászavarokkal foglalkozó specialista, szomnológus végzi, aki egyúttal javaslatot tesz a kezelésre is. Amennyiben diagnosztizálják az alvási apnoe betegséget, a megfelelő terápia beállítása után a jogosítvány meghosszabbítható.

Milyen viszgálatok elvégzése lehetséges a JóAlvás Központban?

Kiemelt szolgáltatásaink

  • otthoni
  • és bent alvásos kivizsgálások,
  • légsínterápia beállítása

A poliszomnográfiás vizsgálattal valamennyi alvászavar kimutatható

  • alvásfüggő légzészavarok – alvási apnoé szindróma
  • alvásfüggő mozgászavarok – nyugtalan láb szindróma
  • inszomnia

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus, szomnológus

  • Specialitások:

    Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

  •