Az alvás véd az időskori memóriazavarok ellen

Akár túl sokat, akár túl keveset alszik, egy friss vizsgálat eredményei alapján idős korára valószínűleg memóriazavarai lesznek. A kutatók szerint a szellemi frissesség hosszú távú megőrzését napi 7 óra alvással biztosíthatjuk.

Az alváshiány következményei Az alvás nélkülözhetetlen része az életnek, és számos élettani és pszichológiai folyamatot segít elő. Felfrissíti a szervezetet, pihenteti a testet. Normális esetben az alvás testünk számára a regenerálódás ideje – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa. Ilyenkor a szívműködés lelassul, csökken a pulzusszám, lassúbbá és mélyebbé válik a légzés. A pihentető, jó alvás eredménye a felüdülés, a szervezet munkabíró képességének visszanyerése. Ha valamilyen okból ez nem valósul meg, az fáradtság, koncentráció zavar, teljesítmény csökkenés, ingerlékenység formájában jelentkezik a nap folyamán.

Napi hetes

A Journal of the American Geriatrics Society folyóiratban közölt kutatásban 15,000 fő részvételével vizsgálták az alvásidő és a memória közti összefüggést. A 70 év feletti hölgyek közül a memóriateszteken azok teljesítettek a legrosszabbul, akik 5, vagy kevesebb, vagy 9 óra feletti időt töltöttek alvással középkorú, vagy idősebb éveikben. A kutatók szerint a szellemi frissesség megőrzéséhez a legideálisabb a napi 7 óra alvás. Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, szükség esetén alvásterápia igénybevételét is javasolják az érintetteknek.

Miért baj, ha sok?

A kutatás nem tér ki arra, hogy a 9, vagy annál több óra alvás miért befolyásolja negatívan a későbbi években a memória állapotát. Egy lehetséges magyarázat az összefüggésre, hogy a pihentető alvás nem csak az alvásidő hosszán múlik, az alvás minősége is lényeges az egészség megőrzésének szempontjából – vélekedik dr. Vida Zsuzsanna. Ha a beteg például nehezen alszik el, az éjszaka folyamán többször felriad, vagy az alvási apnoe tünetei jelentkeznek nála, akkor akár 10-12 óra alvás után sem tud a szervezete regenerálódni. Az alvásproblémák kezelésére létezik orvosi segítség, érdemes ezeket panasz esetén igénybe venni!