Mi okozza a horkolást?

Szerző: joalvaskozpont.hu Létrehozva: 2011.06.12

A horkolás tünet, mely a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi, a horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre.

Alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő rezgést okoz a garat-algarat területén.

Normális esetben a légzés orron keresztül történik. Orrnyílás- orrüregek- orrgarat- garat- légcső útvonalon. Ezt az utat szűkíthetik a megnagyobbodott orrkagylók és a lágyszájpad ellazulása-hátraesése, garatfalhoz tapadása. Ilyen esetben a légvétel áttér a szájon keresztüli útra. Itt azonban a hátraeső, garatfalhoz tapadó nyelvgyök állhatja útját a levegőnek.

A szűkült úton való áthaladáskor a levegő beleütközik az akadályokba, azokat megremegteti és önmaga is áramlási zavart szenved. Ez végeredményben a horkolás hangjában nyilvánul meg.

A garat elzáródásának következtében hosszabb-rövidebb ideig tartó légzési szünetek – azaz alvási apnoék – is jelentkezhetnek.

A kialakult oxigénhiányos állapot nagyon veszélyes, fizikai fáradtsághoz, szív-érrendszeri betegségekhez, szívritmuszavarhoz, agyi keringészavarhoz, pszichés problémákhoz, szexuális zavarokhoz is vezethet.